SEB Wealth Management Finanšu tirgus apskats

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SEB

Pozitīvs noskaņojums atgriežas finanšu tirgos

Pārskata periodā (30.08.2010. - 03.09.2010.) akciju tirgos bija vērojams pozitīvs noskaņojums. Pasaules galvenie  akciju tirgus indeksi nedēļas laikā pieauga robežās no 3 līdz 4 procentiem. MSCI World akciju tirgus indekss šajā periodā pakāpās par 3.39%. Starp galvenajiem faktoriem, kas ietekmēja tirgus dalībnieku pozitīvo noskaņojumu, var minēt labākus nekā gaidīts ASV darba tirgus datus, Austrālijas IKP datus un pārņemšanas darījumu aktivitāti.

● Lielākā uzmanība ASV darba tirgus datiem

Ar lielu nepacietību tirgus dalībnieki gaidīja augusta ASV darba tirgus datus, kas tika publicēti piektdien. Tie izrādījās ne tik slikti kā vidējā Bloomberg aptaujāto ekonomistu prognoze, jo darba vietu skaits ārpus lauksaimniecības sektora šajā mēnesī bija sarucis par 54 tūkst., nevis par 105 tūkst. Daudz spēcīgāks, nekā prognozēts, izrādījās ASV privātais sektors, kur augustā tika radīti 67 tūkst. darba vietu.

● Vācijas bezdarbs samazinās, kamēr mazumtirdzniecības dati liek būt piesardzīgākiem

Vācijas bezdarbs augustā samazinājās 14. mēnesi pēc kārtas. Sezonāli koriģētais cilvēku skaits, kas atrodas bez darba, saruka par 17 tūkst līdz 3.19 milj. Procentuāli bezdarba līmenis saglabājās 7.6% līmenī. Tajā pašā laikā Vācijas jūlija mazumtirdzniecības dati pasliktinājās jau otro mēnesi pēc kārtas un izrādījās sliktāki nekā prognozēts. Salīdzinot ar jūniju, Vācijas mazumtirdzniecības dati piedzīvoja 0.3% kritumu.

ECB atstāj eiro bāzes likmes 1.00% līmeni

Ceturtdien notika Eiropas Centrālās Bankas sēde, kurā tika pieņemts lēmums atstāt eiro bāzes likmes nemainīgi 1.00% līmenī. Tāpat tika pieņemts lēmums vismaz līdz 2011. gada 18. janvārim atstāt spēkā visus ārkārtas komercbanku likviditātes uzlabošanas pasākumus. Galvenais iemesls šai piesardzībai ir gaidāmā ekonomikas izaugsmes tempu mazināšanās ASV, kas negatīvi ietekmētu arī Eiropas reģionu.

● Pārņemšanas darījumu aktivitāte pēdējo divu gadu augstākajā līmenī

Investoru noskaņojumu turpināja uzlabot arī uzņēmumu pārņemšanas darījumu aktivitāte. Augustā pārņemšanas darījumu apjoms sasniedza pēdējo divu gadu augstāko līmeni. Viens no lielākajiem darījumiem pārskata perioda nedēļā bija Burger King pārņemšanas darījums, kas sasniedza 3.3 miljardus ASV dolāru un kuru veica privātā kapitāla uzņēmums 3G Capital.

● Austrālijas IKP dati labāki nekā gaidīts

Labāki nekā prognozēts izrādījās Austrālijas 2. ceturkšņa IKP dati, kas šajā periodā pieauga par 1.2% - straujākajā tempā kopš 2007. gada un labāk nekā vidējā Bloomberg aptaujāto ekonomistu prognoze (+0.9%). Pozitīvais pārsteigums lielā mērā attiecināms uz Austrālijas patēriņa atkopšanos. Līdz tam straujākā situācijas uzlabošanās bija novērojama Austrālijas eksporta nozarē.

● Optimisms atspoguļojas arī dabas resursu un izejvielu tirgos, zelta cenas joprojām stabilas

Pozitīvas tendences dominēja arī dabas resursu un izejvielu tirgū. RICI dabas resursu un izejvielu indekss nedēļas lakā pieauga par 1.73%. Zelta cenas šajā periodā uzrādīja 1.14% pieaugumu. Tajā pašā laikā tirgus dalībnieku vidū bija vērojama aktīva diskusija par to vai esošais dārgmetāla cenu līmenis ir adekvāts. Daļa analītiķu uzskata, ka zelta cenas varētu pieaugt gan deflācijas, gan augstas inflācijas scenāriju gadījumā, kamēr Džodžs Soross nāca klajā ar paziņojumu, ka zelta cenu dinamikā var novērot klasiska burbuļa veidošanās pazīmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu