Ēdot naktī, resns nekļūsi (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pretēji izplatītajam viedoklim barības uzņemšana nakts laikā neveicina svara pieaugumu – tā apgalvo pētnieki no Oregonas universitātes.

Pie tāda slēdziena zinātnieki nonākuši, izpētot pērtiķu uzvedības īpatnības, ziņo interneta portāls www.MIGnews.com.ua. Tieši rēzus makaku sugas pērtiķi tiek uzskatīti par ideālu modeli, lai pētītu cilvēka aptaukošanās mehānismus. Eksperimentā tika iesaistītas 16 pērtiķu mātītes. Dzīvniekus baroja ar kalorijām pārbagātu ēdienu, kas pēc sastāva līdzinās amerikāņu un rietumeiropiešu vidējai standarta ēdienkartei. Pētnieki vēroja, kā pērtiķi ēd, un vērtēja ķermeņa masas dinamiku gada laikā.

Zinātnieki konstatēja, ka dzīvnieki izvēlas dažādus ēšanas režīmus – daži deva priekšroku baudīt kalorijām bagātāku ēdienu dienas laikā, citi pārsvarā mielojās naktīs. Izrādījās, ka naktī dzīvnieki patērē no 6 līdz 64% kaloriju no kopējās diennakts kaloritātes. Dati, kas tika iegūti no makaku sugas pērtiķiem, ļoti līdzinās jau zināmajam par cilvēkiem – saskaņā ar iepriekš veiktajiem pētījumiem, naktī ļaudis uzņem 24–65% no kopējās diennakts kaloritātes.

Pētījuma gaitā noskaidrojās, ka pavisam līdzīgi ir pērtiķu ķermeņa masas rādītāji – gan tiem, kuri ēd pārsvarā naktīs, gan tiem, kas vairāk ēd dienā. Zinātnieki konstatēja, ka ēdiena uzņemšanas laiks nav būtisks svara pieaugumā. Galveno lomu aptaukošanās procesā spēlējot devas kopējās kaloritātes palielināšana

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu