Arī Īrija apsver iespēju aizsargāt kredītņēmējus (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas premjera Valda Dombrovska nesen paustās idejas par kredītņēmēju aizsardzību, kas izraisījušas satraukumu komenrcbanku aprindās, nebūt nav Eiropā unikālas. Arī Īrijas Zaļā partija nākusi klajā ar priekšlikumu, kas ļoti lielā mērā aizstāvētu grūtībās nonākušos hipotekāro kredītu ņēmējus un varētu būt nepatīkams bankām. Priekšlikums paredz, ka Īrijā strādājošās bankas būs spiestas atpirkt no finansiālās grūtībās nonākušajiem klientiem viņu mājokļus un viņiem tos izīrēt par pieņemamu samaksu, par to šodien ziņo laikraksts „Diena”.

Avīze uzsver, ka līdz ar to vēl viena Eiropas Savienības dalībvalsts līdzās Latvijai nopietni apsver domu ievērojami palielināt banku atbildību par neapdomīgo kreditēšanu.

Laikraksts „Diena” norāda, ka šis ir tikai viens no priekšlikumiem, kā Īrijas valdība plāno palīdzēt saviem iedzīvotājiem pārvarēt krīzi. Īrijas Zaļo partija iedvesmu guvusi no ASV prezidenta Baraka Obamas idejām. Arī Ziemeļamerikas valstī grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem tiek samazināts mēneša maksājums un dota iespēja atbrīvoties no īpašuma, nepaliekot parādā bankai "uz mūžu".

Kaut arī priekšlikumi, kas aizsargā kredītu ņēmējus, vēl nav izstrādāti līdz galam, pašlaik jau tiek prognozēts, ka daži ierosinājumi noteikti tiks apstiprināti. Piemēram, tiem kredītņēmējiem, kuriem ienākumu samazināšanās dēļ kredīta mēneša maksājums paņem vairāk nekā 40% no algas, tas tiks samazināts tik daudz, lai nepārsniegtu trešdaļu no ikmēneša ienākumiem.

Lai viss trieciens nebūtu jāuzņemas tikai bankām, arī valsts piešķirs līdz tūkstoš eiro mēnesī to kredītu atmaksai, kuru ņēmēji iekūlušies grūtībās.

Laikraksts „Diena”, atsaucoties uz aģentūru Bloomberg vēsta, ka šogad Īrijā jau atņemti 138 mājokļi un maksājumus kavē ap 14 tūkstošiem kredītņēmēju.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu