Pāvilosta tūristu gaidās (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Varbūt laika apstākļi vēl nav pietiekami labi, varbūt inflācija spējusi apdauzīt arī turīgo rīdzinieku maciņus, taču vērojumi rāda, ka pagaidām tūristu Pāvilostā ir mazāk nekā pērn. Par dramatisku situāciju gan nevar nosaukt, taču, ja iepriekš darba netrūka visiem tūristu apkalpošanā iesaistītajiem uzņēmumiem, tad tagad jau tiem ir jāsāk konkurēt.

Vai rīdzinieki pametīs Rīgu?

"Godīgi sakot, es šogad pat vēl neesmu bijis jūrā peldēties," atzīst Sakas Novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons. Tāpēc viņš arī saprot iemeslu, kāpēc pludmalē līdz šim ļaudis galvenokārt sauļojušies, nevis peldējušies. Vienkārši ūdens līdz šim bijis samērā auksts, tāpēc ne katrs riskēja tajā mērcēt savu ādu.

Pēc U.Kristapsona vērojumiem, šogad tūristu Pāvilostā arī ir mazāk. Vairāk ļaužu tikai nedēļas nogalē. Un, ja kādreiz viesu mājās numurus rezervēja uz vairākām dienām, tad tagad lielākoties tos pasūtina uz vienu dienu. "Es sliecos domāt, ka te arī būs vainojama inflācija, kas skārusi arī tā saucamo vidusslāni. Ir taču vienkārši parēķināt: ja pērn par 20 latiem automašīnā varēja atbraukt no Rīgas un vēl aizbraukt atpakaļ, tad tagad ar šo naudu pietiek ceļam tikai vienā virzienā. Arī visi pakalpojumi ir dārgāki, tāpēc cilvēki sākuši vairāk rēķināt. Ceļot jau ceļo, bet ar mazāku vērienu," spriež U.Kristapsons.

Viens no labākajiem tūristu piesaistīšanas veidiem ir lielāku pasākumu rīkošana. Pāvilostā vispopulārākie ir Zvejnieku svētki, kas arī šogad notiks 11. un 12. jūnijā. Tomēr zināmas bažas rada tas, ka šīs pašas nedēļas nogalē ir Dziesmu svētku nobeiguma koncerts Rīgā, tāpēc varētu būt mazāk gribētāju braukt uz Zvejnieku svētkiem. U.Kristapsons gan cer, ka viss izdosies. "Pirmkārt, netrūkst cilvēku, kuri koru mūzikas vietā labāk izvēlas šlāgerus un jautru izklaidi. Otrkārt, no pašiem rīdziniekiem esmu dzirdējis, ka Dziesmu svētku laikā, kad Rīga ir pilna ar novadu ļaudīm, viņi paši labprātāk galvaspilsētu pamet un dodas atpūsties uz novadiem. Tāpēc jādomā, ka apmeklētāji būs."

Bez tam Sakas Novada dome Zvejnieku svētkiem Pāvilostā atvēlējusi samērā lielu budžetu – apmēram 15 tūkstošus latu. "Leģendārā "Eolika", citas populāras šlāgergrupas, apsardze, uguņošana – lūk, tur arī tā summa salec," norāda U.Kristapsons.

Ļoti daudz vāciešu

Pāvilostas Tūrisma informācijas centra vadītāja Mairita Baltaiskalna pastāstīja, ka pašlaik viesu mājās tiešām visbiežāk uzturoties tā saucamie vienas dienas tūristi, tāpēc nevarētu teikt, ka šīs mājas būtu pārslogotas. "Nu jau patiešām viņiem tagad savā starpā ir jāsāk konkurēt par ciemiņu piesaistīšanu," secina M.Baltaiskalna.

Vēl viens populārs tūristu ceļošanas veids ir pārvietošanās ar tā saucamajiem kemperīšiem jeb kempinga mašīnām, kur braucamrīka salons pielāgots dzīvošanai. Šādi lielākoties pārvietojas vācieši. Bez tam vācieši esot lieli velotūrisma entuziasti. Izrādās, ka tūrisma firmas viņiem rīko braucienus uz Lietuvu, un no turienes ar velosipēdiem viņi minas līdz pat Ventspilij, kur sēžās prāmī un peld mājup. Liela daļa no viņiem iegriežas arī Pāvilostā.

Par vispieprasītāko pakalpojumu M.Baltaiskalna sauc vizināšanos ar kuģīti. Šo pakalpojumu lielākai cilvēku grupai ar zvejas kuģīti piedāvā SIA "N-Stars", bet ar mazāka izmēra peldlīdzekļiem šo pakalpojumu var saņemt jahtu aģentūrā "Rietumu krasts".

Diemžēl kopš pagājušā gada starp Pāvilostu un Gotlandi vairs nekursē kuģītis "Madamen", kas arī bija viens no iecienītākajiem izklaides veidiem un savā ziņā pat Pāvilostas zīmols. Visticamāk, šos reisus ietekmējusi degvielas dārdzība. Neoficiāla informācija rāda, ka "Madamen" no tā kapteiņa Benta Klāsona iegādājies "MTV Latvia" vīdžejs un dzeltenās preses pastāvīgais interešu objekts Miks Ozoliņš. Pats Bents nopircis mazāka izmēra peldlīdzekli, ko, krāšņi izkrāsotu, var aplūkot pie ostas steķiem.

Par tūristu otru pieprasītāko preci M.Baltaiskalna nosauc zivis. Tās Pāvilostā var iegādāties gan svaigas, gan kūpinātas. Tiesa, SIA "N-Stars" veikaliņā svaigās zivis ir tikai tad, kad tās nozvejo, tāpēc grūti prognozēt, kad prece būs veikalā. Taču zvejnieku saimniecības "Kaija" veikaliņš ar saviem kūpinātajiem gardumiem ir uzņēmis apgriezienus, un bezmaz katrs Pāvilostas tūrists uzskata par savu pienākumu paņemt kādu kūpinātu vējazivi vai mencu ikrus.

Visvairāk apmeklētie pasākumi Pāvilostā 2007. gadā

1. Zvejnieku svētki ~ 6000 apmeklētāju. 2. Festivāls "Zelta smilšu grauds" ~ 2000. 3. Līgo svētki Pāvilostā ~1500. 4. Kluba "3600 Serf" seminârs ~ 500. 5. "Audi Neilpryde" Baltijas kauss ~ 500. 6. Senās uguns nakts ~ 250.

Pieprasītākie objekti un pakalpojumi 2007. gadā 1. Jūra (uzskaite netiek veikta). 2. Mols (uzskaite netiek veikta). 3. Jūrakmens (uzskaite netiek veikta). 4. Pāvilostas Novadpētniecības muzejs ~ 2585 apmeklētāji. 5. Vizināšanās ar kuģīti ~ 1580 apmeklētāju.

Pēc Pāvilostas Tūrisma informācijas centra datiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu