Kā mobilie telefoni var apturēt Ebolas vīrusu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Viesnīcas istabiņā Libērijas galvaspilsētā Monrovijā pulcējušies tehniķi, speciālisti no Silikona ielejas un UNICEF eksperti - nedēļām ilgi viņi kopīgiem spēkiem izstrādājuši mobilo telefonu platformu, kas Ebolas mocītajā valstī varētu glābt daudz dzīvību. Izrādās, lai apkarotu Ebolu, var palīdzēt pat visvecākais mobilā telefona modelis, raksta «Vice News».

Novembra sākumā UNICEF palaidis uz sms iespējām balstītas platformas pilota versiju, kuras mērķis ir valstī izplatīt informāciju par Ebolas vīrusu - mītiem un realitāti.

Valdība un tehniķi šādi cer aizsniegt gados jaunus cilvēkus, kuriem ir mobilie telefoni, pat vecākie modeļi. Tā dēvētā «U-report» platforma tiks izmantota cilvēku informēšanai, jautājumu uzdošanai un citiem izglītošanas mērķiem.

Libērijā no Ebolas vīrusa līdz šim brīdim miruši vairāk nekā 2700 cilvēku.

Neskatoties uz lielo upuru skaitu, par šo slimību joprojām ir daudz mītu un dezinformācijas.

Piemēram, Pasaules Veselības organizācijas eksperti lēš, ka vismaz 20% no inficēšanās gadījumiem Rietumāfrikā notikuši apbedīšanas laikā.

Var uzdot jautājumu un saņemt atbildi

«U-report» ļauj lietotājiem vienkāršu sms ziņojumu veidā uzdot jautājumus par slimību un saņemt uz tiem atbildes. Tāpat var pieprasīt informāciju par slimību kopumā. Pieprasītā informācija arī tiek analizēta, un tādējādi varas iestādes var labāk plānot informēšanas pasākumus konkrētos slimības skartajos reģionos.

Komunikācija notiekot sadzīviskā formā, tāpēc sasniedzot vairāk dzirdīgu ausu. UNICEF uzsver, ka, neskatoties uz pasaules mediju ažiotāžu par epidēmiju, vietējo sabiedrību šī informācija bieži vien neaizsniedz.

Atspēko mītus

Cilvēki uzdodot visdažādākos jautājumus. Kāds, piemēram, jautā par sāls un ūdens izmantošanu sasirgušo ārstēšanai - tas ir mīts, kas turklāt dažos gadījumos var pacientiem izraisīt smagas komplikācijas un nāvi.

Libērijā piekļuve internetam ir tikai mazāk nekā procentam sabiedrības, bet mobilie telefoni un SMS lietošana ir ļoti izplatīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu