Notikumi, kas mainīja sieviešu pasauli! (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

TVNET 10 gadu jubilejā piedāvājam nelielu virtuālu ceļojumu sieviešu pasaulē, kurš sākās pirms desmit gadiem. Uzsvērsim faktus, notikumus vai to virzību, kas sieviešu ikdienas dzīvi vērsa mazliet citādāku – interesantāku, pikantāku, veselīgāku un tiesīgāku!

Desmit gadi ir ilgs laiks, kas aktuālo ziņu pasaulē ir bijis raibs un notikumiem bagāts. Šoreiz mēģināšu apkopot faktus, kas tieši mūsu, sieviešu pasaulei ir likuši griezties ātrāk.

Sieviešu diena Latvijā kā atzīmējamā svētku diena!

Cilvēku viedoklis par starptautisko sieviešu dienu, 8. martu, vienmēr ir dalījies – daļa to noliedz, dēvējot par PSRS okupācijas mantojumu, kas jāaizmirst; citi šos svētkus sauc par nepieciešamību, jo daudzas sievietes nav mātes, kuras sveicam Mātes dienā! Lai vai kā, kopš 2008. gada 8. marta tulpīšu svētki oficiāli atzīti par atzīmējamu dienu – iezīmējot to kalendārā kā sarkanu datumu.

Pirmo reizi Sieviešu dienu sāka svinēt ASV - 1909. gadā Amerikas sociālistiskā partija izsludināja februāra pēdējo svētdienu par Nacionālo sieviešu dienu.
Pirmo reizi Sieviešu dienu sāka svinēt ASV - 1909. gadā Amerikas sociālistiskā partija izsludināja februāra pēdējo svētdienu par Nacionālo sieviešu dienu. Foto: www.flickr.com/Lasserguided

Sieviešu triumfs politikā

Šajos desmit gados gan Latvijā, gan pasaulē sievietes iekaro arī politikas “augstos krēslus”, līdz ar to sieviešu ideālu un elku nodarbošanās lauciņi neaprobežojas vien ar mūziku, modi, kino un sportu. Latvijas vārdu pasaulē gaumīgi un ar šarmu nesa Latvijas pirmā prezidente – sieviete Vaira Vīķe-Freiberga (1999. līdz 2007. g.), bet to joprojām turpina darīt arī kaimiņvalsts Lietuvas pirmā prezidente - Daļa Gribauskaite (ievēlēta 2009. gadā), arī Ukrainā par spilgtu personību top Jūlija Timošenko. Vācijas vēsturē arī pirmo reizi kanclera amatā ir sieviete - Angela Doroteja Merkele (kopš 2005. g.), taču ASV piedzīvo vēl spilgtāku notikumu – pirmo reizi par ASV lielvalsts galvu kļūst melnādains prezidents – Baraks Obama, līdz ar to pasaulē ir arī pirmā melnādainā lēdija – elegantā Mišela Obama (no 2008. gada).

Radies jauns sieviešu tiesību etalons: sieviete kā ietekmīga politiķe un prezidente!
Radies jauns sieviešu tiesību etalons: sieviete kā ietekmīga politiķe un prezidente! Foto: AFP/LETA

Uzvaras gājieni kontracepcijas pasaulē

Noteikti daudzas sievietes atceras 2003. gada pavasari, kad ar veselības ministres Ingrīdas Circenes parakstīto rīkojumu avārijas kontracepcija kļuva par bezrecepšu medikamentu. Latvijā avārijas kontracepcijas līdzekļi, tiesa gan, ar ārsta recepti, bija pieejami kopš 1982.gada. Ja paveramies desmit gadu gājumā hormonālās kontracepcijas attīstībā, varam apsveikt zinātnieku sasniegumus pasaulē, jo beidzot sācies jauns laikmets: radītas pirmās kontracepcijas tabletes, kuras etinilestradiola vietā satur estradiolu – hormonu, kas ir identisks tam, ko ražo sievietes olnīcas. Hormonālā kontracepcija kļuvusi dabīgāka!

Hormonālā kontracepcija kļuvusi dabīgāka!
Hormonālā kontracepcija kļuvusi dabīgāka! Foto: AFP/LETA

Sieviete kā eksperimentu trusītis skaistumkopšanas impērijā

Šķiet, ka šie desmit gadi visnozīmīgākie ir tieši skaistumkopšanas biznesam. Katrs sievietei tik mīļotais salons nu ir kļuvis par laboratoriju, kur katra no mums var eksperimentēt uz nebēdu. Ja arī pasaulē šīs skaistuma lietas bija zināmas jau pirms kāda laika, Latvijā šis ir triumfa gājiens mākslīgajiem nagiem (gēla un akrila metode), matu un skropstu pieaudzēšanai, pernamentajam grimam, vaksācijai, fotoepilācijai, pīrsingam, ķīmiskajai matu taisnošanai utt. Sievietes sevis meklējumos skaistumkopšanas pasaulē...

Manikīres, kosmetoloģes, frizieres ieņem mūsu draudzeņu vietas!
Manikīres, kosmetoloģes, frizieres ieņem mūsu draudzeņu vietas! Foto: www.flickr.com/Fngr`s

Mākslīgā skaistuma zelta ēra

Arī plastikas ķirurģija šajā laikā zied kā vēl nekad – tā top pieejama ne tikai slavenībām vai bagātākajām sabiedrības krējuma dāmām, jo nu to var atļauties (ar kredīta iespējām) katra, kas vēlas. Vēlēšanos pastiprina arī sabiedrībā populārais plastikas ķirurgu seriāls “Nip Tuk” (Mākslīgais skaistums), kurā viss notiek tik viegli un skaisti – tev tik atliek atbildēt uz jautājumu: “Kas jums sevī nepatīk?” Latvija arī pieredz privātās plastikas ķirurģijas klīniku bumu. Tehnika un iespējas arī šeit top neierobežotas. Plastikas ķirurgs kā uzticības persona, kas spēj tevi atbrīvot no kompleksiem, nevienam to neatklājot...

Krūtis? Kādas vien vēlies... Noslīdējuši plakstiņi? Jā, un jau pēc pāris stundām dosies mājās. Nespēj svaru nodzīt sporta zālē? Taukus atsūksim pāris stundās...
Seriāls par plastikas ķirurgiem

4D ultrasonogrāfija, mājdzemdību bums un cilmes šūnu banka

Topošajām un jaunajām māmiņām šie desmit gadi nāk ar daudziem jaunumiem. Īstenu bumu piedzīvo mājdzemdību fenomens, kad grūtnieces dod priekšroku bērniņu laist pasaulē mājas apstākļos ar vecmātes palīdzību. Kopš 2004.gada Latvijā atklāta cilmes šūnu banka, kur jau tagad glabājas 1500 paraugi. Šī ir pirmā nabassaites asiņu cilmes šūnu banka Eiropā. Tāpat, pilnveidojoties tehnoloģijām, tagad iespējams iegūt telpisko attēlu reālajā laikā  ar četrdimensionālo ultrasonogrāfiju. Šis izmeklējums topošajiem vecākiem ļauj ieraudzīt savu mazuli citas kvalitātes attēlos. Revolucionārs attēls, ieraugot savu mazuli pirmo reizi!

Ja 2D ultrasonogrāfiju varam salīdzināt ar velosipēdu, tad 3D ar automašīnu, bet 4D - ar lidmašīnu, kas ļauj pārvietoties gan uz augšu, gan leju, gan pa labi, gan - kreisi.

Priecē sieviešu tiesību uzvaras!

Šo desmit gadu laikā sievietes balsstiesības ir ieguvušas Omānā (2003.g.), Kuveitā (2005.g.), Arābu Emirātos (2006.g.) un Austrumtimorā (2002.g.).

Latvijā arī veikti vairāki juridiski jauninājumi terminoloģijā, kas sievietēm dod pamatu neklusēt un vērsties tiesā. Piemēram, kopš 2005.g. Latvijas normatīvajos aktos ir ieviests jēdziens “seksuāla uzmākšanās”. Kopš 2007.g. bērnu kopšanas atvaļinājums tika piešķirts arī tēviem, tādējādi māmiņas varēja atgriezties darbā. Arī uzturlīdzekļu piedzīšanā pozitīvs pavērsiens – ja alimentus nemaksā bērna tēvs, tev ir iespēja tos saņemt no valsts!

Arī viņas nu var publiski paust savu politisko nostāju!
Arī viņas nu var publiski paust savu politisko nostāju! Foto: AFP/LETA

Vīriešu seksa simboli no klasikas līdz avangardam

Vēl 2000. gada seksīgāko vīriešu topā ierindojās “klasiskie džentlmeņi” - Ričards Gīrs, Harisons Fords, Džordžs Klūnijs, Džūda Lovs, Breds Pits, Mets Daimonds u.c., bet jau pēc pieciem gadiem sievietes sāka iekārot sportistus, kuru līderis nepārprotami bija  Deivids Bekhems. Kas notiek tagad? Sievietes alkst savas seksuālās fantāzijas saistīt ar iedomu tēliem un avangardu – visu seksīgāko topu augšgalos ierindojas t.s. vampīrpuiši un vilkači - Roberts Patinsons, Teilors Lotners, Ians Somerholders, Aleksandrs Skarsgārds u.c. Vienīgi Džonijs Deps jau vairākus gadus savas pozīcijas kā seksīgākais vīrietis nezaudē... Viņa seksapīls nezūd nedz ar gadiem, nedz lomu tēlojumu...

Jaunie iekāres objekti - vampīri un vilkači. Vienīgi Džonijs Deps savu seksapīla pozīciju saglabā jau ilgāk nekā desmit gadus!
Jaunie iekāres objekti - vampīri un vilkači. Vienīgi Džonijs Deps savu seksapīla pozīciju saglabā jau ilgāk nekā desmit gadus! Foto: Publicitātes foto/Leta/AFP

Sex and the city” sērga

Šajos desmit gados uzvaras gājienu ir pieredzējuši daudzi seriāli – sieviešu auditorijai, tomēr pirmo vietu nepārprotami gūst 1998. gadā radītais seriāls “Sex and the city” (Sekss un lielpilsēta). Latvijā šo seriālu televīzijā visu sešu sezonu garumā pārraida vēlāk, tāpēc varam šo fenomenu ieskaitīt šajos desmit gados. Protams, lielās atsaucības dēļ tiek radītas arī divas pilnmetrāžas filmas. Filma ir arī spēcīgs modes diktēšanas ierocis, kuru izmanto pasaules lielākie modes nami un zīmoli.

Sievietes “saslimst” ar šo četru draudzeņu piedzīvojumiem un tiešo valodu, kurā tās aprunā vīriešus un savus seksa priekus.
Seriāla "Sekss un lielpilsēta" Kerijas Bredšovas atveidotāja, aktrise Sāra Džesika Pārkere dala autogrāfus
Seriāla "Sekss un lielpilsēta" Kerijas Bredšovas atveidotāja, aktrise Sāra Džesika Pārkere dala autogrāfus Foto: AFP/LETA

Desmit gadi modes pasaulē

Ja salīdzinām, kā desmit gadi ir mainījuši modes virzienu 50., 60., 70., 80. un galu galā trakajos 90. gados, tad šī, pēdējā desmitgade savu revolucionaritāti slēpj divos vārdos: “Modē ir viss!” Dzīvojam laikā, kad katra modes dizainera izdomas brīvība un patērētāju griba vienojas dejā no izsmalcinātas elegances līdz pat prātam neaptveramai eksotikai. Dzimst spilgtas personības, raksturu atklājot savā ģērbšanās stilā. Šķiet, mode arī prot smalkjūtīgi krīzes rocību paslēpt zem vintidža stila, kad kārtējo jaunību piedzīvo jau lietotais apģērbs. Atgriežas ilgas pēc romantikas, kad no jauna sievietes alkst tērpties svārkos un kleitiņās. Bet neaizmirstam arī dabas bērnu misiju – kur mode kautrīgi slēpjas vienkāršībā un minimālismā. Šajā laikā nav nemodernu lietu. Šajā gadu desmitā vieta ir dota mūsu pašu attīstībai un pilnveidei!

Modē atļauts ir viss, bet vismodernākā ir tava personība!
Modē atļauts ir viss, bet vismodernākā ir tava personība! Foto: AFP/LETA

Ar šīm desmit vēsmām no desmitgades pagātnes centos ieskicēt to, kas ir noticis sieviešu pasaulē. Ceru arī uz jūsu idejām un komentāriem, lai kopīgi varam izceļoties šajā laikā!


Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu