Eksperti: Īstenotās enerģijas reformas Saūda Arābijai ietaupīs septiņus miljardus dolāru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saūda Arābija varētu ietaupīt septiņus miljardus dolāru (6,5 miljardus eiro), pateicoties enerģijas cenu pieaugumam, kas īstenots saistībā ar zemajām naftas cenām pasaules tirgū, trešdien vēsta investīciju uzņēmums «Jadwa Investment».

«Jadwa Investment» norāda, ka Saūda Arābijas tiešais ietaupījums no dīzeļdegvielas cenu paaugstināšanas varētu sasniegt 2,75 miljardus dolāru, bet benzīna nodevas varētu nodrošināt papildu ietaupījumu 2,5 miljardu dolāru apmērā.

Pārējo ietaupījumu nodrošinās dabasgāzes, degvieleļļas un propāna cenu pieaugums.

Kopējās enerģijas subsīdiju izmaksas Saūda Arābijā pērn tiek lēstas 61 miljarda dolāru apmērā. Savukārt netiešās izmaksas ietver ietekmi uz vidi, ceļu satiksmes negadījumus un pārmērīgu patēriņu zemo cenu dēļ.

Saūda Arābija pagājušajā gadā reģistrējusi rekordlielu budžeta deficītu 98 miljardu dolāru apmērā, kas veido 15% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Šim gadam tiek prognozēts 87 miljardu dolāru deficīts.

Pagājušajā mēnesī naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalsts īstenoja benzīna, dīzeļdegvielas, jēlnaftas, etāna, dabasgāzes, degvieleļļas un elektroenerģijas cenu paaugstināšanu līdz pat 80% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu