Ceļmalā bezpalīdzīgi miris stārķis, jo glābēji neieradās (66)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Vidzemes Burtnieku novadā vietējie iedzīvotāji ir neapmierināti ar bezatbildīgu attieksmi pret kādu savainotu stārķi. Latvijas lepnums - svētelis - bezpalīdzībā gājis bojā ceļa malā. Tam nevajadzēja notikt, jo tuvējo māju iedzīvotāji bija pamanījuši cietušo stārķi un uzreiz vērsušies policijā pēc palīdzības. Policisti apsolījuši ierasties un glābt putnu, taču pēc vairākām stundām atklājies - neviens pēc putna neesot atbraucis un tikmēr stārķis, neizturot sāpes, nomiris.

Uz ceļa atrod ievainotu stārķi

Vietējā autoservisa īpašnieks Uldis, kurš dzīvo Burtnieku novada Penčos, kādā agrā sestdienas rītā devās uz motokrosu. Tomēr netālu no viņa mājām prieku par gaidāmo brīvdienu aizēnoja kāds nepatīkams skats. Vīrietis ieraudzījis ceļa malā guļošu ievainotu stārķi un nekavējoties vēlējies to glābt - vismaz nogādāt zinošās un gādīgās rokās, kas stārķim palīdzētu atgūties un atkal lidot.

Uldis Tautas balsij stāsta: "Ieraudzīju putnu. Stārķis te nokūleņoja, sēdēja tepat netālu pie ceļa. Zvanīju policijas iecirkņa inspektoram un pie sevis ātri domāju, ko tagad darīt, nebija tur Burtniekos, ieteica man zvanīt uz 112." Glābšanas dienestā Uldi savienoja ar Valmieras policiju, kur vīrietim solīja, ka palīdzēs nelaimē cietušajam stārķim. Sapratis, ka svētelim tiks palīdzēts, Uldis ar mierīgu sirdi devies uz motokrosu. Vēlā pēcpusdienā no tā atgriežoties mājās, vīrietis bijis patiesā šokā -  viņš redzēja, ka ievainotais stārķis joprojām sakumpis nīkst ceļa malā. "Neviens nebija atbraucis pakaļ, es neesmu nekāds ārsts, lai ar viņu ņemtos," neizpratnē paziņoja Uldis.

Arī citi vietējie iedzīvotāji Valmieras policiju bija informējuši par šo savainoto stārķi, kas bezpalīdzīgs gulēja ceļmalā. Valmierietis Sandis piebilst: "Pēcpusdienā braucu, un bija no ligzdas pielidojis otrs stārķis blakus draugam palīdzēt, putns ir bezpalīdzīgs, nevar paņemt knābī savainoto stārķi, uznest augšā ligzdā, gribēja būt ar sugasbrāli kopā pēdējā brīdī."

Policisti neizpilda apsolīto

Uldis, kurš ļoti vēlējās izglābt stārķi, uzsvēra: "Ja policija prasa no mums par katru sīkumu kārtību, kaut kur jau Latvijā jābūt kādam, kas ar to nodarbojas, tas nav normāli! Bezatbildība, jo no stārķa jau nav ko pieprasīt - kompensāciju, taču par brīvu jau laikam neviens neko nedara."

Valmieras policijā Tautas balsij apstiprināja, ka tiešām esot saņemts zvans par nelaimē nokļuvušo stārķi. Ilze Ungure, VRP priekšnieka palīdze atzīst: "Policija zvanu pieņēma un savas kompetences iespējās mēģināja sazvanīt kādu no veterinārā dienesta, lai lūgtu mediķu palīdzību. Nevienu no veterinārā dienesta sazvanīt neizdevās, jo bija sestdiena  - brīvdiena. Nav skaidrs, kam un kad šādos gadījumos rīkoties, jo nevienā likumā nav minēti nosacījumi un kārtība, kā būtu jārīkojas, tā saucamā piekritība – vai tas būtu meža dienests, kas apsaimnieko konkrēto teritoriju vai mednieku kolektīvs vai policija, vai citi glābšanas dienesti."

Tā kā neviens dienests Latvijā neatbild par nelaimē nokļuvušu stārķu glābšanu, Tautas balss vērsās pēc padoma Rīgas Zooloģiskajā dārzā, lai uzzinātu, kā būtu bijis pareizāk rīkoties šādā situācijā. Laura Līdaka, Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāve, skaidroja: "Ja ir iespējams, tad vajag iesaistīties stārķa vai cita dzīvnieka glābšanā. Nepieciešams lietderīgi novērtēt situāciju, sazināties ar vietējo vetārstu. Ja tie ir stārķi, tad vēlams piezvanīt kaut vai uz zoodārzu, lai izstāstītu, kas notiek ar stārķi, un mēs varam sniegt konsultāciju. Tas viss paliek katra paša cilvēka ziņā  -  vai viņam nāk pretim vietējie vetārsti un glābj, vai izdodas gūt citu palīdzību."

Cietis stārķis jāprot glābt

Rīgas Zooloģiskajā dārzā vēstīja, ka diemžēl, ja putnam ir lauzts spārns vai kāja, tad viņš nebūs dzīvotājs. "Vai nu putns tiek turēts visu atlikušo mūžu būrī, jo viņš vairs nebūs lidotspējīgs, vai arī jāveic eitanāzija. Viens stārķis, viena vārna vai konkrēts putns ar lauztu spārnu, tad vispār cilvēciskāk ir cietušo putnu iemidzināt, jo tas nekādu skādi stārķu populācijai nenodarīs."

Tomēr, ja cilvēki vēloties paši sniegt palīdzību nelaimē nonākušajam, jābūt ļoti uzmanīgiem. "Ņemot vērā, ka stārķis pēc būtības ir mednieks, būtu jāvairās no knābja, var droši ķert aiz kakla. Var ar roku sagrābt, lai putnam nebūtu iespējas knābt, jo putns var mērķēt sejā  un traumēt ķērāju, būtu labi šādu lielu putnu sagrābt aiz kakla, piespiest spārnus, lai pats, vicinot spārnus, nesavainotos," stārķa glābšanas iespējas komentē L.Līdaka. "Ja stārķi kaut kur ievieto, visvienkāršāk būtu ievietot  stārķi ar saliektām kājām somā, atstājot tikai galvu ārā, lai nebūtu iespējas celties, vicināties, pārvietoties, viņš pats arī jutīsieties mierīgāk, " māca zoodārza pārstāve.

Meža putnus un dzīvniekus aizliegts turēt mājās

Kā norādīja dzīvnieku draugi – labāk gan savainoto putnu nogādāt pie veterinārārsta, nevis pašu spēkiem ārstēt un turēt viņu kādā slēgtā telpā, jo cilvēkiem esot jāņem vērā fakts, ka Latvijas likumdošana aizliedz mājās turēt meža dzīvniekus un putnus.

Ja ir pamanīts nelaimē nonācis putns, pareizākais tomēr būtu uzreiz zvanīt glābšanas dienestam pa tālruni 112, uz Rīgas Zooloģisko dārzu vai arī pašu spēkiem sazvanīt vietējo veterinārārstu. Tā kā visā valstī juridiski neatbild par palīdzības sniegšanu stārķim, tad, apzvanot vairākus palīdzības dienestus, palielinās cerība,  ka nelaimē nokļuvušajam svētelim tomēr kāds gribēs un varēs palīdzēt. 

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu