JL: Rīgai būs cits mērs no TB/LNNK frakcijas (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā naktī panāktā vienošanās par jaunas koalīcijas izveidošanu Rīgas domē paredz, ka galvaspilsētai būs cits mērs no apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) frakcijas. To šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunkti" apgalvoja partijas "Jaunais laiks" (JL) frakcijas deputāte Baiba Brigmane.

"Mēra kandidātu izvirzīs TB/LNNK. Tas noteikti būs kāds cits, nevis Birks," sacīja Brigmane.

Savukārt pats Birks pauda uzskatu, ka respektēšot partijas lēmumu, jo viņš esot "komandas spēlētājs un primāras ir partijas intereses".

Birks esot gandarīts par jaunās domes koalīcijas izveidošanu, aģentūrai LETA pastāstīja Birka preses sekretāre Kristīne Liepa.

Par jaunās koalīcijas spēju iegūt vairākumu balsu domē gan pagaidām neesot īstas skaidrības, norādīja Liepa. Pašlaik notiek sarunas ar visiem deputātiem, bet lielākās apspriedes notikšot pēcpusdienā.

Taujāta, vai Birks veiks pārrunas arī ar kreisās opozīcijas pārstāvjiem, piemēram, apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), Liepa nevarēja to ne apstiprināt, ne noliegt.

Visticamāk, Rīgas domē notiks balsojums par mēra Birka atbrīvošanu no amata un tas būs mēram nelabvēlīgs, aģentūrai LETA šorīt pieļāva Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP).

Kā ziņots, pagājušajā naktī panākta vienošanās par jaunas koalīcijas izveidošanu Rīgas domē. To šodien intervijās Latvijas Radio atzina partijas "Jaunais laiks" (JL) valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) priekšsēdētājs Roberts Zīle.

Jaunās koalīcijas kodolu veidos JL, LPP/LC un TB/LNNK.

Kā atzina Dinevičs, "situācija pašlaik vēršas ļoti savdabīga un interesanta", jo neesot veiktas pārrunas ne ar Tautas partiju (TP), ne Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP). Vicemēram esot šaubas, vai izdosies izveidot vairākuma koalīciju bez šīm partijām.

"Birka kungam būs problēmas, jo viņš visu laiku apgalvo, ka ievēlēts ar latviešu balsīm. Bet, vai viņš varēs noturēties amatā šādā koalīcijā bez krievvalodīgo balsīm, ir tiešām apšaubāmi," sacīja vicemērs.

Dinevičs uzsvēra - pašlaik būtiskākais ir tas, vai JL iesniegs Birkam savāktos parakstus ārkārtas sēdes sasaukšanai. "Taču, visticamāk, balsojums būs un Birks zaudēs amatu," viņš piebilda.

Vicemērs norādīja, ka jau tuvākajā laikā sāks konsultēsies ar pārējām frakcijām par tālāko rīcību.

Kā aģentūrai LETA norādīja JL frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks, šodien turpināsies parakstu vākšana pieprasījumam par ārkārtas sēdes sasaukšanu Rīgas mēra atbrīvošanai no amata. Par šo ierosinājumu vakar vakarā bija parakstījušies jau 20 domnieki, un, kā apgalvoja Pulks, šodien parakstu skaits palielināsies.

Birks vakar nolēma aicināt JL frakciju Rīgas domes valdošajā koalīcijā, tomēr JL frakcija pagājušajā naktī pēc diskusijām, kas ilga līdz plkst. 3, nolēmusi nepieņemt Birka piedāvājumu, sacīja Āboltiņa, norādot, ka tā vietā panākta vienošanās par jaunas koalīcijas veidošanu.

Kā norādīja Zīle, pašlaik panāktā vienošanās paredz, ka TB/LNNK izvirzīs savu domes priekšsēdētāja amata kandidātu. Viņš neizslēdza iespēju, ka pašreizējais domes priekšsēdētājs "tēvzemietis" Jānis Birks varētu turpināt vadīt domi.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kā vēl viens iespējamais Rīgas mēra amata kandidāts tiekot minēts LPP/LC frakcijas vadītāja vietnieks Jānis Zaržeckis.

Šodien paredzēts turpināt sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Plānota TB/LNNK apvienotā valdes un Rīgas domes frakcijas sēde.

Tiks risinātas sarunas ar līdzšinējo koalīcijas partneri Tautas partiju un LSDSP.

TB/LNNK mērķis esot izveidot vairākuma valdību, teica Zīle.

LPP/LC Rīgas domē ir astoņi deputāti, TB/LNNK - septiņi, bet JL - deviņi deputāti. Nesen noslēgts arī TB/LNNK frakcijas sadarbības līgums ar bijušo JL deputātu Aivaru Aksenoku. Līdz ar to jaunajai koalīcijai Rīgas domē varētu būt 25 deputātu balsis. Lai izveidotu vairākuma koalīciju, nepieciešama 31 balss, jo kopumā Rīgas domē ir 60 deputāti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu