Skatīs Talsu traģēdijā cietušo prasības pret valsti (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesa šodien plāno izskatīt divas Talsu traģēdijā cietušo prasības pret valsti par morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu, informēja apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska.

Rīgas apgabaltiesa šodien paredzējusi izskatīt Talsu traģēdijā cietušā Ginta Ručevska un viņa mātes Mairas Sniķeres prasību pret valsti par 400 000 latu morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu. Kā aģentūru LETA informēja prasītāju advokāts Aldis Gobzems, 350 000 latu kompensāciju lūdz piedzīt Ručevsksis, bet viņa mātes prasītās kompensācijas apjoms ir 50 000 latu.

Tāpat tiek prasīts atlīdzināt 12 041 lata ārstēšanās izdevumus. Pēc Gobzema teiktā, tā ir tikai maza daļa no tās summas, kas samaksāta par ārstēšanos, jo Ručevskim ir veiktas arī vairākas operācijas ārzemēs un ir palikušas neatgriezeniskas veselības problēmas, teica Gobzems.

Advokāts sacīja, ka prasība atšķiras no pārējām, jo tā iesniegta pret Latvijas valsti, nevis Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestu (VUGD) vai Iekšlietu ministriju (IeM).

Tāpat šodien paredzēts izskatīt prasību, kurā Anita Bērtelsone lūdz no valsts piedzīt 500 000 latu, bet otrs prasītājs lietā - Raivis Kančuks - 250 000 latu.

Šī lieta iepriekš tika atlikta, jo IeM lūdza kā trešās personas lietā pieaicināt autopacēlāja šoferus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu, kā arī pilsētas VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa ir saņēmusi jau 11 prasības pret VUGD un IeM par morālā kaitējuma piedziņu saistībā ar tā saucamo Talsu traģēdiju.

1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu