Digitālās televīzijas krimināllietu skatīs tiesnesis Stukāns (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā dēvēto digitālās televīzijas pamata krimināllietu Rīgas apgabaltiesā skatīs tiesas sastāvs, kura priekšsēdētājs būs tiesnesis Juris Stukāns, informēja tiesas preses sekretāre Evita Naglinska.

Stukāns ir bijušais apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs un pašreizējais šā amata kandidāts. Viņu lietas izskatīšanai pēc nejaušības principa ir izvēlējusies datorprogramma, kas tiesā nodrošina maksimāli objektīvu lietu sadales mehānismu.

Patlaban vēl nav zināms, cik ilgs laiks jaunajam tiesas sastāvam būs nepieciešams, lai iepazītos ar digitālās televīzijas krimināllietas materiāliem. Nākamās tiesas sēdes datums nav noteikts, sacīja Naglinska.

Jau ziņojām, ka noraidījumu digitālās televīzijas krimināllietas iepriekšējā tiesas sastāva priekšsēdētājai Žanetei Vēverei 19.maijā pieteica bijušā "Kempmayer Media Limited" meitasfirmas "Kempmayer Media Latvia" ("Kempmayer") valdes locekļa Jāņa Svārpstona advokāts Jānis Rozenbergs un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" bijušā valdes priekšsēdētāja Māra Paudera advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Advokāti pauda aizdomas, ka tiesnese varētu būt nonākusi interešu konfliktā, jo viņa 2005.gada 18.februārī bijusi apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas sastāvā, kad tikusi skatīta sūdzība par digitālās televīzijas kriminālprocesā veikto "Kempmayer" kratīšanas likumību.

Vēvere viņai izteikto noraidījumu pieņēma.

Viņa atzina, ka, izskatot digitālās televīzijas krimināllietu ar tiesas sastāva priekšsēdētāju Vēveri, tiktu pārkāpts likums, kas noteic, ka lietas izskatīšanā tiesā nedrīkst piedalīties tiesnesis, kurš iepriekš ir piedalījies šajā kriminālprocesā jebkādā statusā. Tāpat tiesa atzina, ka tādējādi tiktu pārkāptas tiesības uz taisnīgu un objektīvu tiesu.

Pēc tiesas lēmuma nolasīšanas vairākums apsūdzēto un viņu aizstāvju izskatījās gandarīti, taču prokurors Edvīns Piliksers atzina, ka Rīgas apgabaltiesas darba organizācija ir vērtējama kritiski. Viņš uzskata, ka tiesas vadībai vajadzēja pārbaudīt, kādu lietu skatīšanā Vēvere ir piedalījusies iepriekš, lai nerastos tāda situācija, kāda tā ir izveidojusies patlaban.

Prokurors uzskata, pašreizējais lietu sadales mehānisms tiesā nav pilnīgs. Tāpat viņš atzīst, ka pēdējais pusgads, kas tika pavadīts, skatot digitālās televīzijas lietu tiesā, ir veltīgi izšķiests laiks, jo pēc vairākiem mēnešiem lieta būs jāsāk skatīt no jauna pie cita tiesneša.

Advokāts Rozenbergs, kurš bija viens no noraidījuma pieteicējiem, pēc lēmuma nolasīšanas aģentūrai LETA atzina, ka pozitīvi jāvērtē tas, ka šāds Kriminālprocesa likuma normu pārkāpums tika pamanīts samērā laikus, līdz ar to laicīgi tas tika arī novērsts. Pretējā gadījumā varētu izveidoties arī situācija, kad šādu nepilnību pamanītu tikai pēc sprieduma pasludināšanas, un pēc tam viss būtu izvērties daudz sarežģītāk.

Tomēr Rozenbergs pieļauj, ka Vēvere pati, visticamāk, varētu arī neatcerēties, ka ir bijusi tiesas sastāvā, kas pirms vairāk nekā trim gadiem skatījis sūdzību par minēto kratīšanu uzņēmumā "Kempmayer".

Ģenerālprokuratūra un Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš pauduši sašutumu par Vēveres lēmumu atstādināt sevi no lietas izskatīšanas, savukārt Rīgas apgabaltiesas vadība ir neizpratnē par tai adresētajiem pārmetumiem. Šajā saistībā Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Ēriks Zvejnieks ir nosūtījis apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājai Dainai Treijai iesniegumu ar lūgumu apsvērt iespēju ierosināt disciplinārlietu saistībā ar iespējamu Vēveres pieļautu rupju nolaidību.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu