Datora serveris fiksējis kļūdainus jūrmalgeitas telefonsarunu laikus (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krimināllietā par kukuļošanu Jūrmalas mēra vēlēšanās konstatēta atšķirība starp noklausīto sarunu reālo un Satversmes aizsardzības biroja (SAB) fiksēto laiku.

Laika nobīde var rasties tehniskas kļūmes vai sistēmas noslogotības gadījumā, šodien tiesā liecināja SAB speciālists Valters Jansons. Viņš stāstīja, ka informācija nāk pa diviem savstarpēji neatkarīgiem kanāliem un tā jāsaliek kopā. Informācija var aizkavēties vienā no kanāliem, tādējādi ierakstītās sarunas var tikt fiksētas ar agrāku vai vēlāku laiku, nekā īstenībā notikušas. Noklausīta un ierakstīta telefonsaruna ienāk datorā-serverī, kuram ir savs pulkstenis, kas var nebūt sinhronizēts ar pareizu laiku.

Prokurore Velta Zaļūksne atzina, ka SAB fiksējis dažas sarunas par astoņām minūtēm agrāk, nekā tās norādītas mobilā telefona operatora izsniegtajā izdrukā. Jansons apstiprināja, ka 2005.gadā sarunu ierakstu laika nobīde varēja būt pat līdz 10 minūtēm.

Apsūdzētais bijušais automašīnu BMW tirgotājs Germans Milušs tiesai lūdza salīdzināt savās no SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) izprasītajās sarunu izdrukās norādīto laiku un telefonsarunas garumu ar SAB iegūto materiālu. Milušs no LMT 2005.gada 14.aprīlī izprasīja tā paša gada 18.martā veikto sarunu izdruku.

Šodien tiesā ieradušies vairāki liecinieki no SAB, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Jūrmalas domes. Nav ieradies liecinieks Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"), arī viens KNAB darbinieks, kurus apsūdzētā Gvido Harija Volbruga advokāts Egons Rusanovs tiesai lūdza aicināt atkārtoti.

Zemgales apgabaltiesa šodien nopratina lieciniekus, kā arī plānots aplūkot operatīvajās darbībās iegūtos fotoattēlus un uzdot jautājumus ekspertam.

Jau ziņots, ka kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātiem Leonīdu Lasmani un Volbrugu, Milušu un bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki (LPP). Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Saskaņā ar apsūdzību kukulis dots Ančānam, lai viņš mēra vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Krimināllieta pēc prokurores lūguma sadalīta vairākās tiesvedībās, atsevišķi izdalītas apsūdzētā Lasmaņa epizodes, jo viņš vairākkārt nav ieradies uz tiesas sēdēm un viņa atrašanās vieta patlaban nav zināma.

Savu vainu no visiem apsūdzētajiem tiesā atzinis tikai Volbrugs.

Tiesā atskaņotas Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietā iesaistīto uzņēmēju un politiķu telefonsarunas, kurās runāts par trūkstošās balss iegūšanu Hlevicka ievēlēšanai mēra amatā un par Ančāna piekukuļošanu.

Publiskotajās sarunās piedalījās ne tikai lietā apsūdzētie Milušs, Volbrugs, Lasmanis un Hlevickis, bet arī bijušais Tautas partijas līderis Andris Šķēle, Latvijas Pirmās partijas priekšsēdētājs Ainārs Šlesers, Eižens Cepurnieks (tobrīd - TB/LNNK), uzņēmējs Valērijs Barjers un vairākas citas personas.

Krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā. Maksimālais paredzētais sods par šādu noziegumu ir 12 gadu brīvības atņemšana ar mantas konfiskāciju.

Pēc krimināllietas ierosināšanas Milušs, Lasmanis un Hlevickis noslēguši laulību līgumus, kas paredz visas mantas šķirtību. Īpašumi galvenokārt reģistrēti uz sievu vārda. Milušs noliedzis, ka līguma slēgšana būtu saistīta ar krimināllietu.

Sākotnēji Zaļūksne krimināllietu nodeva Rīgas apgabaltiesai, bet lieta pārsūtīta Zemgales apgabaltiesai, jo Rīgas tiesā strādā Hlevicka brālis. Lietu skata tiesnese Velta Silamiķele.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu