Savas partijas meklējumos (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēlēšanu gadā jūtami palielinās partiju biedru skaits. Daļa no jaunpienācējiem ir iekļauta vēlēšanu listēs, bet daļa pašvaldību atbildīgu amatpersonu par partijas biedriem kļuvuši, domājot par gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Palīdzot kritika

Vienīgi "Jaunajā laikā" gan šāda tendence neesot novērota. Partijas preses sekretārs Didzis Šmits apgalvoja, ka jaunu biedru uzņemšana notiekot vienmērīgi visu gadu.

"Jaunais laiks" šogad ir uzņēmis 136 un izslēdzis četrus biedrus. Par partijas biedriem kļuvušas tādas sabiedrībā zināmas personās kā Sandra Kalniete, Ilma Čepāne, Latvijas vēstnieks Igaunijā Rihards Muciņš, Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības padomes priekšsēdētāja Silvija Greste, Latvijas Nacionālās operas solists Aivars Krancmanis, kā arī vairāku Latvijas pagastu padomju priekšsēdētāji. Vēlētājiem par šīm personām būs iespējams balsot.

Tautas partijas (TP) Saeimas vēlēšanu kampaņas koordinators Vents Krauklis teica, jo vairāk masu mediji lamājot TP, jo vairāk sakarīgu cilvēku tajā iestājoties. Tātad tautpartijiešiem kritika dod zināmu labumu – jaunus biedrus. Šogad pienesums esot 173 jaunbiedri. To skaitā bijušais "Jaunā laika" biedrs eksministrs Andrejs Radzevičs, bijusī Latvijas Zemnieku savienības biedre premjera Aigara Kalvīša padomniece Ilze Stobova, Sanita Pavļuta-Deslandes, kura arī ir premjera padomniece (abas padomnieces rekomendējis premjers pats), bijusī LSDSP biedre Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle, bijušais Latvijas Zemnieku savienības biedrs Salaspils novada domes priekšsēdētājs Juris Putniņš, bijušais "Latvijas ceļa" biedrs Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Ilmārs Meluškāns, Zeltiņu pagasta padomes priekšsēdētāja Elita Laiva, Straupes Narkoloģiskās slimnīcas valdes priekšsēdētājs un ārsts Edmunds Rudzītis… Piemēram, I. Stobova savu aiziešanu no ZZS pamatoja kā loģisku iznākumu. Esot labi iepazinusi premjera Kalvīša darba stilu, kas saskanot ar Stobovas mērķiem. Neesot gan bijis nekādu problēmu sastrādāties arī ar iepriekšējo valdības vadītāju Induli Emsi, kuram Stobova arī sniegusi padomus sociālajos jautājumos. Valdības vadītājs Stobovu ne reizi vien uzteicis par profesionālajām zināšanām, uzklausījis viņas idejas un viedokli. Taču, kā runā politiķu aizkulisēs, ZZS neesot solījusi I. Stobovai karjeras izaugsmi, proti, kādu no ministra krēsliem, piemēram, izglītības un zinātnes vai epārvaldes lietu ministra portfeli. Turpretī Tautas partija devusi daudz lielākas cerības.

Jāpiebilst, ka vairākums no TP jaunbiedriem ir iekļauti vēlēšanu listē.

Latvijas Zemnieku savienība (LZS) šogad sakuplojusi par 200 biedriem. Īpaši aktīvi jaunpienācēji bijuši pašvaldību vadītāji. Piemēram, Dobeles rajona padomes un Auces pilsētas domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis. Naukšēnu pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Zuments, Cēsu rajona padomes un Rankas pagasta padomes priekšsēdētājs Andris Neimanis un citi pašvaldību vadītāji. Kā teica LZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, viena daļa no viņiem kandidēšot Saeimas vēlēšanās, bet daļa jau laikus gatavojoties pašvaldību vēlēšanām.

LZS iestājusies arī bijusi Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres politiskā padomniece Silvija Dreimane. Arī viņa cer iekļūt nākamajā Saeimā. Tāpat kā jaunbiedre Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Ligita Silaraupa. Par LZS jaunbiedriem bijušo "Jaunā laika" biedri Ināru Ostrovsku un olimpisko sudraba laureātu Viktoru Ščerbatihu jau daudz rakstīts.

A. Brigmanis uzskata, ka interese par partiju palielinājusies līdz ar ZZS reitinga pieaugumu.

Kandidāta laiks – vienīgi tēvzemiešiem

Aptaujājot partiju vadītājus, noskaidroju, ka tikai "TB"/LNNK potenciālajam partijas biedram ir jāiztur kandidāta laiks – pusgads, jo, kā teica partijas valdes loceklis Juris Dobelis, dzīve iepriekš ir pierādījusi, ka ne visi partijas jaunie biedri spējuši būt ar stingru mugurkaulu un stāvēt partijas pozīcijās. Tāpēc partijas vadība ir pieņēmusi lēmumu, ka kandidātiem ir jādod pusgads, lai viņi pārliecinātos, ka "TB"/LNNK ir viņu īstā partija.

Visu partiju kandidātiem ir nepieciešamas divas partijas biedru rekomendācijas. Piemēram, "Jaunā laika" kandidāta iesniegtos dokumentus izskata biedru uzņemšanas komisija, kas lemj par kandidāta tālāku virzīšanu apstiprināšanai "JL" valdē, ko vada Einars Repše. Valde lemj individuāli par katru kandidātu. Līdzīga kārtība ir arī citām partijām. V. Krauklis informēja, ka reģionālās nodaļas pārstāvji, pirms rekomendē kandidātu, to pamatīgi iztaujājot, kā arī iepazīstoties ar personas pagātni, pārliecinoties, vai nav sodāmība, vai nav bijis VDK aģents. Ja viss kārtībā, partijas valde pieņemot pozitīvu lēmumu. V. Krauklis: "Gandrīz katrā valdes sēdē kādam atsakām, jo redzam, ka persona nomainījusi jau kādas četras piecas partijas. Var kļūdīties vienreiz, augstākais – divreiz, bet ne vairāk."

LPP priekšsēdētājs Ainars Šlesers teica, ja partijas biedra kandidātu rekomendē reģionālās nodaļas pārstāvji, viņi pilnībā uzņemoties atbildību par jaunpienācēju. Aizvadītajā gadā partijā bijuši 1900 biedru, bet šogad – jau 2700. Pieaugums esot lielāks nekā citus gadus, un tas saistīts ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Vislielākā interese par partiju esot tieši Latgales pusē. Vaicāts par sabiedrībā pazīstamiem jaunpienācējiem, A. Šlesers nosauca viesnīcas "Konventa sēta" direktori Vitu Jermoloviču un Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas ārlietu sekretāri Anitu Jākobsoni.

Reitingu audzējot jaunbiedri

Latvijas Zaļā partija šogad uzņēmusi 40 jaunus biedrus, kas esot vairāk nekā citus gadus. Partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks pretēji A. Brigmanim uzskata, ka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) reitings audzis, pateicoties tam, ka ZZS esot arvien vairāk atbalstītāju un abu partiju rindu papildinātāju. Vaicāts par sabiedrībā populāriem ļaudīm jaunbiedriem V. Silenieks nosauca publicistu Visvaldi Lāci.

Vēlēšanu gadā jūtami pieaugušas arī tēvzemiešu rindas. J. Dobelis informēja, ka, salīdzinot ar aizvadītā gada decembri, biedru skaits pieaudzis par simtu. Partijā iestājušies tādi pazīstami kultūras darbinieki kā tēlnieks Ģirts Burvis, komponists Uģis Prauliņš, kordiriģents Arvīds Platpers, akadēmiķe Janīna Kursīte un citi. Viņi iekļauti arī tēvzemiešu vēlēšanu listē.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu