"Lattelecom" un "TV3 Latvia" nespēj vienoties par līguma slēgšanu (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Telekomunikāciju uzņēmums SIA "Lattelecom" un telekompānija "TV3 Latvia" vēl aizvien nav noslēguši līgumu par "TV3" retranslāciju, līdz ar to kopš 22.jūlija "Lattelecom" interaktīvajā televīzijā "TV3" kanāls nav pieejams.

Kā informēja "TV3" sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone, pirms mēneša "Lattelecom" atkārtoti esot nosūtīts bezmaksas licences līgums par "TV3" retranslāciju interaktīvajā televīzijā, bet "Lattelecom" šo līgumu nav akceptējis, aizbildinoties ar interaktīvās televīzijas līguma priekšmetu nesaistītām, juridiski nepamatotām atrunām.

"Tā vietā, lai noslēgtu līgumu un piedāvātu skatītājiem iemīļoto kanālu, "Lattelecom" maldinoši apgalvo, ka par "TV3" retranslāciju tiek prasīta samaksa," apgalvoja "TV3 Latvia" ģenerāldirektore Baiba Zūzena.

Saskaņā ar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas lēmumu licences līguma noslēgšana vajadzīga arī tad, ja kanāls tiek piedāvāts bez maksas. Šādos līgumos tiek regulēti arī ar autortiesībām saistīti jautājumi, jautājums par atļautajiem kanāla izplatīšanas veidiem, programmas satura neaizskaramību un nelicencētu ierakstīšanu, informēja Zandersone.

Savukārt "Lattelecom" Komunikācijas daļas projektu vadītāja Līga Bite skaidroja, ka "Lattelecom" ir gatavs noslēgt līgumu ar "TV3 Latvia", ja no līguma tiks izņemts nosacījums, kas nosaka aizliegumu "Lattelecom" pārraidīt "TV3" arī virszemes televīzijā.

"Šādu līgumprojektu šodien esam nosūtījuši "TV3 Latvia" un jau tuvākajās dienās ceram satikties," sacīja Bite. "Līdz šim "TV3 Latvia" iesniegtais licences līguma projekts satur prettiesisku aizliegumu "Lattelecom" veikt kanāla "TV3" raidīšanu abos "Lattelecom" televīzijas formātos - gan interaktīvajā televīzijā, gan virszemes televīzijā. Pieprasot šādu netaisnīgu līguma nosacījumu, "TV3 Latvia" diskriminē daļu "Lattelecom" televīzijas skatītāju, proti, virszemes televīzijas skatītāji neredzētu šo kanālu, tādēļ "Lattelecom" uzskatīja par nepieņemamu šādu līgumu parakstīt."

Bite arī pauda gandarījumu, ka Konkurences padomes veiktajā izpētē un lēmumā "TV3 Latvia" darbībās ir konstatēti pārkāpumi un noteikts attiecīgs naudas sods.

"Lattelecom" norāda, ka ir gatava turpināt sarunas ar "TV3 Latvia" par "TV3" kanāla nodrošināšanu visiem "Lattelecom" televīzijas lietotājiem.

Jau ziņots, ka domstarpības starp Latvijas kabeļtelevīzijām, digitālās televīzijas operatoriem un "TV3 Latvia" par "TV3" programmu izplatīšanu ilgst jau kopš pagājušā gada.

Šovasar Konkurences padome pieņēma lēmumu par naudas soda un tiesisko pienākumu piemērošanu Igaunijas "Viasat" un SIA "TV3 Latvia" par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu TV3 kanāla izplatīšanas tirgū Latvijas teritorijā.

"Viasat" piespriests naudas sods 47 400 latu, bet "TV3 Latvia" - 40 000 latu apmērā, informēja Konkurences padomes vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova

TV3 kanālu vairumtirdzniecības līmenī (citiem maksas televīzijas operatoriem) ir tiesīga izplatīt gan SIA "TV3 Latvia", gan "Viasat", kas ir savstarpēji saistītas komercsabiedrības un kopīgi īsteno stratēģiju attiecībā uz TV3 kanāla izplatīšanu. Abu komercsabiedrību pārkāpums izpaudies kā kanāla TV3 sasaistīšana ar citiem "Viasat" piedāvātajiem kanāliem. "TV3 Latvia" kopīgi ar "Viasat" TV3 kanāla retranslēšanas licences saviem sadarbības partneriem piedāvāja iegādāties tikai komplektā ar kanāliem "3+", "TV6" un "VIASAT Sport Baltic".

Savukārt "Viasat" TV3 kanāla retranslēšanas licenci vienam no saviem sadarbības partneriem - SIA "Lattelecom" - piedāvāja iegādāties tikai VIASAT Gold pakas ietvaros, liedzot no VIASAT Gold pakā ietvertajiem kanāliem veidot savas programmu pakas.

TV3 par unikālu un līdz ar to ar citu kanālu neaizstājamu padara gan translēšanas valoda - tas ir viens no diviem nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanāliem latviešu valodā - un saturs, piemēram, ekskluzīvie līgumi par vairāku Latvijā populāru sporta veidu čempionātu pārraidi, gan nacionālā apraide, kas savukārt ir būtiski skatītājiem - maksas televīziju operatoru klientiem.

"Viasat AS" un SIA "TV3 Latvia" kā vienīgie TV3 kanāla retranslēšanas licenču izplatītāji atrodas dominējošā stāvoklī TV3 kanāla izplatīšanas tirgū Latvijas teritorijā, tādējādi uz šīm komercsabiedrībām attiecas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizliegums, kas nozīmē arī aizliegumu sasaistīt dažādus pakalpojumus, šajā gadījumā - padarīt TV3 kanāla retranslēšanas licences iegādi atkarīgu no tā, vai klienti iegādāsies arī citu kanālu vai kanālu paku licences.

Lai nodrošinātu konstatēto pārkāpumu izbeigšanu, kā arī novērstu šo pārkāpumu turpmāku atkārtošanos, Konkurences padome uzlikusi "Viasat AS" un "TV3 Latvia" tiesiskos pienākumus, uzdodot nodrošināt iespēju iegūt licences tiesības TV3 kanāla retranslācijai maksas televīzijas operatoru elektronisko sakaru tīklos, vienlaikus nesasaistot TV3 kanālu ar citiem specializētu tēmu vai nespecializētu tēmu kanāliem, un par iespēju iegūt licences tiesības uz TV3 kanāla retranslāciju atsaistītā veidā informēt savus sadarbības partnerus.

Lietu pret "Viasat" un "TV3 Latvia" Konkurences padome ierosināja pēc "Lattelecom" iesnieguma.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu