Spriedumu Jūrmalgeitas lietā pasludinās šodien (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saīsināto spriedumu Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā pasludinās piektdien, 23.martā, plkst. 12, šodien tiesas sēdē paziņoja tiesnese Velta Silamiķele.

Krimināllietā apsūdzētais - partijas "Jaunais centrs" (JC) deputāta kandidāts Gvido Harijs Volbrugs savā pēdējā vārdā tiesai sacīja, ka viņa nelaime šajā notikušajā esot tā, ka viņš pazinis liecinieku Jūrmalas domes deputātu Ilmāru Ančānu ("Mūsu zeme"), tolaik partijas "Jaunais laika" deputāti Inesi Aizstrautu un JC deputātu kandidātu Leonīdu Lasmani.

Viņam nav patikusi Aizstrautas rīcība, darbojoties arhitektūras jomā, un viņš domājis, ka vairāk palīdzēšot Jūrmalai, ja veicināšot bijušā domes priekšsēdētāja Jura Hlevicka (LPP) ievēlēšanu mēra amatā. Volbrugs norādīja, ka visā izmeklēšanas un tiesas procesa laikā esot bijis godīgs gan pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), gan pret tiesu un Ģenerālprokuratūru. Viņam gan esot sarūgtinājums pret Ančānu par to, ka tiesā netika atskaņots ieraksts, kas fiksēts 2005.gada 18.martā Jūrmalas domes tualetē, kad viņš nodevis kukuli Ančānam. Pēc Volbruga uzskatiem, šis ieraksts nāktu viņam par labu.

Krimināllietā apsūdzētais bijušais BMW tirgotājs Germans Milušs šodien pēdējā vārdā nosodīja laikrakstu "Diena", kas esot saistīts ar Sorosa fondu Latvija vēl pirms tiesas, laikā, kad atklātībā nonāca noklausītās telefonsarunas, aprakstīja savu nozieguma scenāriju un pirms laika apvainoja apsūdzētos. Milušs sevi neuzskata par vainīgu un savu vainu neatzina.

Savukārt krimināllietā apsūdzētais Hlevickis pēdējā vārdā norādīja, ka Jūrmalas domē situācija pirms mēra vēlēšanām 2005.gada martā bijusi pretrunu un neskaidrību pilna.

Jūrmalas domē bija ievēlēti deputāti, kuri bija saistīti ar lielajām politiskajām partijām, tādēļ, lai viņus noskaņotu balsot par mani, bija jārēķinās arī ar šo partiju vadību, sacīja Hlevickis.

Viņš runājis arī ar Ančānu par iespējamo atbalstu domes priekšsēdētāja vēlēšanās un piedāvājis viņam SIA "Bulduru slimnīca" valdes locekļa amatu, informējot arī par atalgojumu, jo domājis, ka Ančāns nezina tā apmēru.

Hlevickis norādīja, ka vairāk rēķinājies ar apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) Jūrmalas domē ievēlēto deputātu Aigara Tampes un Jura Griķa atbalstu un vairākkārt ticies ar viņiem.

"Kā gan es varēju gaidīt no Ančāna atbalstu, ja līdz pat vēlēšanām TB/LNNK pārstāvis Jānis Straume centās pierunāt Griķi balsot par mani. Tāpēc arī gaidīju informāciju par TB/LNNK tuvu stāvošā Eižena Cepurnieka un Latvijas Pirmās partijas vadītāja Aināra Šlesera sarunu rezultātiem," sacīja Hlevickis.

Viņš gan esot apzinājies, ka mēra vēlēšanās zaudēšot, bet nevarējis padoties, jo jāsatur kopā sava koalīcija un tad viņa uzvara būtu tikai laika jautājums. Viņš arī norādīja, ka neko neesot zinājis par naudas došanu Ančānam. Hlevickis gan pauda cerību, ka tiesa nodarīto izvērtēs taisnīgi.

Kā ziņots, šodien tiesā bijušā BMW tirgotāja Germana Miluša aizstāvis Osvalds Svilāns sacījis, ka prokuratūra strādāja virzienā, lai noteiktu, vai satiksmes ministrs Ainars Šlesers (LPP/LC) un Andris Šķēle bijuši iesaistīti Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanā.

Viņš norādīja, ka Milušs zvanījis Šķēlem un Šleseram tikai tādēļ, ka viņi lūdza informēt par vēlēšanu gaitu. Svilāns uzskata, ka tiesai pilnā apmērā nav iesniegtas noklausītās telefona sarunas. Lietā nav iegūti tieši, neatspēkojami pierādījumi, ka Milušs veicis darbības, lai veicinātu kukuļa nodošanu Ilmāram Ančānam ("Mūsu mājas"), pauda Svilāns. Viņš uzskata, ka Miluša vaina nav pierādīta.

Arī lietā apsūdzētā bijušā Jūrmalas mēra Jura Hlevicka aizstāvis Jānis Grīnbergs uzskata, ka viņa aizstāvamais nav vainīgs, un lūdza viņu attaisnot. Arī viņš norādīja, ka lietā nav parādījušies visi noklausīto sarunu ieraksti. Viņš arī piebilda, ka Hlevickim mēra vēlēšanās bijis svarīgi saglabāt savus amatus pašvaldības uzņēmumos, nevis tas, kurš būs domes priekšsēdētājs.

Grīnbergs arī sacīja, ka lietas materiālos nav norādīts laiks, ka operatīvais eksperiments būtu veikts arī dienu pirms mēra vēlēšanām, kad veikts ieraksts ar Ančāna palīdzību. Grīnbergs vērsa tiesas uzmanību uz to, ka vairāki Jūrmalas domes deputāti iepriekš liecināja, ka koalīcijas mērķis ir arī amatu sadalīšana. Tādēļ amata piedāvājumu Ančānam nevarot uzskatīt par noziegumu. Arī viņš lūdza attaisnot savu aizstāvamo.

Trešā lietā apsūdzētā - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidāta Gvido Harija Volbruga aizstāvis Egons Rusanovs tiesai sacīja, ka neesot pamata apstrīdēt apsūdzību. Viņaprāt, Volbrugs bija kļūdījies, taču darīja pareizi, palīdzot lietas izmeklēšanā. Rusanovs arī sacīja, ka, iespējams, noziegumu nevar uzskatīt par kukuļošanu, jo tas līdz galam neesot pastrādāts, un balstīties tikai uz Ančāna atzinumu, ka viņa mērķis nav bijis piesavināties naudu. Rusanovs aicināja tiesu atteikties no mantas konfiskācijas Volbrugam, kā arī aicināja tiesu mīkstināt viņa sodu.

Jau ziņots, ka prokurore Velta Zaļūksne 19.martā krimināllietā apsūdzētajiem bijušajam BMW tirgotājam Germanam Milušam un bijušajam Jūrmalas mēram Jurim Hlevickim lūdza piespriest piecu gadu cietumsodu, kā arī konfiscēt abu tiesājamo mantu.

Viņa norādīja, ka Miluša un Hlevicka darbībās neesot konstatējami vainu mīkstinoši apstākļi. Hlevickis pastrādājis noziegumu, būdams pašvaldības amatpersona.

Zaļūksne lūdza tiesu ņemt vērā, ka Hlevickis un Milušs jau pēc nodarījuma noslēguši laulības līgumu par mantas šķirtību un īpašumus norakstījuši dzīvesbiedrēm.

Trešajam lietā apsūdzētajam - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātam Gvido Harijam Volbrugam - prokurore lūdza piemērot trīs gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Ņemot vērā viņa veselību, attieksmi pret nodarīto, kā arī to, ka vaļsirdīgi atzinies un veicinājis lietas izskatīšanu, Zaļūksne rosināja Volbrugam cietumsodu aizstāt ar nosacītu un piemērot trīs gadu pārbaudes laiku.

Jau ziņots, ka kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātiem Leonīdu Lasmani un Volbrugu, Milušu un Hlevicki. Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Saskaņā ar apsūdzību kukulis dots Ančānam, lai viņš mēra vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki. Ģenerālprokuratūra 2005.gada 18.martā atļāvusi veikt operatīvo eksperimentu, šādu atzinumu tiesai sniegusi Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvaroto prokuroru nodaļas virsprokurore Māra Usāne. Tā kā operatīvais eksperiments tika atļauts, Ančāns drīkstēja pieņemt kukuli.

Krimināllieta pēc prokurores lūguma sadalīta vairākās tiesvedībās, atsevišķi izdalītas apsūdzētā Lasmaņa epizodes, jo viņš vairākkārt nav ieradies uz tiesas sēdēm un viņa atrašanās vieta patlaban nav zināma.

Savu vainu no visiem apsūdzētajiem tiesā atzinis tikai Volbrugs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu