Prāmja "Estonia" katastrofa nav izmeklēta pietiekami rūpīgi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas valdības izveidotā ekspertu komisija konstatējusi, ka prāmja "Estonia" katastrofa nav izmeklēta pietiekami rūpīgi. Tā kritizēja starptautiskās izmeklēšanas komisijas pirms gada iesniegto ziņojumu, informē telekanāls ETV24.

Ceturtdien Igaunijas valdība nolēma publiskot valdības izveidotās ekspertu komisijas ziņojumu. Minētā komisija tika izveidota, lai veiktu izmeklēšanu par 1994.gadā Baltijas jūrā nogrimušā prāmja "Estonia" izmantošanu militārā aprīkojuma transportēšanai.

Valdība arī nolēma turpināt ekspertu komisijas darbu un iekļāva tajā jaunus locekļus.

Ekspertu komisija norādīja, ka starptautiskā izmeklēšanas komisija nav izmantojusi visas iespējas, lai noskaidrotu, vai prāmja priekšgala stiprinājumi nav bojāti sprādzienā.

Komisija arī uzskata, ka ne reizi nav veikta pietiekami rūpīga kuģa korpusa apakšējās daļas apskate un nofilmēšana. Pēc komisijas locekļu domām, vairāk uzmanības bijis jāpievērš tam, ka divas trešdaļas prāmja pasažieru jutuši grūdienus un dzirdējuši klaudzienus, ko nav radījuši jūras viļņi.

Nepietiekama uzmanība pievērsta arī prāmja zemākajiem stāviem, kas applūduši minimāli, taču šis jautājums izmeklēšanā ir ļoti būtisks.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima netālu no Baltijas jūras Somijas dienvidu piekrastes vētras laikā 1994.gada 28.septembrī, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki. Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu