Organisma stiprinātājas dzērvenes (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Dzērvenes ir ievērojams C vitamīna avots, to sastāvā ir arī vitamīni A, E, K un B6. Šo ogu sastāvā ir liels mangāna daudzums, tajās ir arī kalcijs, dzelzs, magnijs, fosfors, kālijs, cinks un varš.

Pēc bioloģiski aktīvo vielu un minerālo sāļu daudzuma dzērvenes ir vienas no visvērtīgākajām savvaļā augošajām ogām. Ogām ir pretiekaisuma, antibakteriāla iedarbība. Dzērveņu lietošana uzturā nostiprina organismu kopumā, paaugstina kapilāru elastību un noturību.

Dzērvenes uzlabo apetīti, veicina ēdiena pārstrādāšanos un kuņģa darbību. Dzērveņu lietošanu uzturā īpaši iesaka gastrīta slimniekiem, kuriem ir pazemināts kuņģa sulas skābums, kā arī cilvēkiem, kas no uztura pilnībā izslēguši sāli.

Dzērvenes pastiprina antibiotiku iedarbību ginekoloģijas iekaisumu ārstēšanas laikā, kā arī palīdz izvairīties no akmeņu veidošanās nierēs.

Īpaša nozīme dzērvenēm ir ginekoloģisku un urīnceļu problēmu ārstēšanā. Sievietēm dzērveņu sulu iesaka lietot pēcdzemdību periodā, īpaši, ja ir kādi sarežģījumi. Tās paātrina ādas traumu un apdegumu sadzīšanu.

Dzērvenes nav ieteicams lietot cilvēkiem, kas cieš no gastrīta ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu, pie kuņģa čūlas un aknu slimībām.

100 gramos dzērveņu ir 46 kilokalorijas, 0.5 grami olbaltumvielu un 12 grami ogļhidrātu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu