Tiesnesim par pārkāpumiem samazina algu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesim Jānim Utānam amatalga uz gadu samazināta par tīšu likuma pārkāpumu tiesas lietu izskatīšanā un darba pienākumu nepildīšanu.

Kā ziņots, 18.aprīlī tiesnešu disciplinārkolēģija izskatīja disciplinārlietu pret Utānu, ko par tīšiem likuma pārkāpumiem tiesas lietu izskatīšanā, darba pienākumu nepildīšanu un tiesnešu Ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu ierosināja Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds. Kolēģija nolēma tiesnesi sodīt un par 20% uz gadu samazināt viņa amatalgu.

Kā informēja Augstākās tiesas Administrācijas vadītāja Anita Kehre, Strazds lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu pret Utānu pieņēmis, izvērtējot pārbaudes materiālus par tiesneša lietvedībā bijušajām lietām.

Pārbaudi tiesas priekšsēdētājs veicis tādēļ, ka gada sākumā tiesas kancelejas pārzine informējusi: Utāns kancelejā nav nodevis vairāk nekā divdesmit 2006.gadā izskatītās lietas. Pārbaudē arī konstatēts, ka vairāku lietu materiāliem nav pievienots ne saīsinātais, ne pilnais sprieduma teksts.

Sprieduma kopijas pēc pilnā sprieduma pasludināšanas nav tikušas nekavējoties izsniegtas apsūdzētajiem, kuri līdz ar to nav varējuši laikus īstenot savas ar likumu noteiktās tiesības iesniegt apelācijas sūdzību. Tiesnesis nav arī atbildējis uz apsūdzēto rakstiskiem iesniegumiem par sprieduma kopijas nosūtīšanu, tika konstatēts pārbaudē.

Kehre informēja, ka Utāns rakstiskajā paskaidrojumā spriedumu izsniegšanas kavēšanu skaidrojis ar to tulkošanu un norādījis, ka spriedumu pieejamības diena ir diena, kad apcietinājumā esošai personai ir dota iespēja ar spriedumu iepazīties tai saprotamā valodā.

Savukārt disciplinārkolēģijas sēdē Utāns skaidrojis, ka viņam notikušais esot liels pārsteigums, jo viņš neesot varējis iedomāties, ka situācija ir tik slikta. Utāns paudis uzskatu, ka nolēmumu izpildi esot jākontrolē kancelejas pārzinei un tiesnesim neesot jābūt "vagaram, kas stāv klāt ar pātagu" savam tiesas sastāvam - palīgam un sēžu sekretārei, informēja Kehre.

Utāns pieļāvis iespēju, ka viņš varētu būt pārlieku uzticējies tiesas darbiniekiem un neesot tos pienācīgi kontrolējis. Tiesājamo iesniegumus Utāns neesot redzējis.

Vērtējot lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu, pievienotos dokumentus, tiesneša Utāna un Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Strazda paskaidrojumus, tiesnešu disciplinārkolēģija atzinusi, ka tiesnesis Utāns izdarījis tīšu likuma pārkāpumu tiesas lietu izskatīšanā un nav pildījis darba pienākumus.

Kriminālprocesa likuma 49.pantā noteikts, kas jādara tiesnesim kā procesa virzītājam pēc lietas iztiesāšanas un nolēmuma pieņemšanas. Šā panta 1.daļas 1.punktā noteikts, ka tiesnesis nodrošina tiesas sēdes protokola un nolēmuma pieejamību noteiktajā dienā visām likumā paredzētajām personām, 4.punktā, ka pieņem lēmumu par tiesas nolēmuma nodošanu izpildei un uzdod veikt nepieciešamās darbības šā lēmuma izpildei.

Nenodrošinot tiesas spriedumu pieejamību notiesātajiem un nepievienojot spriedumus izskatītajās krimināllietās, tīši pārkāpts arī Kriminālprocesa likuma 531.panta 1. un 2. daļā noteiktais. Tīši pārkāpjot minētās likuma normas, nepildot savus tiešos darba pienākumus, tika liegta iespēja notiesātajiem, kuri atrodas brīvības atņemšanas vietās, laikus realizēt savas ar likumu noteiktās tiesības, iesniegt apelācijas sūdzību.

Tiesneša Utāna rīcība ir pretrunā arī ar Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas vispārējiem principiem par tiesībām uz lietas savlaicīgu izskatīšanu neatkarīgā un objektīvā tiesā, konstatējuši tiesneši. Tīši pārkāptas arī likumā par iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtību valsts un pašvaldību institūcijās prasības un likuma 8. pantā noteiktais termiņš par atbildes sniegšanu iesniedzējam, konstatējuši tiesneši.

Kolēģija atzinusi, ka šāda tiesneša attieksme pret likumu un savu tiešo pienākumu pildīšanu nav tiesneša cienīga un ir disciplināri sodāma.

Lēmumā par disciplinārlietas ierosināšanu norādīts, ka tiesneša Utāna rīcība ir pretrunā arī ar Latvijas tiesnešu ētikas kodeksa 1.kanona otro principu, kas noteic, ka tiesneša rīcībai ir jāsaskan ar Satversmi un likumu un jābūt godprātīgai.

Uzliekot tiesnesim disciplinārsodu, tiesnešu disciplinārkolēģija ņēmusi vērā arī Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja viedokli, ka tiesnesis var strādāt un ka viņš ir pietiekami kvalificēts.

Utāns par tiesnesi strādā no 1998.gada. 2006.gadā viņam piešķirta trešā kvalifikācijas klase.

Utāns jau reizi disciplināri sodīts. 2004.gadā viņš saņēmis piezīmi par darba pienākumu nepildīšanu. Pašlaik minētais disciplinārsods uzskatāms par dzēstu.

Savukārt Tiesu administrācijas Tiesu darba organizācijas departamenta 2005.gadā veiktajā Utāna individuālā darba pārbaudē konstatēts, ka tiesnesis, noformējot lietas un pēc izskatīšanas nododot tās kancelejā, regulāri pārkāpj "Apgabaltiesu un rajonu (pilsētu) tiesu lietvedības instrukciju", dažreiz tiek nokavēti termiņi, izsūtot ar lietas izskatīšanu saistītos dokumentus, informēja Kehre. Tiesu administrācija nav saņēmusi citas pamatotas sūdzības par tiesneša rīcību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu