Par kukuļošanu bērnu slimnīcā grib sodīt 10 cilvēkus (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus, ierosinot saukt pie kriminālatbildības septiņas personas saistībā ar valsts SIA „Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” (BKUS) publiskajiem iepirkumiem par būvniecības darbiem un trīs personas par citiem ar kukuļošanu saistītiem gadījumiem.

KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības trīs valsts amatpersonas un septiņas privātpersonas pēc vairākiem Krimināllikumā paredzētajiem pantiem par krāpšanas, kukuļdošanas, kukuļņemšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, komerciālās uzpirkšanas un viltotu dokumentu izmantošanas gadījumiem 2009.gadā, tostarp ar viltu iegūstot tiesības uz naudu par kopējo summu ne mazāk kā 100 000 latu apmērā.

No kriminālprocesa materiāliem izriet, ka 2009.gadā BKUS valdes loceklis un divi SIA pārstāvji grupā, pēc iepriekšējas vienošanās, ar viltu mākslīgi palielinot plānotās izmaksas Bērnu klīniskās slimnīcas 5.korpusa jeb Vecāku mājas būvdarbiem, ieguva tiesības uz nodibinājuma „Bērnu slimnīcas fonds” naudu vismaz 21 000 latu apmērā, tādējādi izdarīja krāpšanu lielā apmērā attiecībā pret nodibinājumu.

Nodarīti zaudējumi 33 tūkstošu apmērā

Citā gadījumā konstatēts, ka BKUS amatpersonu un divu SIA pārstāvju darbību rezultātā krāpšanas ceļā tika nodarīti zaudējumi VSIA „Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” vismaz 33 000 latu apmērā.

Vēl kriminālprocesa materiāli liecina, ka ar trīs personu pretlikumīgām darbībām krāpšanas ceļā tika nodrošināta kādas SIA tiesību iegūšana uz ES fondu līdzekļiem par summu vismaz 47 000 latu, ko veido starpība starp sākotnējo iepirkumu konkursam iesniegto būvdarbu tāmi un vēlāk samainīto.

Kukulī prasīja divus tūkstošus latu

Tāpat arī pirmstiesas izmeklēšanā konstatēts, ka Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta valsts amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieprasīja kukuli 2000 latu apmērā par to, lai nefiksētu pārbaudes laikā BKUS objektā konstatētos ugunsdrošības un civilās aizsardzības noteikumu pārkāpumus.

Negodīgi nodrošināja uzņēmuma uzvaru iepirkumos

Vēl viena inkriminējamā epizode saistīta ar BKUS valdes locekļa kukuļņemšanu no SIA pārstāvja, kas izpaudās celtniecības un cita veida darbos ar slimnīcas valdes locekli saistītos īpašumos par summu ne mazāk kā 80 000 latu apmērā, par to nodrošinot minētā SIA uzvaru dažāda veida iepirkumu procedūrās, kuras rīkoja BKUS.

KNAB iepriekš informēja, ka kriminālprocesa ietvaros 2009.gada 3.novembrī tika aizturētas piecas personas.

Šobrīd visiem aizdomās turētajiem noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu