Meksikā 43 pazudušu studentu lietā atrod jaunus masu kapus (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Meksikas varas iestādes ir atradušas četrus jaunus masu kapus izmeklēšanā par 43 studentu pazušanu pēc tam, kad aizdomās turētie norādīja, ka daži no jaunajiem vīriešiem ir apglabāti tur, ceturtdien paziņoja amatpersonas.

Četri jauni aizdomās turētie aizveda izmeklētājus uz karjeru 200 kilometrus uz dienvidiem no Mehiko, tomēr tur atrasto upuru skaits pagaidām nav zināms, informēja Meksikas ģenerālprokurors Hesuss Muriljo-Karams.

Viņš teica, ka aizdomās turētie ir paziņojuši, ka masu kapos karjerā ir pazudušo studentu mirstīgās atliekas, tādējādi satriecot dažu vecāku cerības, kas atteicās ticēt, ka viņu dēli ir miruši.

Visi četri masu kapi atrodas «salīdzinoši netālu» no vietas Gerero štatā Meksikas dienvidos, kur pagājušajā nedēļā masu kapos tika atrastas 28 cilvēku mirstīgās atliekas, kas pagaidām nav identificētas.

Veiks DNS analīzes

Amatpersonas ir paziņojušas, ka būs nepieciešamas vismaz divas nedēļas, lai veiktu DNS analīzes un noteiktu upuru identitāti.

43 studentu pazušanas lieta ir saniknojusi Meksikas iedzīvotājus, kas trešdien visā valstī rīkoja protesta akcijas, pieprasot studentu atgriešanos.

Varas iestādes informē, ka studenti pazuda pēc tam, kad Igvalas policijas darbinieki, kas strādā ar bandu «Guerreros Unidos», šāva uz viņu autobusiem 26.septembra naktī,

kad izcēlās vardarbība un seši cilvēki gāja bojā un 25 tika ievainoti.

Novērošanas kameru ieraksti liecina, ka vairākus studentus aizveda policijas patruļas mašīnās. Tiek uzskatīts, ka aizturētie studenti tika nodoti ar pilsētas mēra ģimeni saistītai vietējai narkotiku bandai.

Meklēšanā pilsētas mērs un viņa sieva

Muriljo-Karams norādīja, ka izmeklēšanā ir vairāki virzieni par nozieguma motīvu. Izmeklēšanas gaitā uz izjautāšanu tiek meklēts pilsētas mērs Hosē Luiss Abarka, viņa sieva un sabiedriskās drošības direktors.

Foto: AFP/LETA

Mēra sieva Marija de los Anhelesa Pineda Villa ir māsa diviem mirušiem narkotiku karteļa «Beltran Leyva» biedriem, kas dibināja «Guerreros Unidos».

Ģenerālprokurors nesniedza plašāku informāciju, bet Meksikas plašsaziņas līdzekļi vēstī, ka

Igvalas mēra sieva lūdza policiju konfrontēt studentus, jo baidījās, ka viņi izjauks tovakar paredzēto viņas runu.

Tiek vēstīts, ka mērs policijas priekšniekam lika sniegt mācību stundu studentiem, kas ir no skolotāju augstskolas. Studenti ir zināmi kā protestu kustības bastions.

Studenti apgalvo, ka Igvalā bija ieradušies līdzekļu vākšanas kampaņā, lai gan bija devuši rīkojumu autobusiem doties mājup, kas ir ierasta prakse radikālu topošo skolotāju vidū.

Sargā mēra tiesiskā imunitāte

Gerero štata galvenais prokurors Inakijs Blanko paskaidroja, ka Abarka netika aizturēts agrāk, jo viņam ir mēra tiesiskā imunitāte. Pirms pazušanas pagājušajā nedēļā Abarka lūdza piešķirt 30 dienu atvaļinājumu.

Blanko norādīja, ka mēram draud apsūdzības par nolaidību, jo naktī, kad izcēlās vardarbība, viņš izvēlējās turpināt ballīti un doties pie miera.

Foto: AFP/LETA

Saistībā ar apsūdzībām slepkavībā šonedēļ ir aizturēti četri pašvaldības policisti, bet vēl 22 divi tika aizturēti pagājušajā nedēļā. Kopumā lietā ir aizturēti 34 cilvēki.

Varas iestādes ir aizturējušas arī četrus iespējamos «Guerreros Unidos» biedrus, kas, kā apgalvo prokuratūra, vardarbības naktī strādāja kopā ar policiju.

Divi no «Guerreros Unidos» bandas locekļiem atzinās 17 studentu nogalināšanā un aprakšanā masu kapā.

Meksikas prezidents Enrike Peņa-Njeto pirmdien Igvalā izvietoja federālos spēkus, lai pārņemtu atbildību par drošību un atbruņotu vietējo policiju. Vairāk nekā simts policistu no Igvalas ir nosūtīti uz militāro bāzi atkārtotai apmācībai.

Studentu meklēšanu sākuši arī civiliedzīvotāju aktīvisti.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu