Tapetes jebkurai sienai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krāsot vai līmēt tapetes – tas ir "mūžīgais jautājums" mājokļu saimniekiem, kad viņi nolemj mainīt telpu interjeru vai tikai atsvaidzināt sienu veidolu

Abiem risinājumiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Ja sienu krāsos, virsmai jābūt labi sagatavotai, ideāli gludai, ja vien neplāno īpašu dizainu ar reljefām, grubuļainām sienām. Krāsojot nevar iegūt precīzus rakstus, ornamentus, kas simetriski atkārtojas visā telpā, ja vien krāsotājs nav pedantisks un pacietīgs zīmēšanas, gleznošanas meistars. Tāpēc tapetes aizvien ir populārs sienu apdares materiāls. Turklāt ražotāji izstrādā arvien jaunu faktūru, toņu, rakstu un izmantojuma tapetes.

Papīra, vinila, bambusa...

Ar tapetēm var radīt telpai piemērotu noskaņu, kādu saimnieki vēlas, saka tirdzniecības centra "Būvniecības ABC" Apdares materiālu nodaļas vadītāja Maruta Šmite. Rīdzinieki biežāk izvēlas pasteļtoņu tapetes, kas telpā nodrošina mierīgu fonu, bet daži meklē intensīvu, spilgtu vai tumšu toņu tapetes. Tādas iederas minimālisma stila interjeros, kur pašas kalpo kā telpas akcents.

Arvien aktuālākas kļūst fototapetes. Tās izmanto sienas vai telpas daļas apdarei, kā arī interjeristi sadala fototapetes zīmējumu 2–4 daļās un līmē tos pamīšus ar neitrālu toņu tapetēm, veidojot savdabīgu, gluži māksliniecisku sienas noformējumu.

Tapetes var izmantot dažādu istabu, gaiteņu sienu un griestu apdarei, tās neder tikai telpām ar augstu mitruma koeficientu. Atliek izdomāt, kādas ir piemērotākās, un ķerties pie darba!

Izvēlamies!

=Papīra tapetes ir ekoloģisks apdares materiāls. To zīmējuma, krāsu toņu klāsts ir ļoti plašs, daļa ražotāju piedāvā arī mazliet reljefas. Nav tik elastīgas kā vinila vai stikla šķiedras tapetes. Cena – no Ls 2 par rulli.

=Vinila tapetēm ir papīra vai flizelīna pamats, uz kura klāts vinila pārklājums, kas veido dažādas konfigurācijas faktūru. Tāpēc šīs tapetes ir dekoratīvākas. Izvēle plaša, cena – no Ls 2,5 par rulli. Dārgākās maksā vairāk nekā Ls 10.

=Dabisku materiālu tapetes?– uz papīra pamatnes iestrādāti niedru, bambusa, sizala u.c. augu stiebri. Tapete atgādina ļoti raupju audumu ar augu stiebru mezgliem, reljefām šķiedrām. Tās dabiskos brūndzeltenos, zaļos toņos. Ražotāji šādas tapetes arī tonē citās krāsās. Šīs tapetes maksā no Ls 12.

=Krāsojamas vinila faktūrtapetes uz flizelīna bāzes parasti ir baltas un ar visdažādāko reljefo faktūru?– raksts biezāks, plānāks, reljefāks vai līdzenāks, ar simetriskām, ģeometriskām vai brīvi izkliedētām nesimetriskām figūrām, līnijām. Vinila pārklājums ir dažāda biezuma, tāpēc pirms iegādes der noskaidrot, kādas to funkcionālās īpatnības – ja faktūra reljefāka, to vieglāk ieskrāpēt, deformēt, tāpēc tās vai nu nevar līmēt fizisku nodarbju un bērnu aktīvas rosības telpā, vai jākrāso ar krāsām, kas pastiprina to izturīgumu, cietību. Tās ir platos ruļļos (parastās tapetes rullis ir 53 cm, krāsojamās – 1,06 m plats). Cena – no Ls 0,7–0,8 par metru, un vēl jāpērk arī krāsa. Pēdējā laikā ražotāji sāk piedāvāt jau ietonētas tapetes. To platums – 1 metrs, cena no Ls 11 par rulli.

=Arī stikla šķiedras tapetes paredzētas krāsošanai. To funkcionalitāte ne tikai piešķir telpai (sienām vai griestiem) reljefu vai struktūru, bet arī palīdz noslēpt plaisas, negludas virsmas. Ražotāji iesaka tās lietot vecākās ēkās, kur parādās mikroplaisas. Šīs tapetes neļauj tām plesties platumā, jo satur virsmu. To faktūras klāsts gan nav tik plašs kā vinila tapetēm, cena 0,8–1,9 Ls/m2.

=Fototapetēm ir papīra pamatne, uz kuras uzdrukāts attēls – dabas ainavas, arhitektūras vai mākslas objekti u.c. Tās ir dažāda lieluma, piemēram, 1x2,2 m, 2,7x4 m.

Jāatceras

Nopērkot tapetes, jāizlasa ražotāja norādes uz iesaiņojuma – dažām var būt noteiktas prasības glabāšanai, līmēšanai.

Nokrāso un var berzt!

Pirms jebkuru tapešu līmēšanas ir jāsagatavo siena. Kārtīgi jānotīra iepriekšējās tapetes (to var izdarīt, samitrinot ar siltu ūdeni), jāaizšpaktelē mikroplaisas, virsmai nevajadzētu būt putekļainai, taukainai vai mitrai, piekodina M. Šmite.

Visu tapešu līmēšanai der veikalos nopērkamās universālās tapešu līmes. Strādā siltā (17–21 grāds) telpā, nedrīkst būt caurvējš. Pēc pielīmēšanas tapeti nogludina ar veltnīti vai īssaru suku, bet neiesaka lietot lupatu.

Tapešu krāsošanai piemērotas ir dispersijas, lateksa un akrila krāsas. To izvēle ir plaša. Ar krāsas palīdzību var tapešu virsmu padarīt cietāku, izvēloties atbilstošu krāsu, tās var mazgāt, pat berzt ar birstīti. Ja krāsa apnīk vai nepatīk, krāsojamās tapetes mierīgi var pārkrāsot vēlreiz. Nevajadzētu krāsot parastās papīra u.c. tapetes, kas nav tam paredzētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu