Medus tavā uzturā (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Zinātnieki ir pierādījuši, ka medus bites uz zemes dzīvoja jau 56 miljonus gadu pirms uz tās parādījās cilvēks. Medus ir viens no pirmajiem pārtikā izmantojamiem produktiem.

Medus īpašību dēļ to jau senatnē izmantoja ne tikai pārtikā, bet arī medicīnā. Arī mūsdienās medus tiek izmantots saaukstēšanās, klepus, plaušu slimību, sirds un asinsvadu, aknu, nieru, kuņģa slimību ārstēšanā. Regulāra medus lietošana uzturā nostiprina imunitāti.

Medus ir lieliska alternatīva cukuram - kaloriju skaita ziņā tie ir līdzīgi, taču medus atšķirībā no cukura satur daudz dažādu mikroelementu, minerālvielu un vitamīnu. Pievieno medu tējai, siltam ūdenim vai pienam ikdienā. Ja nodarbojies ar sportu - pievieno nedaudz medus treniņu dzērienam; šādā veidā nodrošināsi savu organismu ar tam tik ļoti nepieciešamām vielām fiziskas slodzes laikā.

Medus sastāvā ir gandrīz visi mikroelementi, fruktoze, glikoze. Medū lielā daudzumā ir vitamīni B2, PP un C, kā arī B1, B6, B9, K, E, A, D. No minerālvielām medū ir kalcijs, nātrijs, magnijs, dzelzs, jods, hlors, fosfors. Starp medus sastāvā esošajām vielām atrodami fermenti, kas paātrina vielmaiņu.

100 gramos medus ir 0,3 līdz 3 grami olbaltumvielu un 75-85 grami ogļhidrātu, aptuveni 335 Kkal.

Tiesa - medus ir kalorijām bagāts, taču dažas tējkarotes medus svara pieaugumu nekādi neradīs, bet veselību nostiprinās ievērojami.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu