Pasu lietā starpniece bijusi juriste Marija Doroško (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nelikumīgi izsniegto pasu lietā starpniece ir kāda privāti praktizējoša juriste Marija Doroško, kas šobrīd atrodas cietumā, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". Sievieti jau rudenī esot aizturējuši Valsts policijas slepkavību izmeklēšanas nodaļas darbinieki.

Policisti pratinājuši Doroško par nelikumīgas pases izkārtošanu kādam Jurijam Barsukovam. Šāds uzvārds atrodams arī aģentūras LETA rīcībā esošajā nelikumīgi izdoto pasu sarakstā.

Doroško apgalvo, ka Barsukovam pasi nav gādājusi, taču policijai atklājusi citus starpniekus un klientus, kam viltotās identitātes izveidotas un par ko viņa zinājusi, vēsta "Nekā personīga".

Persona, caur kuru Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) it kā kārtotas nelegālās pases, ir pārvaldes darbiniece Sarmīte Šmagre, informē raidījums. Pie viņas Doroško esot vērsusies ar lūgumiem izkārtot vajadzīgos dokumentus un arī maksājusi naudu.

Pēc "Nekā personīga" ziņām, vienas pases izkārtošanai pārvaldei maksāti 3500 ASV dolāru. Šmagre esot devusi norādījumus, ar ko runāt un kur saņemt pasi.

Dzīvesvietas deklarēšanu savukārt esot palīdzējusi izkārtot PMLP Rīgas Latgales priekšpilsētas Iedzīvotāju dzīvesvietas reģistrācijas nodaļas vadītāja Ināra Hadoņina. Tas esot maksājis apmēram 500 ASV dolāru. Savukārt dzīvokli, kur dzīvojusi kāda cita šīs nodaļas darbiniece, kā savu dzīvesvietu norādījis arī viltoto pasu sarakstā atrodamais Aleksejs Stahovskis.

Uzņēmumu reģistrā iegūtie dokumenti rāda, ka Baltkrievijā dzimušais Stahovskis ar savu pasi gājis arī pie notāriem, kārtojot savas firmas dokumentus, ziņo "Nekā personīga". Pašreizējie dzīvokļa īpašnieki, kas to pirms pāris gadiem nopirka no dzīvesvietas reģistrācijas nodaļas darbinieces, raidījuma apliecinājuši, ka turpina regulāri saņemt svešiem cilvēkiem adresētus sūtījumus.

Visvairāk pasūtījumu nācis no tūrisma aģentūras "Avenjū" īpašnieces Jeļenas Siņackas. Ar viņas starpniecību pie pasēm tikuši Ignatenko un Lisņaku ģimenes, Gromovi, Jaškovi, Kuzņecovi un citi ar izdomātajiem vārdiem, ziņo "Nekā personīga".

Pēc raidījuma rīcībā esošajām ziņām, arī Siņacka, tāpat kā Doroško, jau ilgāku laiku ir apcietināta.

Doroško PMLP bijusi bieža viešņa un pazinusi arī citus darbiniekus, piemēram, Personu kontroles statusa departamenta vadītāju Jāni Rudzātu. "Nekā personīga" ziņo, ka pie Rudzāta Drošības policija veikusi kratīšanu. Aģentūra LETA noskaidroja, ka Rudzāts joprojām strādā PMLP. Raidījums ziņo, ka viņš neesot starp aizdomās turamajiem.

Pagājušā gada novembrī darbu PMLP pametusi Ārzemnieku apkalpošanas departamenta direktore, Rudzāta sievas māsa Vera Kadanere.

"Nekā personīga" ziņo, ka arī Kadaneri Drošības policija tur aizdomās par iesaistīšanos pasu tirgošanā.

PMLP priekšnieks Vilnis Jēkabsons raidījumam noliedzis, ka tajā laikā zinājis par Kadaneres līdzdalību lietā. "Dēļ pārslodzes šis te cilvēks [Kadanere] izteica domu, ka vairs negrib strādāt un ies prom," norādījis PMLP priekšnieks.

Kā ziņots, tiekoties ar Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputātiem, Jēkabsons teica, ka nelikumīgi izdotās pases tika atklātas dziļā slepenībā, par šīm darbībām esot zinājušas tikai četras personas.

Kopš 2005.gada oktobra esot pārbaudītas 125 "aizdomīgas" personas no Iedzīvotāju reģistra un atklāts, ka 79 no tām ir saņēmušas Latvijas pilsoņa pasi ar izdomātu identitāti. Pārbaude tiekot turpināta. Jau esot atklātas vēl astoņas nelikumīgi izsniegtas pases un tiekot vākti dokumenti vēl par 20 personām, kuras acīmredzot esot blēdījušās.

Aizdomās par nelikumīgu pasu izsniegšanu ar izdomātu identitāti tiekot turētas divas PMLP amatpersonas un seši šīs iestādes darbinieki, deputātiem teica Jēkabsons.

Kā ziņots, patlaban lietā aizdomās turamā statuss piemērots 19 personām, tostarp 11 privātpersonām - pasu ieguvējiem un starpniekiem. No minētajām privātpersonām divas atrodas apcietinājumā.

Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks iepriekš paziņojis, ka nelikumīgi izdoto pasu lietā būs jauni aizdomās turamie.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu