Zatlers: Svarīgi, lai arī Ķīnas pārstāvji apmeklē Latviju (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svarīgi, lai pēc mūsu vizītes Ķīnā arī Ķīnas pārstāvji apmeklētu Latviju, šodien "Skype" preses konferencē no Latvijas paviljona "World Expo 2010" preses pārstāvjiem skaidroja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Visi gan Šanhajā, gan Ķīnā tagad zina, kas ir Latvija

Preses konferencē, kas notika uzreiz pēc Latvijas Nacionālās dienas atklāšanas starptautiskajā izstādē, Zatlers par savu vizīti Ķīnā teica, ka galvenais notikums, protams, ir Latvijas nacionālā diena. Prezidents pauda, ka, pateicoties Latvijas paviljonam "World Expo 2010", ar kuru latvieši var lepoties, visi gan Šanhajā, gan Ķīnā kopumā tagad zina, kas ir Latvija

Kā ļoti nozīmīgu Zatlers uzsvēra faktu, ka šoreiz uz vizīti Ķīnā līdzi devušies arī latviešu uzņēmēji un vizītes laikā jau bijuši divi svarīgi biznesa forumi - Latvijas un Šenjanas, kā arī Latvijas un Šanhajas uzņēmēju biznesa forums.

Runājot par to, ko latviešiem vajadzētu aizgūt no Austrumu lielvalsts, Zatlers teica, ka ķīnieši kā tauta ir ļoti organizēti, kas izpaudies gan Šanhajā, gan pašā starptautiskajā izstādē. Bet kā galveno pozitīvo faktoru prezidents uzsvēra, ka ķīnieši ir pretimnākoši.

Tāpat Zatlers pieminēja, ka Ķīnā saticis daudzus latviešus, kuri runā skaidrā ķīniešu valodā, norādot, ka abām tautām ir labs savstarpējās sadarbības potenciāls. Valsts prezidents pauda, ka arī nesen izdotajai ķīniešu-latviešu vārdnīcai ir liela vērtība tālākai sadarbībai.

Preses konferencē piedalījās arī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kultūras ministrs Ints Dālderis (JL).

Kā komentēja Dālderis, "dalība "World Expo 2010" ir veids, kā mēs pasaulei stāstām un prezentējam Latviju. Patlaban pozitīvākā eksportprece ir tieši mūsu kultūra".

Kampars uzsver Latvijas nepieciešamību sadarboties ar Ķīnu kā vienu no lielākajām pasaules eksporta valstīm

Savukārt Kampars skaidroja Latvijas nepieciešamību aktīvi sadarboties ar Ķīnu kā vienu no lielākajām pasaules eksporta un rūpniecības valstīm, piezīmējot, ka "katrs biznesa forums un tikšanās ir nozīmīgs solis sadarbības veicināšanai." Ministrs arī minēja, ka latviešiem būtu jāmācās no ķīniešu uzņēmējdarbības un tirgus apgūšanas spējām.

Atbildot uz lūgumu paust savas domas par notiekošo Latvijā un jaunās valdības veidošanu, Zatlers bilda, ka par notikumiem Latvijā uzzina ar aptuveni piecu stundu laika starpību. Tomēr, runājot par valdību, viņš izteicās, ka vēlēšanu uzvarētājam koalīcijas izveidošanai ir dotas 30 dienas laika, un tas arī jāizmanto. Atgriežoties Zatlers atkal visu uzmanību veltīs šiem jautājumiem.

Bet, runājot par savu izvēli pašam neizmēģināt Latvijas paviljonā esošo slaveno vēja tuneli, Zatlers teica, ka atturējies lielākoties drošības apsvērumu dēļ, jo tunelis vairāk domāts vidēja auguma cilvēkiem.

Šodien Zatlers ar delegāciju apmeklējis Latvijas-Šanhajas uzņēmēju biznesa forumu, piedalījies svinīgajā karogu pacelšanas ceremonijā "World Expo 2010", ieradies uz oficiālo delegāciju tikšanos, piedalījies Latvijas nacionālās dienas atklāšanas ceremonijā, apmeklējis Ķīnas paviljonu un Tēmu paviljonu, kā arī piedalījies Latvijas valsts prezentācijā Latvijas paviljonā.

Šodien Zatleram paredzēts aplūkot arī citu valstu paviljonus, apmeklēt Vestarda Šimkus koncertu, bet pirms došanās uz nākamo vizītes pilsētu Pekinu Zatleram paredzēta "World Expo 2010" izstādes Latvijas nodaļas ģenerāldirektora Roberta Stafecka rīkotā pieņemšana.

Kā jau ziņots, uz Ķīnu ir devušies arī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kultūras ministrs Ints Dālderis (JL) un izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs un padomnieki. Arī Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS), astoņi Latvijas augstskolu rektori un Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas pasniedzējs Pēteris Pildegovičs.

Ministriem un Jelgavas domes priekšsēdētājam līdzi dodas arī viņus pavadošie cilvēki, kā arī vizītei pievienojušies 23 latviešu uzņēmēji sadarbības veicināšanai.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu