Somijas transporta arodbiedrība pamet ar Panamas dokumentiem saistīto «Nordea»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Somijas Transporta darbinieku arodbiedrība (AKT) ir nolēmusi atteikties no bankas «Nordea» pakalpojumiem, lai distancētos no šīs bankas, kas iesaistīta tā sauktajā Panamas dokumentu skandālā, ziņo Somijas sabiedriskā raidkompānija «yle».

AKT padome ir vienbalsīgi nolēmusi pārvest arodbiedrības naudu uz citu finanšu institūciju pēc tam, kad martā noplūdināti Panamas juridiskā biroja «Mossack Fonseca» dokumenti parādīja, ka «Nordea» palīdzējusi simtiem klientu izveidot ārzonas kompānijas, lai šādā veidā izvairītos no nodokļu nomaksas .

«Mēs nepieņemam bankas, kas darbojas ārzonās,» AKT paziņojumā presei paskaidroja arodbiedrības vadītājs Marko Pīrainens.

«Kad lielās kompānijas, bankas un bagāti cilvēki ķeras pie agresīvas nodokļu plānošanas, nodokļu slogs gulstas uz zemākās šķiras un vidusšķiras nodokļu maksātājiem. Ja nodokļi tiktu maksāti vienlīdzīgi, mums nevajadzētu samazināt pakalpojumus,» paziņoja Pīrainens.

AKT pārstāv vairāk nekā 50 tūkstošus transporta darbinieku.

«Nordea» saistība ar «Panamas dokumentiem» ir pamudinājusi arī vairākas citas Somijas organizācijas pārtraukt biznesa attiecības ar šo banku. Starp šīm organizācijām ir Sociāldemokrātiskā partija, partija «Kreisā alianse» un partija «Īstenie somi».

Zviedrijā bāzētā banka «Nordea» ir minēta starp apmēram 500 bankām un to meitasuzņēmumiem, kas palīdzējušas izveidot ārzonas kompānijas ar juristu biroja «Mossack Fonseca» starpniecību, tāpēc Zviedrijas finanšu regulators ir sācis izmeklēšanu pret šo banku.

Zviedrijas finanšu regulators «Finansinspektionen» ir paziņojis, ka sāks izmeklēšanu par «Nordea» rīcību ārvalstīs, atzīstot, ka līdz dokumentu noplūdināšanai nekas par šādu bankas rīcību nebija zināms.

«Nordea» atzarā Luksemburgā, cik noprotams no dokumentiem, notika daudzas vienošanās par nodokļu optimizāciju. Tā vadītājs Torbens Sanders Zviedrijas sabiedriskajai televīzijai SVT teica, ka banka ir palīdzējusi klientiem izveidot tā dēvētās pastkastītes firmas nodokļu paradīzēs. Viņš gan uzsvēra, ka tāda veida darbības apmērs jau iepriekš bija neliels, bet «tagad tas ir ļoti neliels».

«Nordea» preses pārstāvis Magnuss Nelins ziņu aģentūrai TT teica, ka «nedz mēs, nedz mūsu klienti neuzskata, ka tas ir pieņemami, acīmredzami tā ir rīcība, kuru nožēlojam».

Noplūdinātie dokumenti liecina, ka vismaz simt ārzonas kompāniju, kuru izveidi veicināja «Nordea», joprojām ir aktīvas.

Pasaules mediji, balstoties uz noplūdināto informāciju no Panamā bāzētās kompānijas «Mossack Fonseca», kurai ir biroji vairāk nekā 35 pasaules valstīs, datu centra, ir publicējuši ziņas par to, ka politiķi un slavenības izmantojuši šo firmu savu īpašumu slēpšanai nolūkā izvairīties no nodokļiem vai atmazgāt naudu. Noplūdinātie 11,5 miljoni nodokļu dokumentu liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, ko veikuši Krievijas prezidentam Vladimira Putinam pietuvinātas personas, pasaules politiskie līderi un slavenības, tostarp Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu