Vai Latvijā var saslimt ar Zikas vīrusu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no spkc.gov.lv

Ar Zikas vīrusu var inficēties ceļotāji un tādējādi savā organismā «atvest vīrusu» arī uz Latviju. Tomēr Latvijā vīruss nevar izplatīties, jo infekciju izplata Aedes aegypti sugas odi, kuri nedzīvo Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā norādīts, ka pastāv infekcijas nodošanas risks ar donoru bioloģiskajiem materiāliem, līdz ar to ceļotājiem, kuri apmeklēja Zikas vīrusslimības skarto teritoriju, jāatturas no asins vai cita bioloģiskā materiāla donācijas 28 dienas pēc infekcijas skartās teritorijas atstāšanas.

Speciālisti arī apkopojuši ieteikumus ceļotājiem, kas dodas uz teritorijām, kurās konstatēta Zikas vīrusa lokāla izplatība.

  • Ceļotājiem, kas apmeklē valstis, kurās lokāli izplatās Zikas vīruss, jābūt informētiem par Zikas vīrusa infekcijas uzliesmojumu. Saraksts ar teritorijām, kuras pēdējos deviņus mēnešus skārusi minētā infekcija, pieejams tīmekļa lapā par valstīm, kas ziņojušas par apstiprinātiem Zikas vīrusa infekcijas lokālas izplatības gadījumiem.
  • Ceļotājiem, kuri apmeklē minētās valstis, jāievēro individuāli profilakses pasākumi, proti, gan iekštelpās, gan ārpus tām

    jāizvairās no odu kodumiem, īpaši laikā no saullēkta līdz saulrietam, kad odu aktivitāte ir vislielākā.

  • Jālieto odu repelenti (atbaidīšanas līdzekļi), ievērojot uz līdzekļa marķējuma norādītās lietošanas instrukcijas. Repelentus, kas satur DEET (N,N-dietil-meta-toluamīdu), nav ieteicams lietot bērniem līdz trīs mēnešu vecumam. Grūtnieces tos var lietot.
  • Jāvalkā krekli ar garām piedurknēm un garās bikses, īpaši tajās diennakts stundās, kad Zikas vīrusu pārnēsājošo odu (Aedes) aktivitāte ir vislielākā.
  • Gulēšanai vai atpūtai jāizmanto telpas, kuras tiek ventilētas ar gaisa kondicionētāju un kuru durvis un logi aizklāti ar aizsargtīkliem. Ja tādu nav, jāizmanto pretodu tīkli, arī dienas laikā.
Foto: Ekrānšāviņš no spkc.gov.lv
  • Grūtniecēm, cilvēkiem, kuri cieš no imūnsistēmas traucējumiem vai smagām hroniskām slimībām vai kuri ceļo ar maziem bērniem,

    pirms došanās ceļojumā jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārstniecības personu par repelentu lietošanu un citiem profilakses pasākumiem.

  • Ceļotājiem, kuriem triju nedēļu laikā pēc atgriešanās no slimības skartās teritorijas parādās Zikas vīrusa slimībai raksturīgi simptomi (drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, sarkanas acis, var pievienoties galvassāpes, acu sāpes un vemšana u.c. neiroloģiskas komplikācijas), ieteicams sazināties ar veselības aprūpes sniedzēju un informēt par neseno ceļojumu.
  • Grūtniecēm, kas apmeklējušas teritorijas, kurās tiek pārnēsāts Zikas vīruss, pirmsdzemdību apmeklējumu laikā par to būtu jāinformē, lai saņemtu pienācīgu novērtējumu un uzraudzību.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas.

Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai.

Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Brazīlijā Zikas vīrusslimības gadījumi reģistrēti jau 14 štatos un Kolumbijā – piecos apgabalos. Zikas vīrusslimības uzliesmojumi līdz šim reģistrēti Āfrikas kontinentā (Gabonā, Ugandā, Centrālāfrikas Republikā, Kaboverdē), Dienvidaustrumu Āzijā (Pakistānā, Indonēzijā, Filipīnās, Malaizijā, Kambodžā un Taizemē) un kopš 2007.gada - arī Klusā okeāna salās (Mikronēzijā, Kuka salās, Franču Polinēzijā, Jaunkaledonijā, Guamā, Samoa, Vanuatu un Zālamana salās), pirmie gadījumi šogad novēroti Meksikā un Surinamā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu