Saūda Arābijā vēlēšanās pirmo reizi var balsot arī sievietes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saūda Arābijā sestdien notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās pirmo reizi atļauts balsot arī sievietēm, kas ir solis uz plaši izplatītās dzimumu diskriminācijas mazināšanu ultrakonservatīvajā islāmiskajā karalistē.

Tāpat pirmo reizi sievietēm atļauts kandidēt uz amatiem pašvaldībā, kas ir vienīgā vēlētā sabiedriskā institūcija Saūda Arābijā.

Absolūtā monarhija, kur sievietēm ir aizliegts vadīt automašīnu un publiskās vietās drīkst iziet tikai pilnībā aizsedzot seju un ķermeni, bija pēdējā valsts pasaulē, kur balsstiesības ir tikai vīriešiem.

Vairāk nekā 900 sievietes kandidē pašvaldību vēlēšanās, konkurējot ar nepilniem 6000 vīriešu kandidātu.

Dzimumu segregācija publiskās vietās nozīmēja, ka sievietes, kas kandidē uz ievēlēšanu, kampaņas laikā nevarēja tieši tikties ar saviem potenciālajiem vēlētājiem vīriešiem.

Vēlētājas atklāja, ka birokrātiskie apstākļi kavēja reģistrāciju vēlēšanām, kā arī trūka informācijas par procesu un tā nozīmi un sievietes pašas nevarēja vadīt automašīnu, lai nonāktu vietā kur var reģistrēties vēlēšanām.

Sestdien vēlēšanu iecirkņi sievietēm un vīriešiem ir nodalīti.

Vēlēšanām ir reģistrējušies nepilni 1,5 miljoni vismaz 18 gadu vecumu sasniegušo Saūda Arābijas iedzīvotāju. Viņu vidū ir 119 tūkstoši sieviešu, lai gan valstī dzīvo 21 miljons sieviešu.

Tā visa rezultātā mazāk nekā 10% no visiem reģistrētajiem vēlētājiem ir sievietes, kas samazina iespējas, ka kāda kandidāte sieviete tiks ievēlēta.

Trešo daļu mandātu Saūda Arābijas 284 pašvaldībās ieguvēju izraugās Pašvaldību lietu ministrijas, kas sievietēm ļauj cerēt, ka vismaz tādā veidā viņas tiks ieceltas dažos amatos. Valstī sievietēm ir atļauts ieņemt amatu.

Ar naftas resursiem bagātā Saūda Arābija ir zināma ar modernu autoceļu infrastruktūru, debesskrāpjiem un arvien jauniem iepirkšanās centriem.

Tomēr sievietēm valstī ir daudz ierobežojumu, tām ir jāsaņem ģimenes locekļa vīrieša atļauja, lai ceļotu, strādātu vai precētos.

Saūda Arābijā nav vēlēta parlamenta, un Rietumvalstis to regulāri apsūdz par cilvēktiesību ievērošanas trūkumu.

Karalistē pirmās pašvaldību vēlēšanas notika 2005.gadā, un tajās gan kandidēt, gan balsot varēja tikai vīrieši.

Balsu skaitīšana sāksies svētdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu