Galdā - visu krāsu paprika

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Vai zināt, ka paprikas krāsa nosaka arī to uzturvērtību? Zaļajā paprikā ir maz cukura, tāpēc tās noderīgas diabētiķiem un tiem, kuriem ir liekais svars.

Oranžā bagāta ar karotīnu un palīdz uzlabot redzi. Sarkanā un dzeltenā satur rutīnu, tāpēc stiprina asinsvadus. Paprika ir arī cinka avots un veicina ainsradi, tāpēc jāēd mazasinīgajiem. Mūsu galdā noderētu visu krāsu paprika. Gatavojot salātus svaigā veidā, zaļajai paprikai pievienoju rīvētus burkānus un gurķus, piegriežu zaļumus un pierīvēju daiviņu ķiploka, bet, lai mazinātu tā aromātu, lietoju salātu eļļu. Reizēm dažādībai klāt pielieku konservētu kukurūzu. Paprika labi sader ar visiem dārzeņiem - tomātiem, gurķiem, burkāniem, svaigiem kāpostiem, puraviem, arī skābo šķirņu āboliem. Pēdējā laikā manu draugu pulkā iecienīts lečo, ko gatavoju šādi: ņemu 3 kg tomātu, 1 kg rīvētu burkānu, 1 kg sīpolu, 900 g dažādas krāsas paprikas, 200 g cukura, 1 glāzi eļļas, 3 ēd.k. sāls, 1 tējk. malto piparu, 1/2 glāzi 9% etiķa. (Ja gatavoju vairākās tūrēs, dažādībai pielieku klāt kādu no zaļumiem - dilles, seleriju, pētersīļus, kādai porcijai arī ķiplokus.) Uz pannas uzleju pusi no eļļas un tajā glazēju sīpolus. Pēc tam atlikušajā eļļā apcepu rīvētos burkānus, pievienoju papriku, tomātus, garšvielas. Kad visas sastāvdaļas slēgtā katlā sautējušās (palaikam apmaisot) 20 - 25 minūtes, pievienoju etiķi. Pasautēju uz lēnas uguns vēl 10 minūtes un karsto masu pildu burciņās. Lečo gatavošanai kopā ar sarkanajiem izmantoju arī siltumnīcā nenogatavojušos - zaļos - tomātus (1:1), bet tad pievienoju nedaudz vairāk cukura - 250 g un arī 1 glāzi saldā tomātu kečupa. Tas mazina zaļo tomātu sīvumu. Ziemā pašas gatavoto lečo pievienoju zupām krējuma vietā. Protams, ne vienmēr ievēroju šeit minētās dārzeņu proporcijas, tāpat esmu konstatējusi, ka tad, ja izmanto tomātus vai kečupu, var iztikt arī bez etiķa, jo tomāti ir gana konservējošs dāzenis. Svarīgi, lai dārzeņi būtu tīri, nebojāti un gatavojot mēs nesteigtos. Labāk konservēt uz lēnas uguns un 5 minūtes ilgāk, tad mūsu pūles nebūs veltas - konservi nesabojāsies. Domāju, ir vērts rudenī atlaižu laikā šo to iegādāties arī lielveikalos un sagatavot salātu krājumus ziemai, jo tad, kad nāksies vairāk naudas izdot par apkuri, mazāk varēsim atlicināt pārtikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu