Kanāda izpildījusi solījumu uzņemt 25 000 Sīrijas bēgļu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Kanāda ir izpildījusi apņemšanos uzņemt 25 000 bēgļu no Sīrijas, kas bija viens no premjerministra Džastina Trudo priekšvēlēšanu solījumiem.

«25 000 iemeslu, kādēļ kanādiešiem šodien būtu jābūt lepniem,» sociālajā vietnē «Twitter» ierakstīja Kanādas imigrācijas, bēgļu un pilsonības lietu ministrs Džons Makalams.

Liberāļu valdības vadītājs Trudo bija solījis līdz 2015.gada beigām uzņemt 25 000 Sīrijas bēgļu, kuri atradās Jordānijā, Libānā un Turcijā, tomēr šis gala termiņš tika atlikts par diviem mēnešiem.

Sīrijas bēgļi Kanādā kopš decembra tika nogādāti ar apmēram 100 čārterreisiem.

Bēgļu pārvietošanas programmas izdevumus pirmajā gadā segs valdība kopā ar dažādām privātajām organizācijām, paziņojušas Kanādas imigrācijas iestādes.

Bēgļi no Sīrijas tiks uzņemti arī turpmāk, lai arī lēnākā tempā. 12 000 Sīrijas bēgļu līdz gada beigām ir paredzēts uzņemt, Kanādai sadarbojoties ar ANO Bēgļu lietu aģentūru (UNHCR).

UNHCR ir aptaujājusi gandrīz 70 000 nometnēs Jordānijā un Libānā dzīvojošo Sīrijas bēgļu, tomēr mazāk nekā puse ir paudusi vēlmi doties uz Kanādu.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Kā jau vēstīts, ASV un Krievija vienojušās, ka, sākot ar sestdienu, Sīrijā tiek ievērots pamiers, kas attiecas uz Sīrijas valdības spēkiem, ārvalstu spēkiem un konkrētiem opozīcijas grupējumiem.

Pamiers neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā «Islāma valsts» un «Al Nusra».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu