Komunistiskā genocīda upuru pieminēšana Rīgā sāksies ar piemiņas brīdi Šķirotavas stacijā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Pieminot 1949.gada 25.marta deportāciju un komunistiskā genocīda upurus, Rīgā piemiņas pasākumi sāksies Šķirotavas stacijā, notiks arī gājiens no Latvijas Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli, svinīgā goda sardzes maiņa un ziedu nolikšana, bet vakarpusē koncerti baznīcās.

Šķirotavas stacijā vairāki desmiti cilvēki piemin komunistiskā genocīda upurus

Noliekot ziedus un sveces, šorīt vairāki desmiti cilvēku pie pieminekļa Šķirotavas stacijā pieminēja 1949.gada 25.marta deportāciju upurus.

Pasākumā galvenokārt piedalījās vecāka gadagājuma ļaudis - izsūtījumu pārdzīvojušie, cilvēki, kuru radinieki cietuši deportācijās, un citi.

Piemiņas pasākumā tā rīkotāji uzrunās aicināja atcerēties vienu no traģiskākajām dienām Latvijas vēsturē un pieminēt komunistiskā terora upurus.

Vairāk nekā 1000 cilvēki pie Brīvības pieminekļa piemin komunistiskā genocīda upurus

Noliekot ziedus, šodien vairāk nekā 1000 cilvēku pie Brīvības pieminekļa pieminēja 1949.gada 25.marta deportāciju upurus, novēroja aģentūra LETA.

Pirms pasākuma pie Brīvības pieminekļa vairāki simti cilvēku devās gājienā no Latvijas Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim. Gājiena galvgalī tika nesti Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas karogi.

Pie Brīvības pieminekļa pirms ziedu nolikšanas notika svinīgā goda sardzes maiņa.

Pasākumi Rīgā

Pasākumi 25.martā sāksies plkst.10 ar piemiņas brīdi pie Šķirotavas stacijas. Plkst.12.30 būs gājiens no Latvijas Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim, kur plkst.13 notiks svinīgā goda sardzes maiņa un ziedu nolikšanas ceremonija, kurā piedalīsies augstākās valsts amatpersonas - Saeimas spīkere Ināra Mūrniece, premjers Māris Kučinskis, kā arī Saeimas deputāti, aizsardzības nozares vadība.

Pēcpusdienā plkst.17 Rīgas Sv.Pētera baznīcā notiks koncerts, kurā piedalīsies orķestris «Rīga», Rīgas kamerkoris «Ave Sol», kamerkoris «Fortius» un Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas jauktais koris, solists Mārtiņš Zvīgulis un koklētāja Anda Eglīte. Ieeja koncertā ir ar bezmaksas ielūgumiem, kurus var saņem, sākot no 21. marta Kronvalda bulvārī 8, informē dome.

Savukārt plkst.20 Rīgas Sv.Pētera baznīcā, piedaloties solistei Evitai Zālītei, ģitāristam Kasparam Zemītim, čellistam Aināram Paukšēnam un Rīgas Stradiņu universitātes jauktajam korim «Rīga», notiks koncerts «Crucem tuam adoramus». Ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kas saņemami Rīgas Sv.Pētera baznīcas kasē.

Okupācijas muzejā izrādīs filmu par 1949.gada 25.marta deportācijām

Pieminot 1949.gada marta deportācijās cietušos Baltijas valstu iedzīvotājus, Latvijas Okupācijas muzejā piektdien, 25.martā, bez maksas varēs noskatīties dokumentālo filmu «Prom no mājām», aģentūru BNS informēja muzeja sabiedrisko lietu vadītāja Inese Krieviņa.

Filma atklāj izsūtīto pieredzi un sajūtas, iepazīstina ar izsūtījuma lieciniekiem, kā arī stāsta par deportācijas plānošanu un norisi. Filmas pamatā ir liecības no Okupācijas muzeja Audiovizuālā krājuma. Dokumentālās liecības filmā sakārtojis Andris Feldmanis.

Šķiršanās sāpes, bezspēcība pārspēka priekšā, šoks, neaizsargātība, neizpratne un bailes ir emocijas, kas visprecīzāk raksturo Latvijas iedzīvotāju masveida izsūtīšanu 1949.gadā, atzina Krieviņa. Iespējams, tieši spēcīgā pārdzīvojuma dēļ 25.marts kļuvis par vienu no latviešu vēsturiskās apziņas stūrakmeņiem.

1949.gada marta nogalē no Latvijas izsūtīja vairāk nekā 13 tūkstošus ģimeņu, pavisam 42 tūkstošus cilvēku. Šī bija lielākā iedzīvotāju deportācija Latvijas vēsturē. Tā tiešā veidā skāra 2,2% iedzīvotāju.

Filmas garums ir 50 minūtes. Tā ir latviešu valodā ar angļu subtitriem. Filmas seanss plkst.14 Latvijas Okupācijas muzejā būs bezmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu