Moldovas parlamenta vēlēšanās uzvar proeiropeisko partiju koalīcija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Moldovā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ir uzvarējusi valdošā proeiropeiskā koalīcija, liecina daļēji rezultāti pēc 85% balsu saskaitīšanas.

Šo vēlēšanu nozīmi ir pastiprinājis militārais konflikts kaimiņvalstī Ukrainā.

Pirmajos vēlēšanu rezultātos vadībā bija uz Krieviju orientētās opozīcijas partijas. Balsu skaitīšanai turpinoties, abu pušu iegūto balsu starpība samazinājās un vadībā izvirzījās proeiropeiskā koalīcija.

Pēc 85% balsu saskaitīšanas

proeiropeiskā koalīcija ieguvusi 44,4% balsu, bet abas prokrieviskās partijas kopā - 39,5% balsu.

Pirmajā vietā pēc iegūto balsu skaita negaidīti izrādījās viena no prokrieviskajām partijām - Sociālistu partija ar 21,6% balsu.

Uz Krieviju orientētās opozīcijas partijas draud anulēt jūnijā noslēgto Moldovas un Eiropas Savienības (ES) partnerattiecību un brīvās tirdzniecības līgumu.

Vēlēšanas notika pēc partiju sarakstiem. Vienas partijas sarakstam ir jāpārvar 6% barjera, lai iekļūtu parlamentā, divu partiju sarakstiem ir noteikta 9% barjera, trīs partiju sarakstiem - 11% barjera, bet neatkarīgajiem kandidātiem - 2% barjera.

Šajās vēlēšanās bija 20 partiju un viena vēlēšanu bloka saraksti, kā arī četri neatkarīgie kandidāti.

Moldovas vienpalātas parlamentā ir 101 deputāts. Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Vēlēšanas nenotika starptautiski neatzītajā Piedņestras republikā, kas ir pasludinājusi neatkarību no Moldovas, taču Piedņestras iedzīvotāji varēja ierasties Moldovas valdības kontrolētajā teritorijā un tur nobalsot.

Vēlēšanās piedalījās 55,86% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu