Ko ņemt līdzi ceļojumā, pludmalē, atpūtā (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasara šogad, šķiet, būs silta un saulaina. Tā vien gribas doties dabā, pie ūdeņiem vai aizbraukt ceļojumā. Taču, lai no visa kaut kas paliktu atmiņā ilgāku laiku, vajadzīga video vai foto kamera. Ja zaļumos sagribas noskatīties neatliekamu futbola maču vai ziņas, tad noderētu pārnēsājamais televizors. Bet, lai kilometri nenogurdina tālākā ceļā, noderēs digitālo videodisku (DVD) atskaņotājs, lai var noskatīties mājās neredzētu filmu vai koncertu

Bet varbūt kaut ko no šīs tehnikas klāsta var kādam uzdāvināt un pašiem baudīt vasaru, kāda tā ir: zaļa un karsta? Ko darīt? Televīzijā un citviet šī tehnika tagad tiek plaši reklamēta, reizēm pat agresīvi. Veikalu piedāvājums arī ir diezgan iespaidīgs. Tāpēc, lai nedaudz atvieglotu izvēli, tapusi šī lappuse.

Videokameras iesācējiem

Tās varētu dalīt četrās grupās atkarībā no tā, uz kā notiek ieraksts.

1. Līdz šim visizplatītākās kameras ir ar mini digitālo videokaseti, kas ļauj ierakstīt vienu vai pusotru stundu normālā kvalitātē. Šīs grupas cena var mainīties no Ls 150 līdz Ls 300 atkarībā no kameras aprīkojuma, optikas kvalitātes un pikseļu skaita. Safilmēto materiālu var pārdzīt datorā, pēc tam montēt un pārrakstīt DVD vai videokompaktdisku matricās. Otrreiz pārrakstīt kaseti speciālisti neiesaka, jo tad var pamatīgi zaudēt kvalitāti.

Jaunā kamera izceļas ne tikai ar izsmalcinātu dizainu, bet arī plašām funkcionālajām iespējām. Pēc mūsdienu tendencēm tai ir plata matrica, kas ļauj filmēt formātā 16:9, neizmantojot attēla kadrēšanu vai mērogošanu, kas neizbēgami pazeminās kvalitāti. Filmēšanas laikā jūs varat aplūkot attēlu gan platekrāna 2,5 collu displejā ar 112 tūkst. pikseļu izšķirtspēju, gan digitālo skatu meklētājā ar 123 tūkst. pikseļu izšķirtspēju. Lietošanas parocīgumu nodrošina intuitīvi uztverama grafiska saskarne 21 valodā un funkcija Easy Navigator, kas ļauj ātri atrast vajadzīgo izvēlni. Kamerai ir lielisks stikla lēcu objektīvs, kas sniedz 34 reižu optisko un 1200 reižu digitālo palielinājumu. Attēla stabilizators palīdzēs, ja attēls tiek ievērojami palielināts vai ja nav statīva. Objektīva iespējas paplašina gaismas filtrs ar 27 mm diametru, un asumu var regulēt gan automātiski, gan ar roku. Turklāt paredzēta automātiska ekspozīcijas kompensācija. Lai tiktu galā ar radošiem uzdevumiem, kamerā ir digitāli specefekti, tostarp tādi, kas ieslēdzas nofilmētā materiāla aplūkošanas laikā. Pateicoties saskarnei IEEE 1394, varat nofilmēto materiālu no kameras pārrakstīt datorā digitālā formātā, nepazeminot kvalitāti, bet tas neizbēgami rodas, izmantojot analogo ieeju jeb portu.

2. Diezgan jaunas grupas kameras ļauj rakstīt tieši DVD-R (vienreizējam ierakstam) vai DVD-RW 8 cm (vairākkārtējam ierakstam), arī divslāņu matricās. Ieraksta ilgums: no 20 līdz 40 minūtēm. Šos diskus varam ielikt tieši mājas DVD atskaņotājā un, apejot montāžu, skatīties TV ekrānā. Dārgākajiem aparātiem ir skaņu celiņi Dolby Digital (AC3) 5,1, kā arī iebūvēts fotoaparāts. Rezerves diski tomēr aizņems mazāk vietas ceļa somā un ir vieglāki. Šīs kategorijas kameru cena svārstīsies no Ls 220 līdz Ls 400.

3. Trešā grupa ir kameras, kas attēlu ieraksta dažāda lieluma atmiņas kartēs. Četru gigabaitu (GB) SD atmiņas kartē ieraksts ilgs trīs stundas un 20 minūtes. Lai gan šo kameru izmērs ir vismazākais, cenas robežas ir Ls 300 – Ls 850. Liekas, tās dēļ aparatūra nav ieguvusi popularitāti videoamatieru vidū.

4. Ceturtās un zinātāju sen gaidītās kategorijas kamerām ir iebūvēts 30 līdz 40 GB cietais disks tāpat kā datoram.

Kameru izmērs nav liels. Dažiem eksemplāriem paredzēta arī rediģēšanas funkcija. Maksā no Ls 320 līdz Ls 900. Kad disks pilns, safilmētais tiek pārlādēts datorā. Izdzēsiet disku, un atkal varat filmēt. Jāatceras tikai uzlādēt akumulatoru. Ierakstu un dzēšanas ciklu skaits nav ierobežots.

Vēl speciālisti iesaka iegādāties papildu akumulatorus, lai viens pielādēts vienmēr ir rezervē. Tas attiecas uz visām videokamerām. Tātad izvēlieties kādu, un – iekšā vasarā!

Fotogrāfijas atmiņai

Ja negribat darboties ar videokameru, tomēr kādu attēlu vēlaties saglabāt ilgākam laikam, tad tik jāizvēlas pareizais aparāts, kas vislabāk atbilst jūsu makam un vēlmēm.

Tikai gribu brīdināt par dažiem faktoriem, kas fotografējot var traucēt. Neviens pieredzējis fotogrāfs neieteiks pirkt fotokameru, kurai ir tikai ekrāniņš, bet nav optiskā vai elektroniskā skatu meklētāja. Pirmkārt, tāpēc ka izstieptās rokās aparātu nav iespējams noturēt stabili. Otrkārt, lai cik liels un spilgts būtu ekrāns, spilgtā saulē tajā kaut ko saskatīt būs ļoti grūti. Trešais ieteikums būtu nepirkt fotoaparātu, kura izšķirtspēja ir mazāka par 3 mPix (megapikseļiem). Vienīgi tad, ja izvēlaties fotogrāfijas tikai internetam, nekopējot tās uz papīra, viss būs kārtībā.

1. Vislētākais, ko izdevās atrast Kuldīgas veikalos, ir fotoaparāts HP Photosmart E427 ar 6 mPix bez palielinājuma (t.s. zūma) ar SD atmiņas karti un divu collu monitoriņu. Maksā Ls 69.

2. Populārā fotoaparāta Canon Power Shot S2 IS pēctecis, jaunākais Power Shot S sērijas papildinājums apvieno sešu megapikseļu matricu, firmas Canon slaveno optiskā attēla stabilizatora tehnoloģiju un video funkcionalitāti, konkurējot ar labām digitālām videokamerām. Dižojoties ar satriecošu bronzas pelēku apdari, kompaktais aparāts atbilst modernu fotogrāfu prasībām, jo ir vairāki uzlabojumi, kas nebija priekšgājējam, ieskaitot palielinātu jutības diapazonu no ISO 80 līdz ISO 800, lielāku (divu collu) maināma leņķa šķidro kristālu ekrānu, platekrāna ierakstu, labām filmēšanas funkcijām un papildu sporta režīmu, kas ļauj ātrāk (kadru aiz kadra) nofotografēt objektu kustībā. Šis aparāts noderēs prasīgam fotoamatierim. Šai klasei tas nopērkams par diezgan pieņemamu cenu – Ls 300.

3. Firma Olympus izlaidusi šī gada bestselleru Ā 725 SW – triecienizturīgu, ūdensnecaurlaidīgu 7,1mPix fotokameru, ar ko var fotografēt un filmēt zem ūdens pat piecu metru dziļumā. Izturīgs metāla korpuss trīs krāsās: dzelmes zilā, ķiršu sarkanā un titāna pelēkā. Tehnoloģija Bright Capture domāta labākām fotogrāfijām nepietiekamā apgaismojumā – uzlabots spilgtums zemūdens ainās. Šādam aparātam jūrmalas smiltis un sāļais ūdens nekaitē nemaz. Pēc izpriecām pludmalē ar visu aparātu var ieiet dušā un fotografēt tālāk. Kas gan vēl būtu vajadzīgs aktīvai atpūtai? Šis brīnums maksā tikai Ls 239.

Ekrāns zaļumos

1. Lai noskatītos Panorāmu vai citu raidījumu zaļumos, pilnīgi piemērots ir televizors Roadstar LCD ar septiņu collu ekrānu 16:9 (17,8 cm). Ir adapters pieslēgšanai automašīnā un 220 Vstrāvas tīklam, ir tālvadības pults, akumulatoru konteineri. Izmantojams faktiski jebkurā vietā.

2. DVD portatīvais atskaņotājs Roadstar. Atskaņo DVD , DVD-R , DVD-RW, kompaktdiskus; diskus Mp3, Divix un JPEG. Ir pieliekams akumulatoru komplekts. Barojas ar 220 V un 12 V strāvu, vēl, protams, ir adapters pieslēgšanai automašīnā. Septiņu collu ekrāns 16:9. Šī aparāta cena – Ls 100.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu