No Baltijas jūras izcels sena šampanieša pudeles (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Somijā sākti darbi, lai izceltu no ūdens aptuveni 70 pudeles ar divus gadsimtus senu šampanieti, kas atrastas kāda kuģa vrakā Baltijas jūras dibenā, otrdien paziņojušas Somijas autonomo Ālandu salu varasiestādes.

"Šķiet, ka mēs pašlaik grasāmies no ūdens izcelt senāko šampanieti pasaulē," savā paziņojumā norāda Ālandu salu valdības Izglītības un kultūras ministrijas pārstāvis.

"Pudeles, kas neskartas guļ jūras dzelmē 50 metru dziļumā, tagad tiks izceltas virszemē," teikts valdības paziņojumā, piebilstot, ka katra pudele novērtēta vairāku desmitu tūkstošu eiro vērtībā.

Pagājušajā mēnesī zviedru nirēji pie Ālandu salām atrada pilnībā saglabājušās šampanieša pudeles, kas varētu būt daļa no Francijas karaļa Luija XVI sūtītās kravas Krievijas impērijas galmam.

Tomēr vēl nav precīzi noskaidrots, cik sens varētu būt šampanietis.

Tā kā uz pudeļu korķiem ir saglabājies enkura logotips, sākotnēji eksperti uzskatīja, ka dzēriens varētu būt no vēsturiskā "Veuve Clicquot" šampanieša nama, kas vēl aizvien ir viens no pasaulē ievērojamākajiem šampanieša zīmoliem.

Augusta sākumā pēc rūpīgas izpētes un parauga nobaudīšanas tika atklāts, ka patiesībā dzēriens ražots "Juglar" šampanieša namā, kas darbību pārtrauca 19.gadsimta sākumā.

"Pēc aptuveni 200 gadu ilgas atrašanās jūras dibenā pudeļu saturs ir saglabājies neparasti labi. Nemainīgā temperatūra un apgaismojums nodrošināja optimālus apstākļus šampanieša glabāšanai, bet spiediens to iekšpusē neļāva jūras ūdenim iesūkties caur korķiem," atklāj Ālandu salu valdības pārstāvis.

Šampanieša nama "Veuve Clicquot" vecākais vīna pagrabu pārzinis Dominiks Demarvijs - viens no retajiem cilvēkiem, kuram bija iespēja nogaršot šo atradumu, - apgalvo, ka dzēriens ražots 19.gadsimta sākumā.

Līdz ar to vēl nav skaidrs, vai senākais dzeršanai derīgais šampanietis ir šis vai arī 1825.gadā ražotais "Perrier-Jouet", ko pagājušajā gadā Londonā nogaršoja eksperti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu