Saeima ierobežo valsts uzņēmumu valdes un padomes mēnešalgu un prēmiju apmērus (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeima ceturtdien, galīgajā lasījumā lemjot par Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojektu, atbalstīja ierobežojumus valsts uzņēmumu valdes un padomes locekļu mēnešalgu un prēmiju apmēriem.

Valdes un padomes locekļu mēnešalga nedrīkstēs būs lielāka par vidējo darba samaksu, kurai piemērots koeficients 10. Pērn vidējā darba samaksa bija 660 eiro bruto un tādejādi valdes un padomes locekļu algas nevarēs pārsniegt 6600 eiro. Prēmiju valdes locekļiem varēs izmaksāt reizi gadā un tā nevarēs pārsniegt divu mēnešu atlīdzības apmēru, savukārt padomes locekļiem - vienas mēnešalgas apmēru.

Deputātu vairākums atbalstīja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Ilmas Čepānes («Vienotība») priekšlikumu, ka valsts uzņēmumu valdes un padomes locekļa mēneša atlīdzības maksimālais apmērs nedrīkstēs pārsniegt Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicēto valstī strādājošo iepriekšējā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēru, kas noapaļots pilnos eiro, piemērot tam koeficientu 10.

Tāpat deputāti atbalstīja priekšlikumu, ka valdes loceklim var izmaksāt prēmiju reizi gadā un tā nedrīkstēs pārsniegt divu mēnešu atlīdzību apmēru. Otrajā lasījumā atbalstītais likums paredzēja prēmiju četru mēnešu atlīdzības apmērā.

Likumprojekts arī nosaka, ka valdes un padomes atlīdzības apmēra ierobežojumus noteiks Ministru kabinets.

Saeima sēdē ceturtdien galīgajā lasījumā lemj par Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumprojektu, kā arī grozījumiem vairākos saistītajos likumos, kas izstrādāti ar mērķi nodrošināt profesionālu un caurskatāmu valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldību. Likumā plānots atjaunot valsts uzņēmumu padomes, kas tika izskaustas krīzes laikā, jo nereti dāsni atalgotajos amatos padomēs amatus ieņēmuma partijām pietuvināti cilvēki.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu