Hetija Grīna: pirmās miljardieres neprāts (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: wikipedia.org

"Volstrītas žurnāls" nesen atklājis, ka Hetija Grīna bija ne vien Amerikas naudīgākā sieviete, bet arī 34. bagātākā persona pasaulē. Taču savlaik viņu dēvēja par Volstrītas raganu.

VIZĪTKARTE Hetija Grīna [1834–1916] APSĒSTĪBA: skopums NODARBE: finansiste SEKAS: sava laika bagātākā sieviete

Hetija Grīna sāka dzīvi ar lielisku starta kapitālu. Viņa piedzima kā Henrieta Robinsone Masačūsetsā, Amerikas vaļu medību nozares dibinātāju dzimtā, kurai piederēja lielākā ASV vaļu medību flote. Viņas tēvs Edvards Robinsons bija pārņemts ar naudas pelnīšanu. „Mans tēvs teica, lai nekad neko nevienam nedodu, pat lai neizrādu laipnību,” Hetija vēlāk stāstīja presei. Tēvs palielināja ģimenes mantojumu 20 reizes. Hetijas māte Ebija bija nelaimīga, slimīga un bieži meklēja sirsnību un patvērumu savas māsas Silvijas mājās. Hetija kopš divu gadu vecuma dzīvoja ar savu vectēvu Gideonu Houlandu. Vectēva ietekmē un mātes ilgstošās slimošanas dēļ viņa pilnībā pārņēma tēva dzīves pozīciju, jau kopš sešu gadu vecuma kopā ar viņu lasot finanšu avīzes. 13 gadu vecumā meitene kļuva par rēķinvedi ģimenes uzņēmumā. Pēc pāris gadiem viņu nosūtīja uz skolu Bostonā, kur Hetija pavadīja neilgu laiku, nesaskatot mācībās nekā interesanta. 20 gadu vecumā Hetija bija izveidojusies par pievilcīgu sievieti. Tēvs nolēma viņu ievest Bostonas un Ņujorkas aprindās un šim nolūkam uzdāvināja viņai pasakaini dārgus tērpus. Tēvam nezinot, Hetija Ņujorkā kleitas pārdeva, bet naudu ieguldīja biržā. 1859. gadā Hetijas ilgi cietusī māte nomira, un visu viņas īpašumu mantoja tēvs. 25 gadus vecā Hetija bija gatava apstrīdēt testamentu, bet baidījās, ka nostāšanās pret tēvu varētu apdraudēt viņas izredzes uz mantojumu nākotnē. Viņa raizējās arī par to, ka vēl diezgan jaunais, izskatīgais tēvs varētu apprecēties otrreiz – viņš bija paziņojis, ka vēlas sākt jaunu dzīvi. Tēvs pārdeva savas ģimenes uzņēmuma daļas un pārcēlās uz Ņujorku, kur iesaistījās citā kuģniecības kompānijā. Meita bažās par savu mantojumu viņam sekoja, taču bija spiesta atgriezties Masačūsetsā, jo viņas bagātā tante Silvija grasījās pārrakstīt savu testamentu par labu draugiem, radiem un labdarībai, bet ne Hetijai. Hetijai izdevās no tantes izspiest solījumu par testamenta nemainīšanu. 1864. gadā Edvards Robinsons nomira, atstājot visu īpašumu meitai. Daļu viņa, pretēji dzimtas vīriešu gribai, investēja Pilsoņu kara obligācijās. Divas nedēļas vēlāk nomira arī Hetijas tante, un izrādījās, ka lielāko daļu no saviem diviem miljoniem viņa novēlējusi labdarībai, atstājot māsasmeitai vien 65 000 dolāru. Nespēdama samierināties, Hetija viltoja tantes testamentu par labu sev, apgalvodama, ka tante viņai to nodiktējusi. Lietas noskaidrošana tiesā ilga piecus gadus, un galu galā Hetija zaudēja.

Katram sava manta

Aizdomās, ka viņu varētu apprecēt tikai naudas dēļ, Hetija nesteidzās iziet pie vīra. Viņa bija jau 30 gadu veca, kad saderinājās ar bagātu zīda rūpnieku no Vermontas Edvardu Henriju Grīnu, kurš esot iemīlējies Hetijā no pirmā acu uzmetiena. Kad Hetijai bija 33 gadi, pāris svinēja kāzas, taču pirms tam viņa līgavainim lika oficiāli atteikties no visām tiesībām uz viņas naudu. Sākumā laulātie dzīvoja Edvarda mājā Manhetenā, bet, kad Hetija tika apsūdzēta par tantes testamenta viltošanu, viņi nolēma bēgt uz Londonu, lai Hetiju nevarētu arestēt. Londonā viņi apmetās luksusa viesnīcā, ko apmaksāja Edvards, tur piedzima abi viņu bērni – Edvards, saukts par Nedu, un Silvija. Kamēr vīrs rīkojās ar saviem līdzekļiem, kā jau džentlmenim tolaik ierasts – piemēram, spekulējot biržā, Hetija sāka darboties ar pašas naudu. Viņa formulēja ieguldījumu stratēģiju, pēc kuras vadījās visu atlikušo mūžu – piesardzīgas investīcijas, būtiskas skaidrās naudas rezerves, lai atbalstītu jebkādu virzību, un pilnīga aukstasinība kņadas vidū. Londonas periodā viņa fokusējās uz banknošu iegādi, ko tūlīt pēc Pilsoņu kara izdeva ASV valdība. Kamēr piesardzīgākie investori uzmanījās ar naudu, ko iespieda vēl nenostabilizējusies valdība, Hetija to pirka ar pilnu jaudu. Vēlāk viņa paziņoja, ka ar to nopelnījusi 1,25 miljonus dolāru gadā. Šī peļņa bija sākumkapitāls viņas vēlākajiem lielajiem ieguldījumiem jaunos dzelzceļa tīklos. Pēc atgriešanās Amerikā Grīni apmetās Edvarda dzimtajā pilsētā Vermontā, kur Hetija strīdējās ne vien ar vīru un viņa radiniekiem, bet arī ar kalpotājiem un kaimiņu veikalniekiem. 1885. gadā, bankrotējot firmai John J. Cisco & Son, kurā Hetija bija galvenā investore, izmeklēšanā atklājās, ka Edvards ir firmas lielākais parādnieks un ka firmas vadība slepus izmantojusi Hetijas bagātību kā pamatu aizdevumiem Edvardam. Edvards jau 1881. gadā bija zaudējis lielāko daļu no sava divus miljonus dolāru vērtā īpašuma, savukārt viņa sieva kopš laulības sākuma bija savu kapitālu pieckāršojusi. Hetija savus vērtspapīrus noguldīja bankā, paziņojot vīram, ka negrasās uzturēt viņu saimniecību, jo tas ir viņa pienākums. Edvards izvācās no mājas, un viņi būtībā izšķīrās. Hetija ar bērniem nolēma pārcelties uz Ņujorku, lai būtu tuvāk savam biznesam. Vēlāk Grīnu pāris panāca vismaz daļēju izlīgumu, un Hetija palīdzēja Edvardu kopt pēdējos gadus pirms viņa nāves 1902. gadā.

Vislielākā skopule

Edvards pēc šķiršanās apmetās vecpuiša apartamentos dārgā viesnīcā, savukārt Hetija ar bērniem īrēja draņķīgus, lētus dzīvokļus Bruklinā un Hobokenā, lai gan bija bagātāka nekā jebkad. Lai izvairītos no nodokļu maksāšanas valstij, viņa bieži mainīja dzīvesvietas. 25 miljonu dolāru īpašniece reti samaksāja vairāk par 22 dolāriem mēnesī par īri un pieciem dolāriem nedēļā – par uzturu. Hetijai jau kopš jaunības bija raksturīgs skopums. Piemēram, savā 21. dzimšanas dienā viņa neļāva aizdegt svecītes jubilejas tortē. Pēc svinībām viņa notīrīja no svecītēm kūkas paliekas un atdeva tās atpakaļ veikalā, saņemot atpakaļ naudu. Hetijas vecāki nāca no reliģiskās kvēkeru kustības atbalstītājiem, kas piekopa maksimālu vienkāršību apģērbā un pieticību sadzīvē, bet pat fanātiskākie kvēkeri nobālētu Hetijas pieticīguma priekšā. Hetija nekad neapkurināja mājas, kurās dzīvoja, un nelietoja karsto ūdeni. Viņa vispār reti mazgājās – lai taupītu ūdeni. Ņujorkā miljonāre gadiem ilgi staigāja vienā un tajā pašā melnajā kleitā un apakšsvārkos, kamēr tie no netīrības kļuva zaļgani un nodila driskās. Drēbes netika mazgātas, tikai paretam izskalota savazātā apakšmala. Viņa smirdēja, un viņas nagi bija netīri. Vasarā no miljonāres nāca tik pretīga smaka, ka cilvēki, kas strādāja tajā pašā bankas birojā, kur viņai bija rakstāmgalds, bija spiesti izdomāt veidus, kā turēties no Hetijas pa gabalu. Briesmīgā izskata, higiēnas trūkuma, vieglās aizkaitināmības un, iespējams, arī neticamo finansiālo panākumu dēļ viņu sāka dēvēt par Volstrītas raganu. Lai nebūtu jāuztur birojs, Hetija, apkrāvusies ar dokumentiem piebāztiem koferiem, visas lietas kārtoja bankas telpās, par kurām atteicās maksāt īri. Runāja, ka viņa pārtiek tikai no auzu biezputras, ko uzsildīja uz biroja radiatora. Vēl viņa ēda vislētākos pīrāgus par 15 centiem, kā arī mēdza doties uz veikalu pēc nocenotām maizītēm. Reiz viņa esot pusi nakts pavadījusi, meklējot kādu pazudušu pastmarku divu centu vērtībā. Taču vistraģiskāk Hetijas skopums skāra viņas dēlu Nedu. 1886. gadā Nedu Ņujorkā uz ielas notrieca rati, smagi savainojot labo kāju. Hetija centās dēlu ievietot labdarības slimnīcā, kur ārstēšana bija par velti. Te viņu atpazina un nepieņēma – miljonāre taču bija spējīga samaksāt! Hetija aizsvilās un paziņoja, ka pati izārstēs Neda kāju. Galu galā viņa tomēr aizveda dēlu pie ārsta, bet tas varēja ieteikt tikai amputāciju, jo kājā jau bija iemetusies gangrēna. Pat šajā situācijā Hetija nespēja izdot naudu par operāciju. Beidzot ārstēšanos apmaksāja Neda tēvs. 16 gadus vecajam zēnam dažus centimetrus virs ceļa tika noņemta kāja; atlikušo mūžu viņš izmantoja protēzi. Hetija nespēja atļauties ārstu arī pati sev – teju 20 gadus viņa staigāja ar sāpīgu vēdera trūci, līdz beidzot nolēma apmeklēt speciālistu. Viņa plosījās ārsta prasītās summas dēļ – 150 dolāri par operāciju, – tomēr bija tik izmisusi, ka piekrita. Vēlāk viņa centās piemuļķot ārstu, kā bija paradusi darīt vienmēr, kad bija jāmaksā par kādu pakalpojumu.

Finanšu ģēnijs brunčos

1890. gados Hetija Grīna skopuma un sakrāto miljonu dēļ bija slavena visā Amerikā; viņas vārds ikdienas leksikā bija pazīstams kā vārda skopule sinonīms. Mūsdienās Hetijas Grīnas personību sāk pārvērtēt, un līdz ar Ginesa rekordu grāmatā reģistrētā pasaules lielākā skopuma rekordu viņā nu saskata arī īstu finanšu ģēniju. Turklāt šis ģēnijs bija sieviete, kas spēja ielauzties Ņujorkas biržā – stingri sargātā vīriešu darījumu pasaulē. Hetija darbojās galvenokārt nekustamo īpašumu jomā un investēja dzelzceļos, kā arī aizdeva naudu uz procentiem – viņas bankas birojā vienmēr glabājās 40–50 miljoni dolāru skaidrā naudā. Vairākas reizes pēc aizdevuma pie Hetijas vērsās pat Ņujorkas pilsētas dome. Viņa varēja ceļot tūkstošiem jūdžu – viena pati laikmetā, kad sievietes reti uzdrošinājās ceļot bez pavadoņiem, – lai ievāktu parādus dažu simtu dolāru apmērā. 1907. gada banku krīzes laiks, iespējams, bija Hetijas zvaigžņu stunda. Amerikā bankrotēja daudzas bankas un kredītu kompānijas. Viena no tām bija Knickerbocker Trust Company, kuras noguldītāji zaudēja 52 miljonus dolāru. Hetijas viņu vidū nebija. Dažas nedēļas pirms bankrota viņa bija izņēmusi savu naudu no Knickerbocker un brīdinājusi arī kādu paziņu. „Vīrieši tajā bankā ir pārāk glīti,” viņa bija paskaidrojusi, „pieminiet manus vārdus.” 1916. gadā, kad Hetija pēc vairākiem insultiem 81 gada vecumā nomira, viņa abiem bērniem atstāja mantojumu 100–200 miljonu dolāru vērtībā, kas 2006. gadā dolāros būtu 1,9–3,8 miljardi. Visticamāk, viņa bija sava laika pasaules visbagātākā sieviete.

Ekscentriskais izšķērdētājs Neds

Foto: wikipedia.org

No manām rokām jums

Hetija centās paturēt bērnus savā ligzdā pēc iespējas ilgāk, sevišķi tas attiecās uz Silviju, kas dzīvoja pie mātes vēl pēc 30 gadu vecuma. Hetija izbrāķēja visus meitas pielūdzējus, apsūdzot naudaskārē. Galu galā viņa noorganizēja meitas laulības ar Metjū Astoru Vilksu no miljonāru Astoru dzimtas. Vilkss bija 25 gadus vecāks par līgavu. 1909. gadā, pēc gadu ilgas aplidošanas, Silvija beidzot, 38 gadu vecumā, tika pie vīra. Hetija apmaksāja meitai pienācīgas laulības, pirms tam, protams, uzstājot, lai līgavainis atsakās no Silvijas īpašuma mantošanas tiesībām. Par to viņš saņēma 5000 dolāru. Vilksa īpašumu vērtība bija divi miljoni dolāru, kas ļāva Hetijai noticēt, ka viņš tomēr nav prasts zelta meklētājs. Silvija nodzīvoja laulībā ar Vilksu 15 gadus, līdz viņš 1926. gadā nomira. Tad viņa atstāja savu māju Medisona avēnijā un apmetās divstāvu apartamentos Piektajā avēnijā. Kad pēc desmit gadiem nomira brālis, viņa kļuva par Grīnu mantojuma – 200 miljonu dolāru – vienīgo īpašnieci. Noslēgusies vientulībā, bez bērniem, Silvija nomira 1951. gadā, daļu sava mantojuma, nepilnus 100 miljonus dolāru (mūsdienās – ap 800 miljoniem) atstājot 64 iestādēm, ieskaitot skolas, baznīcas, slimnīcas. Kā atzīmēja tā laika avīzes, viņas novēlējums izskatījās tā, „it kā kāds no augstceltnes mestu lejā naudu pilnām riekšavām”. Interesanti, vai Hetija Grīna, kas visu mūžu vairoja savu naudu, neko neatļaudamās ne sev, ne bērniem, kapā neapgriezās otrādi, kad viņas meita visu atdeva svešiniekiem? Vai varbūt neviens viņu nav īsti sapratis un viņa būtu darījusi tāpat?

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu