Ārste iesaka nelietot veļas mīkstinātājus; līdzekļos ir bīstamas vielas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums, uz kuru katram būtu vērtīgi atbildēt: mīksts un smaržīgs dvielis vai vienkārši tīrs dvielis un laba veselība? Tā saistībā ar veļas mīkstinātāju izmantošanu intervijā portālam TVNET saka ģimenes ārste Ilze Aizsilniece, norādot, ka šajos smaržojošajos līdzekļos bieži vien ir veselībai kaitīgas vielas.

Kāpēc vispār nebūtu ieteicams lietot veļas mīkstinātājus? Kas tajos ir tik ļoti slikts?

Veļas mīkstinātājos ir vairākas ķīmiskas vielas, kas ir atzītas par bīstamām cilvēka veselībai.

Vislielāko problēmu rada šo vielu kairinošā iedarbība uz elpceļiem un ādu.

Vai visi veļas mīkstinātāji pēc noklusējuma ir kaitīgi, vai tomēr ir kādi mīkstinātāji, kas ir mazāk kaitīgi?

Ir veļas mīkstinātāji, kuros nav šo kaitīgo vielu.

Vienmēr vajag pārliecināties par veļas mīkstinātāju sastāvu, pirms tos iegādājaties.

Varbūt varat minēt vissliktākās vielas, kuru nosaukumus ieraugot uz mīkstinātāja iepakojuma, to noteikti nevajadzētu lietot?

Nevajadzētu lietot veļas mīkstinātājus, kuros ir kāda no zemāk nosauktajām vielām.

  • Benzila acetāts: tā tvaiki var kairināt acis un elpceļus, radot klepu. Var uzsūkties caur ādu, iespējams, izsauc aizkuņģa dziedzera vēzi.

  • Benzila alkohols: kairina augšējos elpceļus, var izraisīt centrālās nervu sistēmas (CNS) traucējumus, galvassāpes, sliktu dūšu, vemšanu, reiboņus un asinsspiediena pazemināšanos.

  • Etilacetāts: kairina acis un elpceļus, var izraisīt galvassāpes, anēmiju ar leikocitozi, var ietekmēt aknu un nieru funkciju.

  • Limonēns: kairina acis un ādu, arī elpceļus, ir kancerogēna iedarbība.

  • A-terpineols: rada CNS traucējumus un ļoti kairina gļotādu, kā arī elpceļus.

  • Kampars: izraisa CNS traucējumus, viegli uzsūcas, izraisa acu, deguna un rīkles gļotādas kairinājumu, arī var radīt reiboņus, apjukumu, sliktu dūšu, muskuļu krampjus.

  • Linalols: izraisa CNS un elpošanas traucējumus, kuri pētījumos ar dzīvniekiem ir devuši letālu iznākumu.

  • Hloroforms: ir neirotoksiska un kancerogēna iedarbība. Tvaiku ieelpošana var izraisīt galvassāpes, sliktu dūšu, vemšanu, reiboņus, miegainību, elpceļu kairinājumu un samaņas zudumu. Pastiprina nieru, aknu, sirds darbības traucējumus, kā arī rada ādas slimības.

  • Ftalāti: var izraisīt alerģijas, reproduktīvas sistēmas problēmas un krūts vēzi.

    Ftalāti plaši tiek izmantoti bērnu plastmasas rotaļlietās un citos bērnu produktos.

    Ftalāti tiek izmantoti arī aromātiskos produktos, lai palīdzētu smaržai ilgāk noturēties.

    Ilustratīvs attēls

    PantherMedia/ScanPix

Kādu postu veselībai var nodarīt veļas mīkstinātāji? Kādas slimības izraisīt?

Var radīt alerģiskas ādas un elpceļu reakcijas, ietekmēt reproduktīvo veselību, izraisīt audzējus, aknu, nieru un sirdsdarbības traucējumus, centrālās nervu sistēmas traucējumus un vēl daudzus simptomus.

Veļas mīkstinātāji var negatīvi ietekmēt spēju radīt bērnus.

Tā kā ļoti daudz cilvēku mūsdienās cieš no dažādām onkoloģiskām kaitēm, varbūt varat raksturot saistību starp veļas mīkstinātājiem un onkoloģiskām slimībām?

Vairāki pētījumi rāda šo saistību. Jāpiebilst, ka tas ir nepārtraukts process. Ķīmisko vielu iespējamo kaitīgo iedarbību uz cilvēku veselību pēta gan valstiskas organizācijas, gan sabiedriski nodibinājumi.

Vai un kādi pētījumi ir šajā jomā?

Ir daudzi pētījumi šajā jomā. Kā piemēru var minēt vienu no lielākajām organizācijām, kas pēta un apkopo datus par sadzīvē izmantoto vielu iedarbību uz cilvēku veselību, - ASV Vides aizsardzības aģentūru (United States Environmental Protection Agency).

Foto: PantherMedia/ScanPix

Daļai produktu uz iepakojumiem ir brīdinājumi, ka šo produktu nedrīkst izmantot bērnu naktsveļas vai apģērba apstrādei. Tomēr dažkārt šie brīdinājumi ir pavisam mazā drukā un paralēli uz produkta pudeles bieži attēloti bērni un bērnu rotaļlietas, tāpēc tie neuzmanīgam pircējam var paslīdēt garām nemanīti. Kā to vērtējat? Vai šādiem brīdinošiem uzrakstiem nevajadzētu būt labāk pamanāmiem?

Noteikti šādai informācijai jābūt pamanāmai, par to pat nevajadzētu diskutēt, īpaši, ja šīs preces ir domātas bērniem.

Ko darīt cilvēkiem, kuri nevēlas pilnībā atteikties no veļas mīkstinātājiem? Vai ir kāda dabīga un mazāk kaitīga alternatīva?

Viņiem vajadzētu padomāt, kāpēc ir nepieciešami šie mīkstinātāji, ko tas uzlabo.

Svarīgi atcerēties, ka noturīgā labā smarža liecina par ftalātu klātbūtni veļas mīkstinātājā.

Jautājums katram, uz kuru ir vērts atbildēt: kas ir svarīgāk - mīksts un smaržīgs dvielis vai vienkārši tīrs dvielis un laba veselība?
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu