Ločmele «locīs» Dienu (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par valsts ietekmīgākā dienas laikraksta galveno redaktori pagājušajā nedēļā kļuva Reģionālās Preses Diena galvenā redaktore–direktore Nellija Ločmele. Šāds pavērsiens daudziem bija negaidīts, bet – vai tas arī ienesīs jaunas vēsmas pašā laikrakstā, kas pēdējā gada laikā ir pazaudējis vairāk nekā 4200 abonentu?

Jau ar pirmo dienu, kad Dienas pasītē parādījās Ločmeles uzvārds, laikraksts mainīja savu rubriku izvietojumu un izskatījās vizuāli citāds. Tas nozīmē, ka "Ločmeles valdīšanas" sākumam jau bija gatavojušies kādu laiku iepriekš. Saturiski gan nekas nemainījās. Un, pēc visa spriežot, laikrakstam būs arī tā pati pozīcija, ko aktīvi deklarē gan pašreizējā, gan arī bijusī galvenā redaktore.

Līdz šim Ločmele žurnālistikas katliņā ir "vārījusies" 15 gadu, un ne bez zināmām sekmēm – sākusi kā parasta reportiere, viņa ir paspējusi gan internetā nodibināt ietekmīgu politikas resursu, gan arī vadīt trešdaļu Latvijas reģionālo izdevumu. Četrus gadus Ločmeles vadībā iznāca 11 rajonu laikraksti – Kurzemē, Vidzemē un Zemgalē. Nedēļa vaicāja reģionālajiem žurnālistiem, kā tad viņi vērtē savu priekšnieci.

Jelgavas laikraksta Zemgales Ziņas žurnālists Edgars Sauka Ločmeles darbību un profesionalitāti vērtē pozitīvi: "Nelliju neklātienē jau iepazinu, kad viņa strādāja kā reportiere Dienā. Pēc tam viņa izveidoja portālu politika.lv, kas, manuprāt, pēc Nellijas aiziešanas ir daudz zaudējis. Par viņas darbību reģionālās preses vadībā varu teikt tikai to labāko. Nellija pazīst "žurnālistikas drēbi", un tas ir ļoti svarīgi. Viņa panāca to, lai mēs strādātu normālā darba vidē – lai būtu normāli krēsli, datori, normāls sadzīviskais komforts. Nozīmīgi ir tas, ka beidzot sakārtoja arī žurnālistu atalgojuma sistēmu, kad gan ienākuma, gan sociālais nodoklis tiek maksāts kā no pamatalgas, tā no honorāriem. Esmu runājis ar daudziem kolēģiem, un visi atzinuši, ka tas ir pozitīvi vērtējams.

Nu, kā jau žurnālistikā pieņemts, jāpasaka arī kaut kas negatīvs. (Smejas.) Jāteic, Nellija dažreiz ir pārāk paštaisna – ja viņai tā liekas, tad tā jābūt. Kaut gan jāteic, ka nezinu, kāds būtu es, ja atrastos viņas amatā. Varbūt šī viņas rakstura īpašība arī ir vajadzīga vadošā amatā. Bet nav jau viss tik traģiski. Es jebkurā momentā viņai varu piezvanīt un pateikt: "Tas, ko tu esi izfunktierējusi, jau nu gluži pareizi nav" un tad kopīgi izdiskutēt problēmu."

Arī avīzes Bauskas Dzīve žurnālists Vilnis Auzāns neskopojas ar uzslavām: "Pazīstot Nelliju jau pāris gadu, varu uzsvērt viņas vēlmi darboties. Domāju, ka viņu uztur nemitīgais lielas enerģijas daudzums, ko viņa gūst, manuprāt, tieši strādājot. Kārtojot dažādus ar darba lietām saistītus jautājumus, esmu konstatējis, ka Nellija spēj ātri sakomunicēt dažādas vajadzīgās personas. Nevar noliegt, dažreiz viņas rīcībā iezogas haotisms, bet man tam ir pavisam vienkāršs izskaidrojums – radošai personībai radoša nesakārtotība ir jo raksturīga.

Vēl man šķiet, ka Nellijas šābrīža ārējais tēls īsti atbilst viņas būtībai, varbūt arī raksturam. Vienīgi varu piebilst, ja Nellija kādam pirmajā brīdī šķiet tāda skarba, varbūt arī nedaudz sevī vērsta, tad viņas īstā būtība tāda nav. Ir gadījies dzirdēt viņu jokojam, sabiedrībā uzturam omulīgu noskaņu. Protams, darba procesā – stingrība un noteiktība, tās ir viņas rakstura iezīmes. Liekot kopā šos trīs jēdzienus Diena, Sarmīte Ēlerte un Nellija Ločmele, man šķiet, viss turpinās tālāk. Ja nu vienīgi nedaudz iezagsies kāda gaisīga nots. Es tā vismaz ceru."

***

FAKTI

Nellija Ločmele

Dzimusi: 1973. gada 7. augustā.

Ģimenes stāvoklis: precējusies; vīrs – bijušais LTV ģenerāldirektors Rolands Tjarve.

Izglītība:

1991. – beigusi Madonas 1. vidusskolu;

1995. – ieguvusi bakalaura grādu komunikācijas zinātnē Latvijas Universitātes (LU) Filoloģijas fakultātē;

1997. – ieguvusi maģistra grādu politikas zinātnē LU Vēstures un filozofijas fakultātē;

2004. – ieguvusi bakalaura grādu filozofijā LU Vēstures un filozofijas fakultātē;

2006. – Komercizglītības centra Profesionālās izglītības programmā apguvusi Biznesa vadības kursu;

2007. – studējusi Bonnier Media University Stokholmā (Zviedrija).

Karjera:

1992.–1994. – politikas reportiere un ziņu redaktore laikrakstā Neatkarīgā Cīņa, laikraksta pielikuma Cietumnieku Avīze redaktore;

1996. – U.S.–Baltic foundation devis iespēju sešas nedēļas uzturēties ASV, Oklahomas štata Talsas pilsētā, un stažēties avīzē Tulsa World;

1994.–2000. – politikas ziņu reportiere laikrakstā Diena;

2001.–2006. – interneta portāla politika.lv galvenā redaktore;

2006. – kļuvusi par SIA Reģionālā Prese Diena galveno redaktori–direktori;

2008.06. – kļuvusi par AS Diena galveno redaktori.

Politiskā un sabiedriskā darbība:

1997. – konkursa Žurnālistikas jaunā cerība 97 uzvarētāja;

biedrības Sabiedriskās politikas centrs "Providus" līdzdibinātāja.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu