Google nosauc 2015.gadā meklētākās tēmas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/ScanPix. TVNET kolāža

Tehnoloģiju gigants Google gadumijā tradicionāli atskatās, kas tīmekļa meklētājus visvairāk interesējis aizvadītajā gadā. Arī šī gadumija nav izņēmums un, lūk, tēmas, kas visvairāk interesējušas cilvēkus visā pasaulē, tātad bijušas visaktuālākās.

 
Foto: AP/Scanpix

Terorakti Parīzē un migrācijas krīze

Visaktuālākā pagājušā gada tēma interneta meklētājā Google bijusi 13. un 14. novembrī Parīzē notikušais terorakts,

kurā dzīvības zaudēja 130 cilvēki. Kopumā par šo notikumu Google meklētājs saņēmis vairāk nekā 897 pieprasījumus. Tāpat Google norāda, ka pēc zemestrīces Nepālā meklētājā vairāk nekā 85 miljonus reižu uzdots jautājums: «Kā atjaunot Nepālu?»

Eiropas ekonomikai

nozīmīga problēma ir Grieķijas milzīgais parāds un pērn uzjundījušās runas par šīs valsts iespējamo izstāšanos no eirozonas.

Šādam scenārijam būtu globāla ietekme, tādēļ arī interese pasaulē milzīga un reģistrēti vairāk nekā 35 miljoni meklējumu.

Tāpat ļoti aktuāla pērn un arī šogad būs migrācijas krīze Eiropā. Pēc Google datiem 2015.gada laikā saistībā ar lielo imigrantu pieplūdumu saņemti 23 pieprasījumi. To raksturs bijis visai dažāds. Piemēram, Itālijā nav trūcis tādu tīmekļa lietotāju, kuri interesējušies par sīriešu bērnu adoptēšanu, savukārt vāciešus interesējis, no kurām valstīm ierodas bēgļi.

 
Regbija pasaules kausa fināla spēle starp Austrālijas un Jaunzēlandes valstsvienībām. Uzvar šajā cīņā guva Jaunzēlandes izlase
Regbija pasaules kausa fināla spēle starp Austrālijas un Jaunzēlandes valstsvienībām. Uzvar šajā cīņā guva Jaunzēlandes izlase Foto: Reuters/ScanPix

Regbijs un krikets

Latvijā šie sporta veidi netiek turēti augstā godā, tomēr pasaulē regbijs un krikets ir ļoti, ļoti populāri. Par to liecina arī Google apkopotā statistika, saskaņā ar kuru par kriketu pērn veikti 323 miljoni meklēšanas frāžu ierakstu, bet par pasaules kausu regbijā - 246 miljoni ierakstu. Salīdzinājumam, uz FIFA pasaules kausu sievietēm attiecināmi 113 miljoni ierakstu, savukārt visu pasauli pāršalkušais Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) funkcionāru korupcijas skandāls savācis 42 miljonus.

Austrālijas un Jaunzēlandes kriketa izlašu duelī pasaules kausa finālā pārāki bija austrālieši
Austrālijas un Jaunzēlandes kriketa izlašu duelī pasaules kausa finālā pārāki bija austrālieši Foto: AP/Scanpix
 
Foto: Reuters/ScanPix

Viendzimuma laulības ASV

Kad ASV Augstākā tiesa pieņēma lēmumu viendzimuma laulības par likumīgām atzīt visos štatos, interneta meklētājā reģistrēts rekordliels pieprasījumu skaits gan saistībā ar pašām laulībām, gan ASV Augstāko tiesu. Kopumā par šīm tēmām saņemti apmēram 182 miljoni pieprasījumu.

 
Keitlīna Dženere
Keitlīna Dženere Foto: Reuters/ScanPix

Kimas Kardašjanas patēvs

Kimas Kardašjanas patēvs un bijušais olimpiskais čempions desmitcīņā Brūss Dženers 2015. gadā kļuva par visvairāk aprunāto personu. Iemesls - pērn 66 gadus vecais Brūss kļuva par pilntiesīgu sievieti, kuras vārds ir Keitlīna Dženere. Par viņu Google saņemti 344 miljoni pieprasījumu.

 
Foto: Ekrānšāviņš no video

Kādā krāsā ir kleita

Kas to būtu domājis, ka milzu rezonansi tīmeklī var radīt diskusija par kādas kleitas krāsu. Vienai daļa tīmekļa lietotāju uzskatot, ka kleita ir balti zeltaina, otrai, ka tā ir zili melna, un vēl dažiem cilvēkiem domājot, ka dominējošās ir zilā un brūnā krāsa, Google reģistrēti kopumā vairāk nekā 73 miljoni pieprasījumu. Kāda tad galu beigās ir kleitas krāsa? Google diagramma rada, ka interneta lietotāji sliecas par labu zili melnajai krāsai.

 
Foto: AP/Scanpix

Zvaigžņu kari, Oskari un Adele

Kino jomā 2015.gada karstākais temats neapšaubāmi bija filmas Zvaigžņu kari: Spēks mostas iznākšana uz lielajiem ekrāniem. Filmas treileris vien Google meklēts vairāk nekā 155 miljonus reižu. Amerikas Kino akadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonija un nominanti tīmeklī meklēti 406 miljonus reižu. Tomēr arī tas nestāv līdzās britu dziedātājas Adeles panākumiem - viņas vārds pērn Google meklētājā ievadīts 439 miljonus reižu.

 
Foto: AP/Scanpix

Lauva Sesils un ūdens uz Marsa

Dabas draugu pasauli pērn ar lielu rezonansi pāršalca ziņa par Sesila - vienas no Zimbabves vecākajām un labāk zināmajām lauvām - nogalināšanu. Nodarījumā tiek vainots amerikāņu zobārsts Volters Palmers, kurš esot samaksājis 50 000 ASV dolāru diviem citiem neliešiem, kuri Sesilu savukārt ievilinājuši lamatās. Saistībā ar šo notikumu Google reģistrēti 32 miljoni meklējumu.

Foto: Reuters/ScanPix
Foto: Reuters/ScanPix

Krietni vien pozitīvāks notikums, pareizāk sakot - atklājums, par kuru septembra beigās vēstīja NASA, bija uz Marsa atklātās ūdens pēdas. Proti, kaimiņplanētas orbītā riņķojošā Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) mērinstrumenti

guvuši līdz šim spēcīgākās liecības, ka uz sarkanās planētas vēl šobaltdien plūstošs ūdens ir ikdienas parādība.

Par ūdens atklāšanu uz Marsa kopumā veikti vairāk nekā 10 miljoni ierakstu.

Foto: Reuters/ScanPix
 
Foto: Reuters/ScanPix

Karaliene Elizabete II

2015.gada 9.septembrī Lielbritānijas karaliene Elizabete II kļuva par visilgāk valdījušo britu monarhu un visilgāk valdījušo karalieni vēsturē. Viņa tika kronēta tālajā 1953. gada 2.jūnijā, un saistībā ar šo ievērības cienīgo faktu Google saskaitīti vairāk nekā 100 miljoni pieprasījumu.

Foto: Reuters/ScanPix
Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu