Īsais kurss mūsdienīga cilvēka uzvedības etiķetē (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skaidrs, ka neviens no mums nav ne mucā audzis, ne pa spundi barots un tīri labi orientējas savstarpējo attiecību kodeksā. Tomēr ir šādi tādi sīkumi, kuri piemirstoties var sagādāt neērtus brīžus. Atsauksim atmiņā dažus noteikumus, kas būtu jāievēro modernam un labi audzinātam cilvēkam.

Ja esat uzaicināti ciemos

Reti kurš šodien savās mājās rīko svētkus ar vērienu. Proti – galdiem, kuri vai lūst no ēdienu pārbagātības (komplektā ar mazkustīgiem viesiem, kas, dibenus no krēsliem neatraujot, tikai ēd, dzer un pa kluso atraugājas). Šīs kuņģa orģijas tiek aizstātas ar vieglām uzkodām un nepiespiestām sarunām, defilējot no viena ļaužu bariņa pie otra. Protams, arī samta vakarkleitas un uzvalki reti kad iederas mūsdienu viesību atmosfērā. Dažreiz pilnīgi pietiek ar džinsiem un ikdienišķu kostīmiņu. Tomēr tas nenozīmē, ka tāds jēdziens kā ETIĶETE ir izskausts pavisam (turklāt tā attiecas ne tikai uz viesībām vien).

=Vai nu pieņemiet uzaicinājumu, vai laikus atsakiet. Tikai nedariet to pēdējā brīdī, jo saimniekiem ir jāzina, ar kādu viesu skaitu rēķināties.

=Ja vēlaties paņemt līdzi vēl kādu (bērnu vai tuvu draugu), iepriekš pajautājiet, vai tas nesagādās neērtības saimniekiem.

=Ja esat zvērināts veģetārietis, reliģisku motīvu dēļ gavējat vai arī jums ārsts aizliedzis ēst konkrētus produktus, delikāti brīdiniet saimniekus.

=Taču, ja ieturat diētu, samierinieties ar to situāciju, kāda ir. Šis neskaitās pietiekami svarīgs iemesls, lai jūsu dēļ saimniece mainītu ēdienkarti.

=Ja esat ielūgti noteiktā laikā, centieties ierasties 15 – 20 minūtes vēlāk (agrāk – nekādā ziņā!). Tomēr nekavējiet ilgāk par pusstundu. Ja radusies kāda neparedzēta situācija, kas jūs aizkavēs, piezvaniet un brīdiniet saimniekus.

=Dzeriet ar mēru. Viesis, kurš "ieņēmis" par daudz, ir apgrūtinājums gan visai kompānijai, gan arī saimniekiem.

=Nākamajā dienā neaizmirstiet pateikties saimniekiem par jaukajām viesībām. Protams, pietiks ar vienu telefona zvanu vai sirsnīgu e – pastu, jo ir pagājuši tie cēlie laiki, kad pateicību sūtīja rakstiski – uz grezna vēstuļpapīra.

Ja ciemos aicināt jūs

=Ja rīkojat nopietnākas svinības (nevis parastu kafijas vakariņu ar "pačivināšanu"), ielūdziet viesus jau laikus. Tādējādi viņi spēs plānot savu laiku un ciemos ieradīsies visi tie, kurus patiešām ļoti gribēsiet sastapt.

=Ja viesībām ir īpašs iemesls, brīdiniet par to ciemiņus. Piemēram, ja svinat kāzu jubileju (bet ne visi to zina), neērtā situācijā var nonākt tie, kuri būs šo datumu aizmirsuši.

=Galdā jāliek visas ēdamās un dzeramās dāvanas, kuras jums pasnieguši viesi. Nav svarīgi, cik pudeļu, konfekšu kastu vai kūku jau atrodas uz galda.

=Kamēr viesi vēl pulcējas, tikmēr var piedāvāt aperitīvu. Pie galda ciemiņi jāaicina ne vēlāk kā stundu pēc iepriekš noteiktā ierašanās laika. Ja vilksiet garumā, riskējat, ka daļa no viņiem "iesils" par ātru.

=Ja rīkojat viesības gavēņa laikā, noskaidrojiet, vai ciemiņu vidū nebūs tādi, kuri strikti ievēro baznīcas likumus. Parūpējieties, lai uz galda būtu pārtika, kas ir piemērota arī viņiem.

=Bieži gadās, ka, rīkojot viesības, jūs nervozējot saskandalējaties ar vīru. Pasarg, Dievs, tikai neturpiniet jandāliņu savu viesu klātbūtnē! Līdz ar pirmā ciemiņa ierašanos – stop! – smaids sejā un atkal viss pa draugam.

=Ja nākamajā dienā savā e – pastā saņemat pateicības vārdus no viesiem, varat uz tiem arī neatbildēt. Pretējā gadījumā jūs riskējat šo saraksti turpināt bezgalīgā komplimentu virtenē.

=Protams, par dāvanām nu gan vajadzētu vēlreiz pateikties, jo cilvēki jutīsies iepriecināti un viņu centieni – novērtēti.

Apģērbs

Dziļš dekoltē vai parasta "bītlene", īsi svārciņi vai klasisks bikškostīms – lūk, jautājums... Atcerieties – mūsdienās valda viens priekšnoteikums: jāvalkā apģērbs, kurā cilvēks jūtas ērti. Iet uz kantori niecīgā topiņā, bet uz viesībām džinsos – te lēmums jāpieņem katram pašam. Tomēr, izvēloties apģērbu, jāpadomā par to, vai tas iederēsies konkrētajā situācijā un nešokēs pārējos. Ja tomēr gribat ekstravaganti riskēt, tad esiet gatavi sagaidīt izbrīnītus un pētīgus skatienus...

Uzmanības izrādīšana

Nevienu vairs nepārsteidz tas, ka mūsdienu sieviete nodarbojas ar cīņas sporta veidiem, vada ne tikai lielas korporācijas, bet arī – valstis. Vārdu sakot, viņas ir pārliecinoši nostājušās blakus vīriešiem, skaidri un gaiši deklarējot: hei, mēs esam līdzvērtīgi!

Vai tas nozīmē, ka tradicionālie uzmanības žesti, ko gadsimtiem ilgi lietojuši un līdz smalkām niansēm pulējuši vīrieši, vairs nav spēkā? Nekā tamlīdzīga!

=Mūsdienu pieklājības etiķete vēl arvien prasa, lai vīrietis palaistu dāmu pa priekšu, atverot durvis (nevis pirmais sprauktos caur tām), pasniegtu un paturētu sievietei mēteli un piebīdītu viņai krēslu pie viesību galda.

Šie žesti nebūt nenorāda, ka sieviete ir tizla un vārga, pati nespēdama ar šiem sīkumiem tikt galā. Tie vienkārši demonstrē, ka vīrietis ir labi audzināts. Iespējams, ka Amerikā kāda feministe šajā brīdī sāktu neganti spiegt – bet lai spiedz vien! Eiropā galantums arvien vēl ir modē. (Ja nu jums sazin kādu iemeslu dēļ šie uzmanības apliecinājumi riebjas, tad centieties paķert mēteli pirmā, kamēr to vēl nav izdarījis vīrietis.)

Īsa pamācība bučotājiem

Ja esat ievērojuši, bučošanās kā sasveicināšanās vai atvadīšanās elements pie mums ir iegājusies salīdzinoši nesen. Piebildīsim: nav runa par politbiroja vecišķo čāpstināšanos savā starpā vai "genseka" ideoloģisko siekalošanos ar socvalstu bloka līderiem (ko vēl atceramies no padomju laikiem). Tātad – kā izturēties, ja viesībās iepazīstoties jūs cenšas uz vaiga nobučot kāds nepazīstams ļautiņš?

=Ja nevēlaties, ka jums draud sveša buča– uzskatāmi sveicienam pastiepiet pretī roku. Tā jūs liksiet saprast, ka ar to pirmajai reizei būs gana.

=Ja nu kāds pa visu varas makti jums cenšas uz vaiga uzspiest buču – Dievs ar viņu – ļaujieties! (No tā stāvoklī nepaliek.) Ja sāksiet tirināties un protestēt, visiem pārējiem tiks sagādāti ļoti neērti mirkļi un radīsies slikts priekšstats par jums pašu.

=Lai bučas laikā nesabakstītos ar deguniem (vai kādam nenogrūstu no acīm brilles), vispirms pasniedziet pretī savu labo vaigu, bet pēc tam – kreiso.

Atcerieties: to noteikti nedrīkst darīt!

=Bučot kādu uz lūpām (izņemot savu mīļoto cilvēku).

=Bučot kādu, ja tikko ir izkūpināta cigarete vai mutē tiek žļambāta košļene.

=Satiekoties bučot savu ārstu, priekšnieku, kolēģus vai citus cilvēkus, ar kuriem jūs saista profesionālas un lietišķas attiecības. Nav taktiski...

=Bučot kādu, ja jums ir krāsotas lūpas. Šādā gadījumā vislabāk vaigam pieskarties ar vaigu.

Ģimenes etiķete

Mājas un ģimene ir tā vieta, kur parasti neievērojam stingrus reglamentus un citus publiskā vietā pieņemtus priekšnoteikumus. Tomēr arī ģimenē ir šādi tādi nosacījumi, ar kuriem vajadzētu rēķināties.

=Nekad nelasiet otra cilvēka privāto korespondenci – dienasgrāmatas, e – pastus, vēstules. Nav smuki. (Tas attiecināms arī uz bērniem.)

=Mūsdienu sievietes viesībās jūtas kā īstas salonu lauvenes. DAUDZ brīvāk nekā senlaikos. Viņām vairs nav jāsēž stūrī nolaistām acīm, kautrīgi burzot rokās nēzdodziņu un gaidot, kad vīrs (alias – saimnieks) ļaus iesaistīties sarunā vai liks nodziedāt kādu romanci. Tomēr tas nenozīmē, ka vajadzētu flirtēt un koķetēt gan pa labi, gan pa kreisi – it sevišķi, ja kompānijā ir pašas vīrs vai draugs.

Atcerieties: sievietes, kuras apspriež ikvienas garāmejošas bikses, ir tikpat smieklīgas kā vīrieši, kuri ar siekalainu skatienu cenšas ieskatīties katrā dekoltē vai fokusēt savu redzes leņķi zem visiem brunčiem.

=Kaut arī populārais seriāls "Sekss un lielpilsēta" ir nojaucis daudzus tabu, vienalga nav forši savu intīmo dzīvi apspriest publiski. Tādējādi partneris var tikt nostādīts ļoti neērtā lomā.

Sporta zālē

Pirms kādiem 10 – 15 gadiem tāds jēdziens kā "fitneskluba abonements" diez vai iederējās ikdienas leksikā. Šodien tā ir parasta un pierasta lieta, kurai līdzi nāk arī savi uzvedības noteikumi.

=Sporta zālēs nereti ir redzami paziņojumi, kuros lūgts noslaucīt trenažierus pēc to lietošanas. Dariet tā! Neatstājiet citiem savus ķermeņa izdalījumus un smakas...

=Ir kardiotrenažieri, uz kuriem nodarbojas dažas minūtes, bet ir arī tādi agregāti (kā veloceliņi, steperi), uz kuriem skrien pat stundu. Sastopamas sporta zāles, kurās blīvās apmeklētības dēļ trenažieru lietošanas laiks ir ierobežots. Taču pat tajās, kur šādi ierobežojumi nepastāv, – protieties! Esiet smalkjūtīgi arī pret pārējiem, kuri gaida rindā. Nelieciet viņiem to darīt apnicīgi ilgi.

=Pārģērbjoties nevajag taisīt cirka numurus līdzīgi Mr. Bīnam, velkot zem uzvalka peldbikses. Tomēr tas nenozīmē, ka Ievas kostīmā (vai citā gadījumā – debesu zvaniem zvanot) pusstundu plikam jādefilē pa ģērbtuves telpu. Īpaši, ja tajā atrodas vēl citi cilvēki. Šis brīdis ir jāsamazina līdz minimumam.

=Neblenziet uz apkārtējiem (ne ģērbtuvē, ne sporta zālē).

=Arī sporta zāles duša nav tā vieta, kur stundām nodoties patīkamajai ūdens čalošanai uz ādas. Nelieciet pārējiem jūs klusībā lamāt.

=Neatstājiet aiz sevis tukšas šampūna pudelītes, skūšanās žiletes vai kosmētiskā krēma tūbiņas.

=Nekavējiet nodarbības – īpaši, ja tās saistītas ar jogu vai pilatēm, kur viens no būtiskiem vingrinājumu elementiem ir fiziska un garīga atslābināšanās. Grūti to izdarīt, ja ik pēc dažām minūtēm, murminot pie sevis atvainošanās vārdus, zālē ienāk kāds nosebojies.

=Nodarbību laikā izslēdziet mobilos telefonus.

Par dāvanām un dāvināšanu

Ja esat ielūgti ciemos, paķeriet līdzi kādu dāvaniņu pat tad, ja tas ir vienkārši draugu tusiņš nelielā kompānijā. Nav jāpērk ne servīzes, ne dārgas grāmatas. Runa ir par kādu vīna pudeli vai uzkodu pie kafijas galda.

=Ierasties viesos tukšām rokām nav smalkjūtīgi pat tad, ja saimnieki apgalvo, ka neko viņiem nevajagot.

Starp citu – vai esat kaut reizi pamanījuši nepatikā savilktu ģīmi, kad namamātei pasniedz ziedus vai konfekšu kasti?

Pastaigājoties ar suni

Katru reizi paņemiet līdzi maisiņu, kas noderēs pēc mīluļa dabisko vajadzību nokārtošanas. Obligāti. Vienmēr.

Par telefonu

Nekad neaizmirstiet izslēgt telefonu, atrodoties kinozālē, teātrī, muzejā un citās kultūras iestādēs (jo īpaši – baznīcā ieejot). Par tādām reizēm kā bēres vai kāzas vispār nerunāsim. Arī darba sanāksmēs un konferencēs, lai netraucētu pārējos, nedrīkst iezvanīties mobilais telefons. Ja ir ārkārtas situācijas, kad gaidāt kādu ļoti svarīgu zvanu, uzlieciet aparātu uz klusuma režīmu, lai varētu zināt, kurā brīdī nemanāmi jāizzogas no pasākuma telpas, lai atzvanītu.

Restorāns un kafejnīca

Bieži mēs dažādus svētkus svinam ārpus savas mājas. Ja tas notiek restorānā vai kafejnīcā, jāņem vērā daži nosacījumi.

=Ja esat ieturējuši kopīgu maltīti draugu kompānijā, nav pieņemts līdz santīmam aprēķināt, cik un ko katrs ir apēdis. Piestādīto summu izdala vienlīdzīgi "uz galviņām". Lai nu arī kā tur būtu bijis, skaitās nepieklājīgi, ja kāds paziņo, ka nav, piemēram, ēdis desertu, dzēris vīnu un tāpēc, lūk, maksās latu mazāk.

=Tomēr, ja, salīdzinot ar pārējiem, jūs izvēlaties dārgas delikateses, tad esiet gatavi, ka būs jāmaksā vairāk nekā citiem. Nu vismaz smalkjūtīgi ļaudis tā parasti dara...

=Arī pie viesību galda sēžot, ir nepieklājīgi atbildēt uz telefona zvaniem. Ja saruna ir svarīga, jāatvainojas un jāiet izrunāties citā telpā.

=Tikai neaudzināti plānprātiņi svilpj un skaļi klikšķina ar pirkstiem, lai piesaistītu oficianta uzmanību.

Apavi

Vēl pirms kāda laika, teju vai katrā mājā ienākot, saimnieki piedāvāja viesiem noaut ielas apavus un uzvilkt istabas čībiņas. Šobrīd, kad gandrīz visos dzīvokļos ir lamināta grīdas, nevis grūti kopjamie padomjlaika tepiķi, šo izvēli izdara paši ciemiņi. Tomēr vajadzētu ņemt vērā interjera īpatnības un kādu svarīgu faktoru. Proti, vai ģimenē, kurā viesojaties, nav mazi bērni. Tad nu gan saprotamu iemeslu dēļ ielas apavi būtu jāatstāj koridorā.

Šķiršanās

Un vēl par kādu sensitīvu sfēru, kurā arī vajadzētu ievērot zināmu pieklājības etiķeti. Tā ir šķiršanās un attiecības starp bijušajiem laulātajiem.

=Ja ģimenē ir kopīgi bērni, tad nu gan pēc šķiršanās vajadzētu saglabāt ja ne draudzīgas, tad vismaz uz pieklājību balstītas attiecības.

=Atcerieties: nekad bērnu klātbūtnē nerunājiet sliktu par tēvu (un pat neuzdrošinieties viņu lamāt). Ja jūsu vīrs nav pēdējais plencis un noziedznieks, bet laulība ir pajukusi, piemēram, citas sievietes dēļ – iespējams, ka turpmāk atsauce uz viņa autoritāti ik pa brīdim būs ļoti nepieciešama. Bērni aug, un tēva viedoklis bieži vien ir noteicošs faktors grūtajos pusaudža gados. Ja pati būsiet viņu pataisījusi par nelieti vai pēdējo ampelmani, nu kuram gan rūpēs, ko domā par dzīvi tāds "idiņš"?

=Ja sirds ir pilna, varat to izkratīt savai tuvākajai draudzenei (bet ne bērnu klātbūtnē).

=Ja izšķiras jūsu tuvākie draugi, nekad neļaujieties ievilkt sevi sarunās, kurās tiek "aplikta" viena vai otra puse.

=Nekad bez brīdinājuma neaiciniet uz viesībām savus šķirtos draugus vienlaikus. Neērtā situācijā var nonākt gan viņi, gan jūs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu