Attīstīs organizētu medicīnas tūrismu uz Latviju (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas medicīnas nozares līderi izveidojuši SIA "Medicīnas tūrisma centrs" un apvienojušies medicīnas tūrisma pakalpojumu sniegšanai.

Kā šodien žurnālistus informēja uzņēmēji, lai veselības tūrisms notiktu organizēti, tuvākajā nākotnē "Medicīnas tūrisma centrs" dibinās pārstāvniecības Londonā, Skandināvijas valstīs un Vācijā. Pirmo pārstāvniecību iecerēts dibināt jau 2010.gada janvārī.

Ārvalstu pārstāvniecībās būs birojs, kas veiks nepieciešamos mārketinga pasākumus, lai pacientus organizēti varētu nogādāt Latvijas ārstniecības iestādēs.

"Veselības centra 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds atzina, ka jau kopš 90.gadiem ārvalstu iedzīvotāji braukuši uz Latviju, lai saņemtu sev nepieciešamos medicīnas pakalpojumus, tomēr šis process ir bijis neorganizēts un haotisks. Līdz šim attīstīt medicīnas tūrismu īsti nav bijis motivācijas.

Mainoties ekonomiskajai situācijai valstī un krītoties iedzīvotāju pirktspējai, medicīnas nozares pārstāvji arvien vairāk ir ieinteresēti savās klīnikās apkalpot ārvalstniekus. "Medicīnas tūrisma centra" valdes loceklis Fēlikss Lūkins atzina, ka viņa vadītajā medicīnas iestādē "Dr.Lūkina acu klīnika" ik mēnesi tiek operēti gandrīz 20 ārvalstu pacientu. Savukārt cits uzņēmuma valdes loceklis Jānis Zaržeckis atzina, ka viņa vadītajā plastiskās ķirurģijas klīnikā patlaban puse ir ārvalstu pacientu.

Rēvalds uzsvēra, ka "Veselības centram 4" ārvalstu pacienti ik gadu naudas izteiksmē atstāj ap 100 000 latu.

"Medicīnas tūrisma centra" veidotāji lēš, ka vidēji viens ārvalstu pacients Latvijā varētu veikt 1-2 operācijas, kas naudas izteiksmē būtu aptuveni 5000 latu. "Es domāju, ka projekts būs izdevīgs gan pacientiem, kas Latvijā varēs saņemt nepieciešamo medicīnas pakalpojumu, gan ārstiem, kas strādās ar šiem pacientiem, gan pašvaldībai, kurai būs noslogotas viesnīcas," sacīja Zaržeckis.

Ārvalstnieki uz Latviju lielākoties brauc pēc tiem pakalpojumiem, kas neietilpst attiecīgās valsts apmaksātajā veselības aprūpes grozā. "Arī ārzemēs veidojas lielas rindas uz operācijām. Atšķirība ir tajā apstāklī, ka Latvijā pacienti stāv rindā pēc naudas, ārvalstnieki - pēc pakalpojuma," skaidro Zaržeckis.

Patlaban pieprasītākie medicīnas tūrisma pakalpojumi ir estētiskā medicīna, zobārstniecība un neauglības problēmas.

Lai pēc iespējas veiksmīgāk realizētu projektu par organizēta medicīnas tūrisma attīstību, "Medicīnas tūrisma centra" dibinātāji par iespējamo sadarbību veic pārrunas ar tūrisma aģentūrām un aviokompāniju "airBaltic". Patlaban sadarbībai atvērta viena no tūrisma aģentūrām "Vanilla Travel".

Projektā ir apvienojušies vairāki medicīnas nozares līderi Latvijā - SIA "Gremošanas slimību centrs Gastro", SIA "Klīnika EGV", SIA "L.konsultācijas un investīcijas", SIA "Medicīnas sabiedrība ARS", SIA "Plastikas ķirurģijas klīnika", SIA "Veselības centrs 4", SIA "Valtera protēžu laboratorija" un SIA "Zaržecka privātprakse".

Šie uzņēmumi atbilstoši savai specifikai piedāvās Eiropas Savienības prasībām atbilstošus medicīnas pakalpojumus ārvalstniekiem par Latvijas cenām.

Projekta mērķis ir veicināt medicīnas tūrisma attīstību Latvijā, tādējādi sekmējot gan Latvijas pakalpojumu eksportu, gan tūrisma industrijas attīstību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu