„Saskaņas centrs”: Digitālās televīzijas ieviešana būs trieciens maznodrošinātajiem (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz pat 200 tūkstošiem mājsaimniecību valstī pēc digitālās televīzijas ieviešanas var zaudēt jebkādu iespēju skatīties televīzijas pārraides, brīdina Saeimas „Saskaņas centra” frakcijas deputāts Boriss Cilēvičs. Politiskās apvienības „Saskaņas centrs” 9. Saeimas frakcija ir sagatavojusi jautājumu satiksmes ministram Kasparam Gerhardam. „Saskaņas centra” deputāti pieprasa ministram atbildēt uz jautājumu – kādā veidā valsts nodrošinās ievērojamai daļai valsts iedzīvotāju iespēju skatīties televīzijas raidījumus?

SIA Lattelecom pašlaik pēc valsts pasūtījuma ievieš digitālās televīzijas apraidi, kas norit, atslēdzot analogo televīziju. Jautājums par to, kā tiks nodrošināta pieeja TV pārraidēm pēc šīs reformas, tika apspriests Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā pēc „Saskaņas centra” deputāta Borisa Cilēviča iniciatīvas.

- Pašlaik Latvijā tiek lietoti trīs televīzijas signāla veidi. Pirmkārt, tā saucamā ētera televīzija, kas garantē bezmaksas pieeju Latvijas televīzijas kanāliem – LTV1, LTV7, LNT utt. Otrkārt, kabeļu televīzija, kas piedāvā plašu TV kanālu izvēli, un atbilstoši likumam tai jāpārraida arī minētie Latvijas TV kanāli. Treškārt, satelīttelevīzija, kam jāievēro tie paši noteikumi, kas kabeļtelevīzijai. Gan kabeļtelevīzija, gan satelīttelevīzija bez problēmām var strādāt digitālajā režīmā. Taču iedzīvotājiem, kas pašlaik lieto ētera televīziju, lai pārietu uz digitālo formātu, būs jāiegādājas dekoderi, atsevišķos gadījumos arī jaunas antenas vai pat jauni televizori. Digitālā televīzija prasa labākus tehnisko parametrus, - paskaidro B.Cilēvičs.

Pēc Borisa Cilēviča teiktā, ētera televīziju pārsvarā skatās valsts maznodrošinātie iedzīvotāji un ģimenes, kas dzīvo lauku rajonos. Šo iedzīvotāju ienākumi ir tik zemi, ka viņi nevar atļauties kabeļtelevīziju vai, vēl jo vairāk, satelītu. Viņi pat nevarēs iegādāties dekoderu par 30 – 40 latiem digitālā signāla uztveršanai, kur nu vēl iegādāties modernu jaunu televizoru ar atbilstošiem tehniskajiem parametriem.

- SIA Lattelecom sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC) jau divus gadus īsteno valsts pasūtījumu digitālās televīzijas ieviešanā. Taču jautājums par to, kā nodrošināt TV pieeju maznodrošinātiem iedzīvotājiem, tiek vienkārši noklusēts. Nekādas programmas TV pieejamības nodrošināšanai gluži vienkārši nav. Jāpieņem, ka skatītājiem pašiem būs jāpērk dekoderi un jauni televizori. Taču valstij ir pienākums, ņemot vērā likuma „Par radio un televīziju” normas, nodrošināt sabiedriskās televīzijas pieejamību! Digitālās televīzijas ieviešana – lai cik progresīvs šis solis arī būtu – pašlaik var liegt televīzijas pieejamību ievērojamai daļai valsts iedzīvotāju, - norāda Boriss Cilēvičs.

„Saskaņas centrs” vērš uzmanību arī uz to, ka digitālās televīzijas projekta finansēšanas avots ir Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) peļņa, bet šī uzņēmuma kapitāldaļu turētāja ir valsts.

- Jā, nauda šai reformai netiek ņemta tieši no valsts budžeta. Taču tai pašā laikā tā tomēr ir valsts nauda! Rodas jautājums – cik saprātīgi pašlaik, kad tiek samazinātas pensijas un pabalsti, ir tērēt naudu kaut progresīvai, taču ne neatliekami nepieciešamai televīzijas apraides reformai? Jo īpaši, ja ņemam vērā, ka reforma nav līdz galam pārdomāta, ka Satiksmes ministrijai vispār nav atbildes uz jautājumu par ētera televīzijas nodrošināšanu maznodrošinātiem iedzīvotājiem. Varbūt pašlaik būtu saprātīgāk Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) peļņu novirzīt sociālajai sfērai. „Saskaņas centrs” gatavojas iesniegt šādu priekšlikumu par līdzekļu pārdali, izskatot valsts budžetu, - rezumē Boriss Cilēvičs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu