Vēlas mazināt politiskās ietekmes riskus valsts kapitālsabiedrībās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Viens no valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformas mērķiem ir arī mazināt politiskās ietekmes riskus tajās, intervijā aģentūrai LETA atzina Pārresoru koordinācijas centra (PKC) direktors Pēteris Vilks.

Viņš norādīja, ka

attiecībā uz kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu nominēšanu riski politiskās ietekmes realizēšanai pastāv vienmēr,

taču tāpēc tiekot veidota sistēma, lai tos mazinātu. «Mēs izstrādājam sistēmu, sistēmisku pieeju, lai šos riskus mazinātu. Protams, ideāli modeļi nekur tā līdz galam nepastāv,» pauda Vilks.

Tas esot normāli, ka politiķiem var būt vēlme ietekmēt kapitālsabiedrību stratēģiju, turklāt nevarot aizmirst, ka kapitālsabiedrībām ir arī nefinanšu mērķi, kas tomēr vairāk ir politiski orientēti. Tas esot viens no iemesliem, kāpēc kapitālsabiedrības darbojas, kā arī esot skaidrs, ka šīs intereses vienmēr saskarsies.

Kapitālsabiedrību vadības izvēlē kā viens no kritērijiem ir noteikta kandidāta nevainojamā reputācija.

Ar to ir jāsaprot jebkādi apstākļi, kas var būt zināmi un kas var ietekmēt personas reputāciju. «Ir apstākļi, kad reputāciju var vērtēt kā nevainojamu un kad nevar,» piebilda PKC vadītājs.

Tomēr ir skaidrs, ka,

izvērtējot reputāciju, vērā tiks ņemta tikai publiski pieejamā informācija un drošības dienesti netiks šajā procesā iesaistīti,

viņš uzsvēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu