No amatpersonas krēsla uz cietuma kameru? (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādreizējam Parlamenta deputātam, bijušajam CDzMPK vadītājam un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalierim Ziedonim Ziediņam par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu draud cietumsods vairāku gadu garumā. Tā pagājušonedēļ lēma Rīgas Centra tiesa.

Pagājušajā otrdienā Rīgas Centra rajona tiesa bijušo Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas (CDzMPK) vadītāju Ziedoni Ziediņu atzina par vainīgu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un piesprieda viņam trīs gadu cietumsodu. Tāpat Ziediņam būs jāatmaksā Finanšu ministrijai nelikumīgi iztērētā nauda — 14 638 lati. Spriedums vēl nav stājies spēkā, jo gan apsūdzētais, gan viņa advokāts nolēmuši to pārsūdzēt.

Ziedonis Ziediņš ir viens no to kādreizējo kolhozu priekšsēdētāju plejādes, kuri pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas taisīja spožu karjeru. Pirmoreiz konfliktā ar likumu viņš nonāca 2001. gada janvārī, kad kopā ar Iekšlietu un Aizsardzības ministrijas amatpersonām, kā arī pāris diplomātiem piedalījās medībās Dundagā. Toreiz viņš nošāva alni, kaut gan šo dzīvnieku medību sezona bija beigusies. Talsu rajona policija prokuratūrai nodeva krimināllietas materiālus, lūdzot uzsākt pret Ziediņu kriminālvajāšanu. Par nelikumīgām aļņa medībām varēja draudēt brīvības atņemšana līdz diviem gadiem. Taču toreiz Ziediņš izspruka sveikā un izvairījās no "kroņa maizes".

No bargiem sodiem Ziedonim Ziediņam, kādreizējam tautfrontietim un LR AP deputātam, ir izdevies veiksmīgi izvairīties ne reizi vien. Tā paša 2001. gada rudenī Valsts civildienesta pārvalde Ziediņam, kurš jau tolaik strādāja CDzMPK, uz gadu samazināja darba algu par 20 procentiem, jo viņš vēl pirms lēmuma pieņemšanas patvaļīgi bija "sadalījis" telpas kādā komunālajā dzīvoklī Rīgā, Tērbatas ielā 41/43. 2002. gada janvārī Ziediņš par uzlikto sodu sūdzējās Centra rajona tiesā, kura Ziediņu atzina par nevainīgu, turklāt viņš atguva ieturēto algu.

2002. gada aprīlī tika ierosināta krimināllieta pret Ziediņu kā CDzMPK vadītāju, jo viņš it kā bija pieļāvis Latvijas Attīstības aģentūras ēku Jūrmalā nelikumīgu izmantošanu. Pēc diviem gadiem Jūrmalas tiesa Ziediņu attaisnoja "nozieguma sastāva trūkuma dēļ". Atkal Ziediņš tika vaļā no visai nopietniem draudiem nonākt "kroņa maizē".

Pagājušā gada sākumā KNAB lūdza sākt kriminālvajāšanu pret Ziediņu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu no 1999. gada augusta līdz 2002. gada jūlijam. KNAB norādīja, ka "CDzMPK amatpersona izdarījusi tīšas darbības, nepamatoti uzdodot grāmatvedībai apmaksāt kādas reģionālās televīzijas iesniegtos maksājumu uzdevumus par raidījumiem", kas nav saistīti ar CDzMPK. Citiem vārdiem — valsts līdzekļi tika izlietoti raidījumiem Baltā vārna, Studijā Saeimas deputāts Juris Dobelis, Baltā maģija, Draudzīgā aicinājuma balva un Ceļojums pa Islandi.

Saeimas deputāts Juris Dobelis uz Nedēļas jautājumu, vai viņš nejūtas līdzatbildīgs par Ziediņa darbībām, jo tieši ar Ziediņa svētību CDzMPK finansēja Dobeļa uzstāšanos tālrādē, atbildēja: "Es jau uz televīziju braucu tikties ar žurnālistu, nevis ar grāmatvedi. Maksātājs pats uzņemas atbildību." Jāteic, ka abi vīri ir vienas partijas — TB/LNNK —biedri. Dobelis šo faktu komentē tā: "Šajā situācijā tā viņam varbūt arī ir vislielākā nelaime."

Ziediņš gan pēdējā laikā ir centies neuzsvērt savu partejisko piederību, lai nemestu ēnu uz partijas tēlu. Par to liecina fakts, ka pirms vairākiem gadiem viņš atkāpās no Augstākās Padomes LTF frakcijas deputātu kluba prezidenta amata. To viņš izdarīja uzreiz, tikko presē sāka parādīties kritiski raksti par viņa darbību.

1993. gadā Ziediņš bija Saeimas deputāta Dzintara Ābiķa palīgs. Par sava kādreizējā kolēģa īpašībām Ābiķis Nedēļai sacīja: "Viņam ir plašs vēziens, bieži šauj "pāri strīpai". Augstākajā Padomē viņš, piemēram, bija viens no skaļākajiem un uzstājīgākajiem deputātiem. Viņš ir ārkārtīgi darbīgs un aktīvs, kas noteikti ietekmē arī viņa darbības rezultātus. Viņš darīs savu, neskatoties ne uz kādiem blakus apstākļiem, nedomājot par iespējamām sekām. Savā būtībā jau viņš nav ļauns, Ziediņš ir labsirdīgs. Kolēģis ir aizrautīgs makšķernieks un mednieks. Ja gājām makšķerēt, tad viņam noteikti vajadzēja lielāko makšķeri un lielāko zivi."

Ziediņa aizraušanās un vaļasprieks nav tikai makšķerēšana un medniecība, bet arī dažas eksotiskas nodarbes. Viņš labprāt nodarbojas ar augļkoku selekcionēšanu un mūsu platuma grādiem nepierasto, bet gana populāro Austrumu reliģiju studēšanu. Vai austrumu gudrības viņam palīdzēs izkļūt no likumsargu saliktajiem slazdiem, rādīs laiks. Bet to, ka viņš ir gana izveicīgs, liecina ne tikai viņa "filozofija", bet arī padomju gados iegūtais rūdījums. Pēc Lauksaimniecības akadēmijas Lauksaimniecības mehanizācijas fakultātes absolvēšanas Ziedonis Ziediņš drīz vien stājās pie kolhoza Skaņaiskalns stūres, un to savās rokās turēja no 1982. līdz 1990. gadam. Padomju laikā viņš ir arī mācījies vadošo kadru sagatavošanas kursos. Atmodas laikā Ziediņš no LTF saraksta tika ievēlēts Augstākajā Padomē, balsoja par valsts neatkarības atjaunošanu. No 1995. gada ieņēmis dažādus amatus, kas saistīti ar mājokļu privatizācijas jautājumiem. Vadījis Ekonomikas ministrijas Dzīvokļu un mazās apbūves privatizācijas nodaļu un CDzMPK. Apbalvots arī ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu