Francijā jauni streiki pret pensiju sistēmas reformu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Protestējot pret Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī plānu paaugstināt pensionēšanās vecumu no 60 uz 62 gadiem, arodbiedrības ceturtdien rīko demonstrācijas, kurās cer sapulcēt vismaz divus miljonus cilvēku. Šodien rīkotie streiki vissmagāk skars skolu darbību un sabiedrisko transportu.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Tomēr Sarkozī sola, ka pensiju reformu īstenos, neraugoties uz plašo pretestību.

Kad arodbiedrības pirms divām nedēļām aicināja iedzīvotājus iziet ielās, lai protestētu pret reformu, aicinājumam atsaucās no viena līdz trim miljoniem francūžu, un organizētāji cer, ka ceturtdien atsaucība būs vēl lielāka.

Ceturtdien rīkotie streiki vissmagāk skars skolu darbību un sabiedrisko transportu.

Dzelzceļa satiksmē valsts mērogā būs atcelta puse reisu, tomēr "Eurostar" vilcieni uz Londonu un "Thalys" vilcieni uz Briseli kursēs kā parasti. Traucējumi dzelzceļa satiksmē sākās jau trešdienas vakarā, un ir gaidāms, ka tie ilgs līdz piektdienas rītam.

Streiku dēļ būs atcelti 50% reisu Parīzes Orlī lidostā, 40% reisu Šarla de Golla lidostā un apmēram 40% reisu citās Francijas lidostās, paziņoja civilās aviācijas pārvalde DGAC.

Francijas parlamenta apakšnams pensiju reformu likumprojektu jau ir pieņēmis. 5.oktobrī ir gaidāms balsojums Senātā, kur tas, pēc visa spriežot, tiks apstiprināts bez aizķeršanās.

Valdība, kura cenšas iegrožot milzīgo budžeta deficītu, cer, ka pensiju reforma ļaus līdz 2030.gadam ietaupīt 70 miljardus eiro (49,19 miljardus latu). Sarkozī konservatīvā valdība apgalvo, ka pensiju sistēmas reforma ir vajadzīga, lai sabalansētu pensijas, samazinātu valsts budžeta deficītu un saglabātu Francijas kredītreitingu AAA.

Pat ja francūžu pensionēšanās vecums tiks paaugstināts līdz 62 gadiem, tas būs zemāks nekā pārējo Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidējais pensionēšanās vecums, kas ir 64 gadi. Tajā pašā laikā Francijā ir augstākais sagaidāmais dzīves ilgums.

Vienlaikus francūži spiesti maksāt ļoti augstus sociālos nodokļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu