Bērnu slimnīcas korupcijas lietā sāk kriminālvajāšanu (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ģenerālprokuratūra pieņēmusi lēmumu par kriminālvajāšanas sākšanu pret trim Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) korupcijas skandālā iesaistītām personām, šodien raksta laikraksts "Diena".

Kriminālvajāšanu sāk pret trim personām

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) inspektoru Juri Šmitu tur aizdomās par 2000 latu liela kukuļa pieprasīšanu, lai nefiksētu BKUS daudzfunkcionālajā korpusā ugunsdrošības noteikumu pārkāpumus. Šmits un vēl divas šajā epizodē iesaistītas privātpersonas ir pirmās, kurām apsūdzību BKUS korupcijas skandālā ceļ prokurors Māris Leja.

Šmitam draud brīvības atņemšana līdz astoņiem gadiem, bet kukuļa devējiem grupā - no pieciem līdz desmit gadiem, liecina Krimināllikuma panti, pēc kuriem paredzēts izvirzīt apsūdzības.

Savu kārtu gaida arī pārējie

Apmēram divu nedēļu laikā varētu uzrādīt apsūdzības arī pārējiem aizdomās turētajiem. Sākotnēji prokurors domājis, ka lieta tiesā varētu nonākt šā gada beigās, taču precīzi prognozēt esot grūti lielā aizdomās turēto skaita dēļ.

Iespējams, vislielāko labumu šajā lietā varētu būt guvis BKUS bijušais valdes loceklis, iepirkumu komisijas vadītājs Arnis Kramzaks, norāda laikraksts.

Viņu tur aizdomās par kukuļņemšanu 80 000 latu apjomā. Kukulis varētu būt bijuši būvfirmas "Rīgas firma "Pamats"" par brīvu veiktie darbi viņa privātmājā.

Milzīgs noziegumu saraksts

Jau vēstīts, ka oktobra sākumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) BKUS korupcijas lietā figurējušās personas lūdza apsūdzēt par sešiem noziegumiem. Kopumā KNAB izmeklētājs šajā lietā rosina saukt pie kriminālatbildības trīs valsts amatpersonas un septiņas privātpersonas pēc vairākiem Krimināllikumā paredzētajiem pantiem par krāpšanas, kukuļdošanas, kukuļņemšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, komerciālās uzpirkšanas un viltotu dokumentu izmantošanas gadījumiem 2009.gadā, tostarp ar viltu iegūstot tiesības uz naudu par kopējo summu ne mazāk kā 100 000 latu apmērā.

Aizdomās turētie - trīs BKUS amatpersonas

Šajā lietā aizdomās turētie ir trīs valsts amatpersonas - Bērnu slimnīcas nu jau bijušais valdes loceklis, iepirkumu komisijas vadītājs Arnis Kramzaks, viņa kolēģis Bērnu slimnīcā - saimniecības direktors Aivars Lisenko, zināms arī kā dāsns ziedotājs Tautas partijai, inspektors Šmits un septiņas privātpersonas. Viņu vidū ir "Projektu vadības un attīstības biroja" (PVAB) valdes loceklis Raitis Muižnieks, būvfirmas "Pamats" lielākais īpašnieks Aleksandrs Kreicers, kā arī, pēc portāla "ir.lv" informācijas, vēl piecas privātpersonas - Georgijs Pimenovs, Sergejs Kravcovs, Juris Briedis, Rihards Jāgers un Mihails Kreitsars.

Slimnīcas zagļu shēmas

Izmeklēšanā atklātā iespējamā shēma ir šāda: slimnīcas amatpersonas, līdzdarbojoties būvuzraugiem "Projektu vadības un attīstības birojs" (PVAB), kopā ar būvniekiem "Pamats" "uzpūtuši" tāmes būvprojektiem 2009.gadā, no tā gūstot labumu, nevis lētāko piedāvājumu.

"Shēma ir tāda: tiek iesniegta tāme, un, kad visi pretendenti iesnieguši piedāvājumus, kāda no amatpersonām ar tiem iepazīstas un secina, ka "Pamata" piedāvājums ir ļoti izdevīgs. Bet starpība starp piedāvāto līgumsummu un nākamā pretendenta piedāvāto cenu ir ļoti liela," laikrakstam skaidro Leja. Tad līdz piedāvājumu atvēršanai tāmes samainītas. Tāda aina varētu būt bijusi slimnīcas Vecāku mājas rekonstrukcijas gadījumā. Sākotnējā iesniegtā tāme bijusi 369 000 latu, bet pēc tam jau parādījušies Ls 390 000. Rekonstrukcija tika pilnībā veikta par ziedojumiem.

Par valsts galvoto kredītu apmaksāto slimnīcas daudzfunkcionālā korpusa būvdarbu divu kārtu iepirkuma gadījumā ir cita shēma. Būvnieki aprēķināja summu, par kādu pašiem izdevīgi veikt darbus, un tai pieskaitīja klāt summas, kuras vēlējās saņemt amatpersonas. Būvdarbiem konkurss netika rīkots, bet gan sarunu procedūra, tāpēc samainīt tāmes nebija nepieciešamības. Te krāpšanas ceļā zaudēti vismaz 33 000 latu.

Nelikumīgas darbības atklātas arī Bērnu slimnīcas Uzņemšanas nodaļas vienkāršotās renovācijas darbu iepirkumā - cenšoties radīt sadārdzinājumu par 47 000 latu.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu