Mediācija palīdz pārvarēt šķiršanās sāpes (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Konfliktu, tostarp arī šķiršanās jautājumu, risināšanai pasaulē aizvien populārāka kļūst mediācija – humāns veids, kā risināt savstarpējo attiecību jautājumus. Mediācijas mērķis ir savienot visus šķiršanās konfliktu aspektus, lai rastu izeju no radušās situācijas:

=emocionālos aspektus – pāri, kas šķiras, sastopas ar bailēm, dusmām, vilšanos, sērām, bezpalīdzību, kaunu, vainas izjūtu, sāpēm, kā arī izjūt atbrīvošanos, dzīvesprieku, optimismu, pašapziņas celšanos;

=attiecību aspektus – savstarpējas nesaskaņas, cīņa par varu, pārmetumiem, apvainojumiem; var būt arī pretēji – savstarpējs tuvums, uzticēšanās un sadarbība;

=mantiskos aspektus – konkrētus lēmumus, rīcību, kas nepieciešama, lai atrastu vispareizāko risinājumu, izveidotu šķirtās ģimenes tagadni un nākotni.

Mediācijas procesa gaitā tiek apspriesti visi jautājumi, kas rodas sakarā ar atbildību par bērniem, piemēram, vienošanās par vecāku rūpēm, par bērnu kontaktēšanos ar jaunajiem partneriem vai citiem ģimenes locekļiem; jautājumi par audzināšanu, izglītību, veselību, brīvā laika pavadīšanu, hobijiem, bērnu nākotni u.c. Tiek pieņemti lēmumi par finansiālo nodrošinājumu – atbalsts izglītībai, atgriešanās darba dzīvē, bērnu aprūpe utt., kā arī tiek konstruktīvi risināti konflikti par īpašuma sadalīšanu. Mediāciju bieži izmanto arī ģimenes, kas ir jau izšķīrušās, lai noskaidrotu jautājumus, kas radušies jaunajā dzīves situācijā (piemēram, otrās laulības).

Mediācija ir stingri strukturēta darba metode, no kā atkarīgs mediācijas procesa ilgums. Vidēji nepieciešamas 10 līdz 15 sesijas.

Mediācija ģimenes konfliktsituācijās, kā arī pirmslaulību konsultācijas pieejamas Bērnu un ģimenes lietu ministrijā. Kopš šā gada ministrija nodrošina psihologu konsultācijas adoptētājiem, audžuģimenēm, aizbildņiem un ģimenēm ar bērniem, kuras nonākušas krīzes situācijā, kā arī personām, kuras gatavojas reģistrēt laulību. Konsultācijas ir bezmaksas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu