Princešu ģērbējs Versače (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinām stāstīt par pasaules modes mākslas ikonām. Šoreiz – par itāļu modes dizaineru Džanni Versači. Arī desmit gadu pēc nāves itāļu modes dizainers Džanni Versače nav pavisam aizmirsts. Vismaz šā gada februārī, kad Beverlihilsā izklaides un modes industrijas slavenības bija ieradušās uz "The Rodeo Drive Walk of Style" ("Rodeo stila alejas") balvas pasniegšanas ceremoniju, tajā ar labu vārdu pieminēja gan Džanni, gan viņa māsu Donatellu.

Viņš mira relatīvi jauns un nāvi neizvēlējās pats – 51 gada vecumā viņu nošāva. Savas bojāejas augļus – slavu – Versače tagad neredz, taču gana daudz no tās paguva piedzīvot arī dzīves laikā. Modes nams "Versace", kuru 1978. gadā nodibināja Džanni, ir viens no vadošajiem pasaulē. Donatella Versače pārņēma modes nama vadību pēc brāļa nāves 1997. gadā, bet šogad viņi abi kļuva par devīto un desmito "Rodeo Drive Walk of Style" balvas laureātu.

Drosmīgais gejs

Versačes interese par modi parādījās jau bērnībā, kad, vēl nebūdams pat pads­mitgadnieks, viņš sāka šūt sev apģērbu. Iemaņas puika nolūkoja no savas mammas, profesionālas šuvējas. Viņa vārds uzreiz nekļuva par modes ikonu, vispirms Versače izcēlās ar drosmi citā jomā – savas seksualitātes atzīšanā. Viņš bija gejs. Kaut arī Itālijā pret homoseksuāļiem nebūt neizturējās toleranti, Versače ij nedomāja piebremzēt savu atklātību. Vēl viens iemesls, kāpēc par Versači sāka runāt tad, kad sāka runāt: viņš vispirms sāka studēt arhitektūru un tikai pēc tam – modelēt apģērbus. Tagad mēs zinām gan, ka Versačes kleitas ļoti patīk aktrisēm un modelēm, kuras tās uzskata par seksīgām, bet savu modes dizainera ceļu viņš sāka lauzt 1972. gadā. Tad viņš noslēdza līgumu par kolekcijas izveidi, un pēc diviem gadiem pasaulei tika piedāvāti tērpi jau ar Versačes vārdu.

Paldies Donatellai!

Paldies ģimenei!

Versačes ģimene gan palīdzēja, gan iedvesmoja brāli. Piemēram, lai viņš varētu atvērt savu modes namu, Versačes brālis aizdeva naudu. Savukārt māsa, kura tagad viņa vietā vada modes namu, bija pārmērību cienītāja, kas ļāva Versačem izpausties un apmierināt māsas pieprasīto seksualitāti tērpos. Versačēm apetīte uz modes biznesu acīmredzot radusies ēdot, jo ne tikai Džanni un Donatella, bet arī viņu abu brāļa meita Frančeska piedalījusies jauno modes mākslinieku kolekciju skatē. Viņai Londonā esot bijusi vislielākā kolekcija un nerimstošas ovācijas. Toties vecākais brālis Santo, kurš kopā ar Donatellu tagad vada Versačes modes biznesa industriju, ir bijis arī Rīgā neoficiālā vizītē un izteicies, ka Latvijā esot gana augsts līmenis, lai šeit parādītos tāds pats modes preču klāsts kā Milānā.

Atgriežoties pie Donatellas apspēlētās seksualitātes, Džanni to – itin nepiedienīgu seksualitātes demonstrēšanu – piedāvāja ne tikai savai māsai, bet arī citām sievietēm. Un viņas piekrita ko tādu uzvilkt! Protams, Versačes "čemodānā" bija arī visnotaļ konservatīvi tērpi. Ne velti tad, kad slaveno itāli bērēja, viņu pēdējā gaitā izvadīt bija ieradies vai viss planētas "krējums", princesi Diānu, modeli Naomi Kempbelu, slaveno tenoru Lučāno Pavaroti un mūziķi Eltonu Džonu ieskaitot.

Princeses, "jaunie" krievi un kosmonauti

Varētu teikt, ka Versače bija lielisks savu panākumu menedžeris. Viņš sadarbojās ar "zvaigznēm", kuras viņa tērpiem bija labākā reklāma. Versači "valkājusi" Madonna, Tīna Tērnere, Ēriks Kleptons, Maikls Džeksons. Viņš apģērbis arī princesi Diānu un Monako princesi Karolīnu. Un, ak vai, homoseksuālā un bohēmiskā Versačes juteklisko apģērbu īpaši iecienījuši Krievijas jaunbagātnieki. Tāpat kā Latvijas maksātspējīgā tautas daļa...

Pēc dizainera nāves viņa modes nams bija gatavs izplesties ne tikai uz, bet arī virs zemes. Pirms gadiem septiņiem tika vēstīts, ka Krievijas kosmonauti tuvākajā laikā orbītā valkās tikai "Versace" darinātos tērpus. Modes namam tikai bija jāparaksta ekskluzīvs līgums ar Krievijas aviokosmisko aģentūru, jāpārskaita tai 400 000 ASV dolāru, un kosmiska mēroga reklāma nodrošināta! Turklāt pati Donatella Versače bija solījusies modelēt kosmonautu tērpus. RB neizdevās iegūt kādu apliecinājumu, ka darījums tiešām noticis. Taču par Versačes daudzpusību liecina fakts, ka viņš kopš 1982. gada veidoja tērpus arī teātra, operas un baleta izrādēm, bija kostīmu mākslinieks vairākām filmām, veidojis dizainu aksesuāriem. Viņa kontā ir arī spīguļiem, vizuļiem izrotātas ādas jakas, viņš bija pirmais, kurš kaut ko tādu – uz robežas ar kiču – atļāvās.

Nāve vasaras rītā

Un punktu tam visam, kas Versačes dzīves laikā tika lēsts vairāk nekā 800 miljonu dolāru vērtībā, pielika 1997. gada 15. jūlijā Maiami atskanējušie šāvieni. Versačem patika Maiami, kur viņš bija iegādājies savrupmāju, kas kādreiz dēvēta par Amsterdamas pili. Tagad tās nosaukums ir "Casa Casaurina" jeb Versačes māja. Šo grandiozo būvi cēlis jūras braucēja Kristofora Kolumba dēls, un tā tiek uzskatīta par vecāko nesagrauto ēku Rietumu puslodē. Loģiski, lielam putnam varens lidojums nepieciešams!

Versače tātad dzīvoja un uzdzīvoja Maiami. Viņam līdzās bija draugi, paziņas, mīļākie. Nāves rītā viņš atgriezās no kafejnīcas. Pie mājas vārtiņiem viņam pienāca klāt Endrū Kunanens. Izrādījās, lai nošautu Versači ar diviem šāvieniem. Vairākas dienas pēc slepkavības viņš izdarīja pašnāvību.

Kurš "uzvārījās" pēc Versačes nāves

Versačes nāve bija lielisks atspēriena punkts viņa mīļākajam Antonio d"Amiko, kurš nodibināja modes dizaina kompāniju un savu pirmo tērpu kolekciju veltīja Versačem. Iespējams, aizkustinoši. Savukārt Versačes slaveno māju Maiami par apmēram 19 miljoniem ASV dolāru 2000. gadā nopirka telekomunikāciju biznesa biljonārs Pīters Loftins. Viņš tur ierīkoja sešzvaigžņu viesnīcu ar 15 luksusa numuriem. Maksa atbilstoša Versačes šikam, dzīvam esot, proti, no 2000 līdz 6000 ASV dolāriem.

Viņa modes nams arī nav bankrotējis, tātad pēctečiem ar Versačes uzvārda spodrināšanu sokas itin labi.

Kā jau katra slavenības nāve, arī šī nebija izņēmums. Jau Versačes nāves gadā izdevniecība "Little Brown" pavēstīja, ka tai padomā ir kāds rakstnieks, kurš par pusmiljonu dolāru ir gatavs uzrakstīt Versačes biogrāfiju. Tajā tikšot atklāti nezināmi fakti par Versačes draugiem un ģimeni, piemēram, ka Donatella esot narkomāne, aizraujoties ar kokaīna lietošanu. Jāteic, ka piecus gadus pēc šā paziņojuma Latvijas medijos varējām lasīt ziņu, ka modes nama "Versace" vadītāja Donatella Versače devusies uz narkomānu rehabilitācijas klīniku, lai ārstētu atkarību no kokaīna...

Versačes biogrāfijā esot arī tāds fakts, ka viņš ar dāvanām "pierunājis" vismaz dažas slavenības valkāt viņa modelētos tērpus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu