Ar šķirteni nav nākotnes? (64)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēki, kuriem pagātnē bijušas vairākas laulības, mūsdienās vairs nav nekāds retums. Pāri precas un šķiras, ik reizi domājot, ka nu jau gan ir atrasta ĪSTĀ pusīte. Bet kā nav, tā nav. Par ko liecina vairākkārtēja šķiršanās?

Ģimeņu izjukšanas iemesli ir dažādi, bet bieži vien šķiršanos ierosina vai provocē vīrietis. Sievietes pēc savas būtības ir gatavas vēl cīnīties, mēģināt kaut ko saglābt vai sākt no sākuma. Bet vīrietis, gluži kā bērns, kurš veikalā ieraudzījis spožāku mantiņu par tām, kas jau mājās, stūrgalvīgi koncentrējas tikai uz to, vecās lietas vairs negribot redzēt ne acu galā. Kamēr šādā veidā tiek mainītas draudzenes, meklējot liktenīgo, tikmēr tā īsti neko pārmest nevar. Bet ja reizi trīs gados tiek iekarota kārtējā laulības osta?

Vairāk mīnusu nekā plusu

Viedokļi un pieredze šajā jautājumā ir atšķirīga. Biroja administratore Inga Kalniņa (27 gadi) uzskata, ka vairākkārtēja šķiršanās liecina par gļēvulību: "Izšķirties un aiziet ir pats vieglākais, ko izdarīt, bet iemācīties piedot – tas ir ļoti grūti, un to vajag iemācīties. Bieža šķiršanās liecina, ka cilvēks attiecības neuztver nopietni. Ne velti cilvēki, kuri mīlestību atrada kara laikā, dzīvo laimīgi līdz mūža galam – viņi zina, kas ir grūtības, un prot pārvarēt tās. Mūsdienās cilvēkiem daudz kas viegli nāk, tāpēc arī viegli iet. Pieņemu, ka ir arī tādi cilvēki, savā ziņā maniaki, kam patīk izpostīt un sagraut citu dzīves – viņi gūst baudu no tā, ka aizejot kādu sāpina."

Pedagoģe Maruta Bērziņa (56 gadi) ir pārliecināta, ka vairākkārtēja šķiršanās liecina par nestabilitāti jūtās: "Cilvēks vienkārši nezina, ko grib. Un, ja sāk "šaudīties" šur un tur, tad tā tas arī turpinās. Tie, kas šķīrušies vairākas reizes, vairs nemaz nepārdzīvo un neuztver laulības izjukšanu kā kaut ko traģisku – meklē tik jaunu laimi. Domāju, ka šādi cilvēki diez vai mainās. Ja vēl ģimenē nav bērnu, tad šķiršanās teorētiski varētu būt pieļaujama (mazums, attiecības tiešām "neklapē"). Ja pamesti tiek arī bērni, tad šāda rīcība nekādā gadījumā nav attaisnojama. Katrā gadījumā šķirtenim ir vairāk mīnusu nekā plusu."

Mācību iestādes direktore Diāna (30 gadu) domā, ka, šķiroties un no jauna precoties, cilvēks tiecas pēc tās pacilātības un "lidojuma" sajūtas, kas parasti valda jebkuru jaunu attiecību sākumā. "Uzturēt šo sajūtu visas kopdzīves garumā ne katram ir pa spēkam. Tas ir grūti, jo agri vai vēlu ģimenes dzīvē iestājas rutīna. Kāds ar to cīnās, kāds vienkārši izvēlas aiziet un meklēt jaunus piedzīvojumus. Liela kļūda ir precoties zīmēt kaut kādas ilūzijas – ka nu man būs tas un tā... Kad cilvēks saprot, ka viņa ilūzijas nav piepildījušās un sapņu pils sabrukusi, viņš meklē citu partneri, ar ko no jauna mēģināt piepildīt savus sapņus. Ne vienmēr tas nozīmē, ka vīrs vai sieva viņam bijusi slikta, bet vienkārši – ar viņu kopā sapņu pili nav izdevies uzcelt, tāpēc jāmeklē kāds, ar ko var."

Atšķirīgs viedoklis ir mediju darbiniecei Vitai Zariņai (41): "Vairākkārtēja šķiršanās liecina par to, ka cilvēks meklē variantus. Kāpēc gan mocīties, dzīvojot kopā ar nemīlamu cilvēku? Jāmeklē un jāatrod īstais!"

"Iekrīt" uz mierinātājām

Psihologi uzsver: mūsdienās ģimenes izjūk ne tikai tāpēc, ka vīrietis būtu slikts. Vienkārši sievietes ir kļuvušas tik patstāvīgas un pašpietiekamas, ka vienā brīdī viņas saprot – nekāds, ne labs, ne slikts, vīrs viņām nav vajadzīgs. Nav maz tādu sieviešu, kuras labi izskatās, strādā labā darbā, saņem labu atalgojumu, var atļauties visu, ko vēlas. Un kaut kādi ikdienas skandāli, ģimeniski strīdi, problēmas un kašķi ir lietas, kas viņām vajadzīgas vismazāk.

Jebkurā gadījumā – šķiršanās ir spēcīgs emocionāls un psiholoģisks satricinājums, kas nepāriet bez sekām. Dažās attiecībās vīrieši šķiršanos pārdzīvo daudz sāpīgāk un vairāk nekā sievietes. Šādos brīžos viņi vairāk gaida mierinājumu un uzmundrinājumu, ka viss taču būs kārtībā, gan jau lietas kaut kā nokārtosies, atrisināsies utt. Nereti mierinājums nāk no sveša daiļā dzimuma puses, un šādos brīžos vīrieši ļoti bieži mēdz "iekrist", domādami?– nu re, šī gan ir īstā, viņa tik labi saprot mani...

***

Der zināt!

Psihologi ir izdalījuši divus bīstamākos šķirteņu (vīriešu) tipus:

AIZKAVĒJIES BĒRNĪBĀ

Vīrietis ar "noslieci" uz hronisku šķiršanos, kuram kaut kādu iemeslu dēļ ir aizkavējusies emocionālā attīstība. Viņš uz ilgu laiku, reizēm līdz mūža galam tā arī paliek infantils un nepatstāvīgs attiecībās ar sievietēm. Sieviete viņu saista vien tikmēr, kamēr viņa izrāda rūpes un sargā no dzīves grūtībām un problēmām. Atliek vien gādībai mazināties, piemēram, piedzimstot bērnam, kad vīrietis sāk naidīgi izturēties pret sievu un provocē viņu uz šķiršanos.

VARASKĀRS JEB MAČO TIPA VĪRIETIS

Kad varaskārs vīrietis izvēlas sev sievu, turklāt ne pirmo reizi, viņš meklē maigu, labsirdīgu un paklausīgu sievieti. Taču, tiklīdz viņa kaut nedaudz izrādīs savu gribu, šā tipa vīrietim liksies, ka sieviete apšauba viņa nevainojamo autoritāti. Bet neko tamlīdzīgu šis vīrietis nav gatavs pieļaut! Viņā nevis ierunājas iepriekšējo nelaimīgo laulību pieredzes spriestspējīgais cilvēks, bet gan spītība un cietpaurība. Viņš nolemj izšķirties arī ar šo sievieti un doties atkal jaunas un paklausīgas dāmas meklējumos... Kā aizvien.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu