Uzturu nepieciešams izvēlēties ne vien pēc patikas, bet arī pēc lietderības. Tāpēc speciālisti Amerikā ir izstrādājuši tā saukto uztura piramīdu, lai maksimāli uzskatāmi un vienkāršoti iepazīstinātu ar veselīga uztura pamatiem. Šī piramīda radīta tā, lai dienas pārtikas deva kļūtu par veselības, tātad arī normālas ķermeņa masas pamatu.
Pirmajā jeb pamatlīmenī ietilpst milti, maize, putraimi un citi graudu izstrādājumi, rīss, kukurūza un kartupeļi. Pirmā līmeņa produktu galvenās uzturvielas ir ogļhidrāti, olbaltumi, šķiedrvielas, dzelzs, kalcijs, B grupas vitamīni.
Piramīdas otrajā stāvā meklējami augļi, ogas un dārzeņi, kā arī zaļie zirnīši un pupiņas pākstīs. Šie produkti var būt svaigi, saldēti, konservēti un žāvēti. Tie, īpaši svaigā veidā, ir bagātīgi C vitamīna, karotīna, šķiedrvielu, ogļhidrātu avots. Tie uzturā jālieto bieži un bagātīgi.
Tuvāk piramīdas augšgalam ierindojas piens, piena produkti un gaļa, zivis, olas. Vēl pie šīs grupas jāpieskaita kaltētie pākšaugi - zirņi, pupas, kā arī rieksti, sēnes. Visus šos produktus apvieno tas, ka tie ir vērtīgi olbaltumu un dažādu šajos produktos esošo taukvielu avots. Piena produkti ir lielisks olbaltumu, kalcija, B grupas vitamīnu, A un D vitamīna avots uzturā. Lai arī cik šī grupa būtu laba, tā nevar aizvietot piramīdas pirmo un otro līmeni, tādēļ piena produkti ir jāēd regulāri, bet mērenos apmēros. Un pēc iespējas jāizvēlas mazāk trekni - vājpiens, vājpiena kefīrs, jogurts. Liesa gaļa ir labs olbaltumu, B grupas vitamīnu, īpaši B12, kā arī dzelzs avots. Zivis ir ļoti vērtīgs olbaltumu, D, A vitamīna, B grupas vitamīnu avots, apgādā cilvēka organismu ar neaizstājamām taukskābēm, bet jūras produkti dod organismam jodu. Un šinī gadījumā veselīgi ir izvēlēties tieši treknās zivis.
Piramīdas jumtam pieder taukvielas, saldumi, arī alkohols. Šos produktus var nelietot nemaz, bet, ja lieto, tad vēlams nedaudz.