Jaundžeikars: spiegošanas lietā iesaistītas zemākā ranga amatpersonas (64)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars šorīt Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā "900 sekundes" teica, ka nesenajā spiegošanas skandālā nav iesaistītas augstas amatpersonas. Komentējot neseno pasu skandālu, Jaundžeikars atklāja, ka izmeklēšana turpinās, iesaistot arī pases nelikumīgi saņēmušās personas, tām atklājot iesaistīto amatpersonu vārdus.

Nesen Latviju pāršalca spiegošanas skandāls un no Latvijas tika izraidīts Krievijas diplomāts. Nākusi klajā arī informācija, ka spiegošanā iesaistītas bijušas Latvijas amatpersonas, tomēr tagad šīs skandāls nedaudz pieklusis. Jaundžeikars intervijā norādīja, ka drošības jomā Latvijā viss joprojām esot kārtībā.

"Vispirms tad gribētu nomierināt Latvijas iedzīvotājus, ka drošības jomā viss valstī ir kārtībā. Šī ir lieta, kas gadās diplomātiskajā praksē starp valstīm, un šeit nevajadzētu tik lielu ažiotāžu, kāda sacelta, jo drošības dienesti veikuši savu darbu. Jautājums tikai, kā tas pasniegts," teica Jaundžeikars.

Komentējot spiegošanas skandālā iesaistīto amatpersonu lietu, Jaundžeikars paziņoja, ka augstas amatpersonas tajā neesot bijušas iesaistītas.

"Augstas amatpersonas šeit iesaistītas nav. Tās ir diezgan tāda zemākā ranga amatpersonas, kas ir valsts iestādē vai šoreiz - policijā strādājošas," paziņoja Jaundžeikars.

Atbildot uz jautājumu, kā zemākā ranga amatpersonas varēja būt noderīgas Krievijas spiegam, Drošības komisijas priekšsēdētājs skaidroja, ka šīm amatpersonām ir piekļuve valsts datu bāzēm.

"Kas strādā dienestos, pieeja dažāda līmeņa datubāzēm, kam ir pielaide - ir iespējama. Jautājums, kāda tiek uzstādīta. Tas viss tiek izmeklēts. SAAB nodevis lietu Drošības policijai, kura veic savu darbu," atklāja NDK vadītājs.

Jaundžeikars arī apliecināja, ka tās amatpersonas, kas spiegošanas lietā iesaistītas, ir zināmas, saņems atbilstošu sodu un valsts struktūrās vairs nestrādās.

"Viennozīmīgi šī lieta tiks izmeklēta un būs atbilstoša rīcība," solīja Jaundžeikars.

Komentējot nesenos skandalozos uzņēmēju slepkavību gadījumus, Jaundžeikars skaidroja, ka lietās turpinās izmeklēšana. Policija pārbaudot arī versiju, ka viena no slepkavībām varētu būt saistīta ar uzņēmēja finanšu darbībām. NDK vadītājs skaidroja, ka drošības instanču darbība šādu lietu izmeklēšanā arvien uzlabojas, nesen izdevies novērst kāda uzņēmēja slepkavību Limbažu rajonā. Taču policijas darbību apgrūtinot tas, kas pasūtījuma slepkavību lietās izmeklēšana arvien biežāk izvēršas starptautiskā mērogā.

Komentējot pasu skandāla lietu, Jaundžeikars uzsvēra, ka Latvijas pases ir vienas no drošākajām un nesenajā gadījumā notikusi pasu nelikumīga saņemšana, nevis viltošana. Tiekot arī apzinātas arvien vairāk personu, kas pases nelikumīgi saņēmušas.

"Šajā gadījumā situācija tiek kontrolēta. Tiek apzināti arvien vairāk visi tie, kas šīs pases saņēmuši. Katru nedēļu palielinās tas skaits - es to neminēšu," teica Jaundžeikars.

Jaundžeikars skaidroja, ka izmeklēšana turpinās, sadarbojoties arī pases nelikumīgi saņēmušajām personām - tām atklājot noziedzīgajā shēmā iesaistītās amatpersonas.

"Visi, kas arī ieguvuši pases, nelikumīgi tiek meklēti ārpus robežām. Viņas pašas piesakās vai tiek atrastas. Tur ir arī sava veida sadarbība, kā rezultātā viņi dod informāciju par amatpersonām, kas darbojušās. Bet arī šeit varu teikt, ka nav iesaistītas augstākās amatpersonas," teica Jaundžeikars.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu